Veliki intervju Grega Smole !!

Lep pozdrav Grega se nam lahko predstaviš?
Najprej lep pozdrav vsem obiskovalcem najboljšega internetnega portala Fight Mandess in vsem ljubiteljem borilnih športov! Moje ime je Grega Smole, star sem 25 let, prihajam pa iz Mirne na Dolenjskem. Kar nekaj let se že ukvarjam z borilnimi športi. Nastopam na tekmovanjih v tajskem boksu in kickboksu (K-1 rules)

Ali nam lahko zaupaš tvoje začetke in kdaj si začel z aktivnim ukvarjanjem s športom?
Z aktivnim ukvarjanjem s športom sem začel v prvem razredu osnovne šole. Ker je bila v naših krajih to takrat edina možnost za trening borilne veščine, sem takrat začel s treningi karateja. V decembru leta 2006 pa sem obiskal svoj prvi trening tajskega boksa.

Prosim povej nam kje treniraš?
Sem član kluba Yaksha Combat Team Vogrsko, kjer treniram pod vodstvom trenerja Daria Grilanca skupaj z bratom Juretom, Miranom Fabjanom in ostalimi zelo perspektivnimi fanti.

Koliko si bil star ko si prvič začel trenirati , kateri je bil tvoj prvi klub in trener?
Tajski boks sem začel trenirati v Klubu borilnih veščin No Fear Trebnje, pri 16. letih. Moj prvi trener je bil Jože Trlep.

Tvoja najtežja borba v tvoji karieri do sedaj?
Nekaj posebnega je bila moja prva borba, predvsem zaradi nove izkušnje, ker dejansko takrat sploh nisem dobro vedel, kako vse skupaj poteka. Nekako je bila vse skupaj pot v neznano. Od takrat pa mi borbe nekako niso najtežji del športa. Veliko težje je priti skozi celotno obdobje priprav brez poškodb, pa tudi spuščanje kilogramov mi ni ravno najljubši del kariere. Samega nastopa pa se veselim, borbe mi niso v breme in jih zato tudi ne jemljem kot lažje ali težje. Vsaka borba, ne glede na nasprotnika, je nekaj posebnega in vedno skušam iz ringa povleči najrazličnejše izkušnje in se iz njih maksimalno naučiti.

 

Tvoji občutki ob prvi zmagi in kje je bila?
Prvič sem vstopil v ring po komaj dveh mesecih treninga. Nastopil sem v kategoriji do 67kg proti Phillipu Bokalju iz kluba Dema Domžale. Glede na kratek čas mojega treniranja je bila temu primerna tudi moja tehnika. Vendar takrat sem dokazal, da ni vse le v tehniki in izkušnjah. Po srčni borbi in konstantnem pritisku na nasprotnika sem tisto borbo zmagal s soglasno sodniško odločitvijo. Celotna izkušnja, od tehtanja, priprave na borbo, do same borbe in zmage je bila nekaj posebnega. Od takrat dalje sem s tem športom povezan še močneje.

Katera borba ti je ostala najbolj v spominu?
V karieri sem imel že kar veliko borb iz katerih so prišle različne izkušnje. Veliko, predvsem amaterskih, sem jih že pozabil oziroma se jih ne spominjam tako pogosto. Svoje prve borbe pa mislim, da ne pozabiš nikoli. Prva borba je vedno nekaj posebnega, nekaj novega in mislim, da to za vedno ostane v spominu.

Vsak borec ima nekega vzornika ali športnika, ki ga navdušuje tvoji vzorniki so?
Kolikor se le da spremljam celotno borilno sceno. V vseh borilnih športih je veliko borcev, ki me vedno znova navdušujejo s svojimi predstavami in tudi svojim razmišljanjem in stilom življenja izven ringa oziroma kletke. Tako nimam samo enega vzornika, ampak skušam od vsakega prevzeti neke pozitivne lastnosti. Iz spremljanja samih borb pa se od njih naučim tudi veliko novih tehnik oziroma kombinacij. Skušam spremljati tudi načine njihovih treningov in to potem vključim tudi v svoj trening oziroma v trening svojega brata.

Na katerem od velikih tekmovanj se imaš željo preizkusiti?
Moja želja je predvsem čim večkrat vstopiti v ring na vseh možnih tako amaterskih kot profesionalnih organizacijah. Zelo bom vesel vsake priložnosti za nastop – tako manjših kot večjih organizacij. Vendar težko pa podpiram določene organizacije oziroma organizatorje pri katerih so se borci prisiljeni boriti brez zaščitne opreme in na žalost brez vsakega plačila. Mislim, da si vsak borec, ki se bori na povabilo organizatorja, brez zaščitne opreme (“profesionalno”), zasluži vsaj povračilo stroškov priprav, če že ne nekega vsaj simboličnega plačila za sam nastop.

Kako preživljaš prosti čas?
Ker je prostega časa sploh v zadnjem obdobju izredno malo, ga najraje preživim v družbi dekleta in najinega psa. Skupaj se odpravimo na sprehode ali pa si doma pogledava kakšno nanizanko ali film. Sproščam se tudi s poslušanjem glasbe in igranjem videoiger. Včasih si z bratom pogledava zanimivejše borbe ali pa ta čas preprosto porabim za načrtovanje nadaljnjih treningov.
Kako se prehranjuješ ko se pripravljaš na borbe?
Že na splošno skušam čim bolj paziti na to kaj vnašam v svoje telo. Seveda mi to kak dan uspeva dobro, spet drug dan malo manj. Glede na to, da pogosto in naporno treniram, ni tako velik problem, če se včasih predvsem ob vikendih malo pregrešim. V času priprav pa se načina zdravega prehranjevanja držim samo še malo temeljiteje. Svojega prehranjevanja ne imenujem več dieta, ker gre pri meni bolj za način prehranjevanja kot pa samo omejevanje. Za celotno prehrano pa skrbi moje dekle, za kar se ji lepo zahvaljujem.

Ali imaš že dogovorjen nov nastop in kje?
Imam potrjeno borbo 27.9. v novoustanovljeni organizaciji Cage Fighting Championship. Ob tej priložnosti bi se rad še posebej zahvalil organizatorju Rudolfu Pavlinu za izkazano zaupanje in priložnost, da se borim na njihovem premiernem dogodku. Želim si, da bi gledalci napolnili tribune in s tem izkazali podporo tako nam borcem, kot tudi organizatorju, ki se trudi, da nam da dobro priložnost za dokazovanje. Ta večer bo nastopilo kar nekaj odličnih slovenskih borcev, kar obljublja nepozaben borilni dogodek.

Ali je v Sloveniji kdo s katerim bi se želel še posebej preizkusiti v ringu ?
Borim se v kategoriji do 75kg. V Sloveniji ni borca, s katerim bi se želel kaj posebej preizkušati. V zadnjem času je bilo nekaj ponudb za borbe do 70 in tudi do 81kg, vendar so bile te ponudbe res tako slabe, da sem se odločil, da za enkrat kar ostanem v svoji kategoriji, ki mi nekako najbolj ustreza.

Kje se vidiš v prihodnosti je ta šport zate samo prehodno obdobje?
Glede na to, da je ta šport del mene in tudi moje družine že kar nekaj let vsekakor ni samo prehodno obdobje. Željo imam boriti se dokler se bo le dalo. Vendar od samih borb ne pričakujem dovolj velikega dohodka za normalno samostojno življenje. Trenutno imam poleg športne kariere tudi redno zaposlitev, počasi pa tudi zaključujem s študijem, zato sem trenutno polno zaposlen. Po koncu aktivne kariere bom definitivno ostal v športu. Menim, da sem skozi borbe dobil kar nekaj izkušenj in znanja od različnih trenerjev, da bom imel novim borcem kaj ponuditi.

Tvoja največja želja in cilj v tem športu je?
Moja želja je ostati aktiven borec kolikor dolgo bo to le možno. Cilj pa je prejeti čim več znanja in izkušenj, ki jih bom po koncu aktivne kariere skušal prenesti na mlade, znanja željne športnike.

V svoji karieri si doživel veliko lepega ali bi sedaj če se ozreš nazaj karkoli spremenil in se odločil drugače?
V karieri vsakega športnika mislim, da so prisotni veliki vzponi in padci. V tem športu sem doživel že marsikaj. Bilo je veliko lepih trenutkov pa tudi veliko manj lepih. Spoznal sem najrazličnejše ljudi, ki so me v svojem pozitivnem ali negativnem delovanju marsikaj naučili. Kar se tiče športne poti, samih treningov in priprav na borbe sem naredil ogromno napak. Ampak iz napak se največ naučimo in tako lahko sedaj s svojimi izkušnjami bolje pomagam bratu. Če bi lahko bi nekaj odločitev sedaj seveda spremenil. Vendar nobene napake preveč ne obžalujem, kajti te odločitve – napake so me pripeljale do spominov in izkušenj, ki jih ne bi zamenjal.

Mnogi posegajo po nedovoljenih substancah v športu tvoj pogled na to?
Moje mnenje je, da naj vsak počne to, kar njemu osebno najbolj odgovarja. Kdo sem jaz, da bi komu sodil. Veliko borcev oziroma športnikov je tako v Sloveniji kot po svetu, ki uporabljajo takšne in drugačne nedovoljene pripomočke in mene osebno to ne moti. Lahko le povem, da če bi sam uporabljal nedovoljena poživila mi vsi rezultati in zmage ne bi pomenili absolutno nič. Zelo težko bi se zjutraj s čisto vestjo pogledal v ogledalo po tem, ko bi trdil, da sem od nekoga boljši, če bi vedel, da sem se moral za zmago obrniti po nedovoljenih substancah. Razumem pa, da to nekaterim lepo uspeva in jih to prav nič ne moti. Meni pa sama zmaga le ni čisto vse, sploh če ta pride na tak način.

Tvoje sporočilo obiskovalcem našega portala in tvojim fanom?
Mislim, da nekih fanov sam ravno nimam.  Vsem obiskovalcem vašega portala in vsem ljubiteljem borilnih športov pa želim vse najboljše v življenju in veliko adrenalinskih trenutkov na naših borbah. Upam, da se čim večkrat vidimo na tekmovanjih in tudi v telovadnici – hvala, ker nas podpirate!

Lep pozdrav, Grega Smole

Grega Smole

Foto osebni arhiv Grega Smole.

Share this post: