Uroš Jurišič :Zmaga in pas sta naša!

Živjo Uroš, čez nekaj dni se ponovno odpravljaš v Ameriko, natančneje na Florido v tamkajšnji American Top Team. Nam lahko zaupaš kaj več o tem ?

Pozdravljeni Fight Madness in vsi, ki berete intervju!

Da, na Florido sem prispel v nedeljo,6.5. z namenom, da se čim boljše pripravim na borbo in zmagam. Borbo imam 29. Junija tu na Floridi, boril pa se bom za TITAN FC pas welter kategorije. Moj nasprotnik je borec iz Brazilije, ki prav tako trenira v American Top Teamu, ampak v podružnici v Miamiju. Za poznavalce MMA-ja, on trenira tam kjer Joel Romero jaz pa v glavnem ATT-ju kjer so npr. Junior Dos Santos, ThiagoAlves, ColbyCovington itd. Borcu je ime Jose Caceres (14-7) njegovo razmerje zmag in porazov ni impresivno, ampak definitivno ni borec za podcenjevati. Večino porazov ima od UFC borcev in tudi kar nekaj zmag nad njimi. Stilsko menim, da mi borba odgovarja, kakorkoli pa drugo kot zmaga ne pride v poštev. Treniram trdo, ne podcenjujem ga, vem pa da me 29.6. čaka dober nasprotnik, a tudi nova zmaga in nov pas TITAN FC organizacije in komaj čakam, da ga prinesem v Slovenijo!
Koliko časa že sodeluješ z American Top Team ter kako se tam počutiš na treningih, kakšno je vzdušje v dvorani ?

V American Top Team sem prvič stopil novembra 2014. Kmalu po tem sem nastopil v resničnostnem šovu The Ultimate Fighter za to ekipo, kjer sem še danes, saj menim, da so pogoji za trening najboljši na svetu! Vzdušje je dobro, a vedno boljše, če si tu dalj časa in če si si že ustvaril ime v svetovno znanem MMA-ju.

Kdo od znanih iz tujine še trenira s teboj v ATT na Floridi, ter s kom tam preživiš najdlje časa med pripravami?

Tukaj so zelo poznana imena, danes sem naprimerspariral s AdrianoMartinasom (nekdanjim top 15 borcem iz Ufc-ja), v torek sem spariral z Will Brooksom (bivšim pravkomBellatorja in UFC borcem). Delal tudi s ThiagoAlvesem (zelo poznan borec iz UFC-ja), RashidMogamedovim (UFC borcem) itd.
Veliko se družim s ShortyemTorresom (dvokategorni TITAN FC prvak), EnriqueBarzolo (UFC borcem iz Peruja), kmalu pa pride tudi moj prijatelj Aleksandar Rakić (UFC borec iz Avstrije, po poreklu iz Srbije) in eden mojih najboljših prijateljev tu RamanHamed (ki se je nazadnje boril za Titan Fc pas). Dosti se družim tudi z dobrim prijateljem in trenerjem Andersonom Melotom (bivši WSOF borec, ki se zdaj bolj posveča trenerstvu, ampak naj bi se kmalu tudi sam vrnil v borbe).
Družba tu je zelo odvisna od tega kdo je ravno na fight campu. Nazadnje sem se največ družil tudi s Scott Askhamom (bivši UFC borec) in pa prijateljem iz Dagestana, Alijem.
Od poznanih imen pa tu lahko naštevam do jutri, ker jih je res na pretek Joanna, JDS, King Mo, Mashvidal, Tibauitd itd.

32332398_1672446452836541_6453646407617216512_n

Kako se treningi tam razlikujejo od treningov v Sloveniji ?

Tukaj je dosti bolj vse prilagojeno za borbo v kletki, od gibanja, rušenj in standupa, ki je prilagojen za MMA. Predvsem največjo razliko pa menim, da dela rokoborba za MMA. Veliko se tudi drilla določene situacije, ki se najpogosteje dogajajo v borbah. Ter pa veliko prednost imaš izbora sparring partnerjev. Tu jih je res ogromno in vsi živijo za ta šport, tako kot jaz. Ta šport nam pomeni vse na svetu zato vse posvečamo temu, razmišljamo samo kaj je najboljše za napredek v MMA-ju.
So pa tudi stvari, ki jih pogrešam od doma, doma so trenerji z mano bolj s srcem in od njih dobim več pozornosti. Veliko več doma tudi drillam stvari, za katere sam menim, da so moje specialke (tehnike, v katerih sem najboljši), tukaj pa se več učim novih stvari.

20914265_10213504440388417_4141217754754731788_n

Sedaj, ko si v Sloveniji, kje treniraš tukaj, kdo ti vse pomaga pri pripravah na borbe oz. na odhod v Ameriko, da prideš v ATT čim bolje pripravljen?

Doma treniram stand up z MuradDerbalom katerega tu zelo pogrešam. On je res z srcem maximalno z mano, gleda me na sparringih, me popravlja. Ogromno delava na fokusih, kjer popravljava mojo tehniko in se učiva nove trike, izboljšujeva že naučene tehnike, ponavljava moje specialke itd.
Stand up delam tudi v Kickboxing Klubu Centeu pri Igroju Packu, ki je pravtako izjemen trener podkovan z odlično šolo standupa! To je zelo šolan trener, ki vse treninge sestavi zelo premišljeno! Tako, da ogromno napredujem tudi pri njemu! Ima tudi fenomenalne fante za sparring, ki mi vedno pomagajo in prisilijo, da sem v sparringumaximalno fokusiran in tako tudi napredujem!
Včasih mi uspe kak trening oddelati tudi z Urošem Hektorjem (boks trenerjem)!

MMA največ treniram v T’n’Tgymu, kjer smo res odlična ekipa, katero vodi naš izjemen trener Tomislav Šude! Tomi je fenomenalen terner tudi nekdanji borec, ki vidi veliko stvari, ki jih mi mladi borci ne vidimo. Zato nas vedno nauči kaj novega, uči kako je treba razmišljati, da se čim boljše trenira in sestavlja taktiko za borbe.

Grappling tehnik pa se pretežno učim s Andražem Boletom v klubu MMA Ljubljana. Ogromno pa se naučim prav v T’n’T-ju, kjer nam Tomi velikokrat pokaže kakšno super tehniko prilagojeno za MMA, ali pa se jo naučim skozi odlične sparringe z Đorđem Kesićem, našim blackbeltom in trenerjem v T’n’T-ju za parter.
Občasno hodim tudi na sparring h Carlosu Maiji, kjer imajo res odlično skupino fantov, ki zagreto tekmujejo v brazilskem jiujitsu.

Za mojo fizično pripravo skrbi Karim Al Saleh ter ekipa Global SportsClinic z Anžetom Mačkom v glavni vlogi (kot trener).
S Karimom največ delava na gibljivosti in moči v zelo čudnih položajih, ki so za MMA borbo zelo pomembni. Karim je res izjemen in vedno me uči novih stvari. Občasno z njim naredim tudi vaje klinične somatike, katere prakticiram tudi z Urošem Petanom.

Z Anžetom in skupino v Global Sport Kliniki pa največ delamo na izboljšavi hitrosti, moči, vzdržljivosti in koordinaciji. Z GSC ekipo bi res bil težko bolj zadovoljen, so na najvišjem možnem nivoju vrhunskega športa, kjer ogromno vključujejo tudi vse možne naprave, ki nam merijo porabo kisika, vnetja v telesu, odzivnost mišic itd. itd. Odlično poskrbijo tudi za mojo regeneracijo po treningu, z normatekom in vse mogočimi napravami.
Z Karimom ter z GSC ekipo ogromno delam na preventivi poškodb!
Rad bi omenil se mojega fizioterapevta Mateja Dormiša, ki mi ogromno pomaga in je res mojster na svojem področju!

Treningi doma so res odlični in bolj, ko jih opisujem bolj se tega zavedam, a edini problem je, da zelo veliko razliko delajo sparring partnerji (ki jih je v ZDA skoraj, da neomejeno in vsi živijo za ta šport) ter rokoborba, ki je nažalost pri nas veliko za Ameriko. Tudi kletka bi zelo veliko pomenila doma, da lahko dobiš pravi občutek za prostor, ki ga boš imel v borbi. Sam fokus je v ZDA veliko večji, saj tukaj skoraj da ni motečih dejavnikov.

Čisto vse, ki sem jih naštel zelo pogrešam v ZDA, vsi so z mano s srcem in ogromno napredujemo! A kot sem omenil, brez odličnih MMA sparingov in vseh treningov prilagojenih za MMA na najvišjem nivoju NE GRE!

31693041_10215656956479974_835202059094458368_n
Čaka te še tretja borba v zelo znani oraganizaciji Titan FC, kako daleč ste pri dogovoru za to borbo, katere informacije v zvezi s tem nam že sedaj lahko zaupaš?

Sem zgoraj že vse napisal. To je borba za pas s Jose Cacereseom (14-7). Welter kategorija, 29.6.! Zmaga in pas sta naša! #TEAMJURISIC

Če se vrnemo dobra dva meseca nazaj, ko si imel drugo borbo v Titan FC… Kako so takrat potekale priprave na Floridi, s čim si imel največ težav v samih pripravah ?

Priprave so potekale fenomenalno edini problem sem imel le v koncu priprav, saj sem si 10 dni pred borbo poškodoval rebrni hrustanec. Poškodbo smo poskušali čim bolj omiliti z eno blokado na isti dan, ko se je poškodba zgodila ter s še eno 24 ur pred borbo z dodanim lokalnim anestetikom. Borbo sem zdržal in prepričljivo zmagal, a po borbi tudi dihati nisem mogel ter komaj prilezel do slačilnice. Takoj smo z rešilcem odšli na urgenco, kjer smo rebra slikali z rentgenom, CT-jem in Ultrazvokom, kjer je pokazalo, da je bil hrustančni del reber zlomljen na dva dela.

Borbo si zmagal s soglasno sodniško odločitvijo. Kakšni so bili občutki po drugi zaporedni zmagi v tako prestižni organizaciji ?
Občutki so bili fenomenalni! Razen bolečine, ki je bila kar huda, saj so mi morali na urgenci vbrizgati morfij, da so sploh lahko opravili preiskave.

Kakšni so načrti za prihodnost, imaš poleg Titan FC še kakšne ponudbe ?
Imam še kar nekaj ponudb, a za enkrat še nič ne morem govoriti. Najprej se bom fokusiral na svojo naslednjo borbo, ki jo moram zmagati potem pa naprej!

Žiga Knuplež

Vir fotografij : Uroš Jurišič fb.

12

Share this post: