Tomo Kološa : Dobro se z dobrim vrača !!

 

Lep pozdrav Tomo , prosim zaupaj nam, kje in kako si se prvič srečal z borilnimi veščinami ?
Lep pozdrav tudi tebi Milan in vsem bralcem tvojega portala.
Lahko bi rekel, da kar doma na dvorišču. Sorodnik kateri se je poklicno ukvarjal s karatejem v Nemčiji in je takrat bil na dopustu pri nas je s sabo pripeljal napravo za merjenje moči katero je sam izdelal. Ob opazovanju vsega tega se je v meni nekako začela buditi ljubezen za borilni šport. Katera traja še danes in posledica tega je, da s prijateljem Matej Hajdukom vodim Kickboxing klub Murska Sobota.
Zakaj ravno borilni šport ?
Na začetku mi je kot otroku sigurno pripomogla televizija s filmi Bruce Leeja in Kickboxer z Jean Claude van Dammom kot verjetno pri večini moje generacije. Pozneje pa vidiš, da ti borilni šport lahko da res veliko, od dobre telesne pripravljenosti, samozavesti, discipline, delovne navade, … po mojem mnenju največ med vsemi športi.
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
Hmmm, če povem po pravici nevem, če sem imel kdaj res kakega vzornika. Sem pa vedno zelo rad spremljal stare ase kot so Peter Aerts, Ernesto Hoost in Mirko Filipović.


Koliko let že treniraš ?
Skoraj 30 let. Na začetku je bilo 5 let karateja ostalo sem pa v kickboxingu.
Če se ne bi ukvarjal z borilnimi veščinami s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Verjetno z nogometom. Pri nas v Prekmurju je nogomet na prvem mestu (kot verjetno povsod na svetu) saj ima tako rekoč vsaka vas nogometni klub. Moram povedati, da sem mali nogomet ob sobotah igral kar precej let. Vendar je bil vedno v drugem planu. Tako da ja, verjetno bi bil nogomet.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Bi se kar strinjal z tistim preverjenim receptom. Trdo delo, disciplina, odrekanja, …


Prihajaš iz Murske Sobote kakšna in kako razvita je scena borilnih veščin pri vas ?
Moram reči, da kar dobra glede na to kot sem malo prej omenil, da ima vsaka vas svoj nogometni klub in da je Murska Sobota majhno mesto. Imamo tako rekoč vse. Od kickboxinga, karateja, rokoborbe, juda, boksa, mma. Vseeno pa moramo še naprej garati, da bo še boljše.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Dobro se z dobrim vrača. Kakor v športu tako v življenju. Poskušam se pa držati tudi načela katerega mi je nekoč rekel človek katerega izjemno cenim. Ne sekiraj se za stvari katere lahko popraviš, ker jih boš in bo vse ok. Prav tako se ne sekiraj za stvari na katere nimaš vpliva saj na njih tako ali tako ne moreš vplivati.
Vemo da borilne veščine v Sloveniji niso ravno zastopane velikopotezno, posledično s tem pa tudi ni pravih sponzorjev, kakšen je tvoj pogled na to in kje vidiš rešitev ?
Ja res je. Brez nekih “velikih vez” je po mojem mnenju težko dobiti sponzorje za naš šport saj jih poberejo medijsko izpostavljeni športi. Se pa še vedno najdejo ljudje kateri so pripravljeni pomagati vsak po svojih zmožnostih in tem moramo biti hvaležni. Rešitev je verjetno v medijih kateri bi morali bolj promovirati borilne športe. Vendar se mi zdi, da se tudi tu stvari premikajo na bolje. Vendar vseeno nekoliko prepočasi. Je pa res, da moramo tudi sami čim več delati na promociji.
Si trener mnogim mladim kaj je zate pomembno pri samem ukvarjanju in treningi z mladimi ?
Predvsem to, da naj res vzljubijo šport. Pa kakršen koli že je. Samo, da ne bodo sedeli doma ali se potikali po ulicah. Ko jim to uspe bodo dobili tudi vse ostale dobre navade.


Kako pomembna je po tvojem mnenju za vrhunskega športnika zdrava prehrana ?
Zelo pomembna. Bi rekel, da še kako drži rek: kar seješ tudi žanješ.
Ali imajo borilne veščine po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Definitivno. Treba je samo še naprej delati na tem in rezultati se bodo sigurno pokazali oz. se že kažejo.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Sigurno občasno pridejo trenutki, ko se vprašam: mi je to potrebno, je vredno vstrajat? Vendar nato hitro ugotovim, da preprosto v vsem tem uživam. Da mi naš šport in vse okrog njega in pa predvsem člani našega kluba dajo občutke katere drugje enostavno ne moreš dobiti.
Kaj počneš ko nisi v dvorani ?
Poleg službe se še predvsem ukvarjam z športom (ha ha ha), kolesarim, tečem, … ostali čas, ki mi pa preostane pa poskušam preživeti z ženo. Kateri bi se ob tej priložnost radi tudi zahvalil da me pri vsem tem podpira.
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
Uhh nehvaležno vprašanje opisati samega sebe (ha ha ha). Bi se pa nekako kar strinjal z ljudmi kateri me opisujejo kot skromnega, potrpežljivega in vztrajnega.


Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače?
Sigurno. Vsaj kar se zadeva športne poti. Je pa res, da sem se v vseh dobrih in tudi nekoliko slabših trenutkih vedno naučil nekaj za prihodnost.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnim športom pa ne vedo kako začeti ?
Naj se ne bojijo prvega koraka in naj zberejo pogum ter prestopijo prag dvoran. Borilni šport jim lahko da veliko več kot si lahko sploh predstavljajo.
Sporočilo našim bralcem ?
Naj uživajo v stvareh katere delajo! In pa, da naj prebirajo in spremljajo portal fightmadness.
Ob enem bi pa tudi tebi rad rekel Milan, da opravljaš več kot odlično delo s svojim portalom za ves borilni šport oz. borilne veščine. Hvala ti!

Hvala za razgovor
Milan Krušič

Share this post: