Tomi in Toni Šude-Ikone slovenske borilne scene

Tokrat je Žiga opravil razgovor z ikonami slovenskega MM-ja

Za vas in Fight Madness brata Šude !!

 

TONI

1)           Kdaj si se spoznal z borilnimi veščinami in zakaj si se odločil, da se boš s tem ukvarjal.

Pri 13tih letih sem prvič videl UFC posnetke in že takrat sem vedel, da je to-to. Nič drugega me ni več zanimalo. Seveda sem pred tem malo spremljal boks zaradi Željka Mavrovića ter Mike Tysona, ampak UFC ter kasneje PRIDE so me potegnili v svet MMAja.

2)           Katera borilna veščina ti je najbolj pri srcu ?

Težko izbrati samo eno, ker sem odraščal z MMA-jem, ampak zelo rad delam BJJ ter boks.

3)           Imel si profesionalne borbe tako v K1 kot MMA kdaj je padla odločitev, da se boš boril profesionalno ?

Že takoj ko sem začel trenirati borilne veščine, sem vedel, da se bom profesionalno boril, tako da sem pri 20 letih stopil v kletko, malo kasneje pa še v ring.

4)           Z bratom  sta največ sodelovala z enim najboljših slovenskih MMA borcev Borom Bratovžom, kako je prišlo do sodelovanja.

Za to je bolj odgovoren brat, jaz sem večinoma samo pomagal pri sparringih, tako kot to sedaj počnem pri vseh ostalih borcih.

5)           Kaj nam lahko poveš o Boru kot borcu?

Odličen borec, ki bi lahko še veliko več naredil, če bi malo »porihtal« glavo. Borbe, ki jih je izgubil je večinoma izgubil zaradi svojih napak, ampak nimamo kaj. Je pa na domači sceni pustil veliko dobre volje in smeha!

18268106_667459383445513_854237276614944074_n

6)           Kateremu mlademu Slovenskemu borcu trenutno bi lahko napovedal, da bo uspešen na borilni sceni v Sloveniji ali širše ?

Jih je kar nekaj, vendar jih le peščica vztraja do konca, saj je to kar naporen šport in veliko talentov ne izkoristi svojega potenciala.

7)           Kako aktiven si še na področju treningov ali tekmovanj ?

Na tekmovanjih nisem bil nikoli zelo aktiven, na treningih se pa trudim nastavljati glavo za fante, ki se pripravljajo na borbe 

8)           Že nekaj let imaš tudi trgovino z vsem kar se tiče borilnih športov… RUPA znamka je postala zelo znana med borci v Sloveniji ter tudi širše, kako je prišlo do te ideje ?

Že dobrih 10 let nazaj sva s prijateljem Luko »odprla« trgovino v njegovi kleti, potem sva pa zaradi komplikacij z takratnim dobaviteljem ustanovila svojo znamko Rupa Underground. Ime je nevede »izbral« Tomi, Underground sem pa dodal zato, ker smo imeli domači klub v zaklonišču pod zemljo, pa tudi velika večina borcev začne trenirati v nekih underground klubih.

9)           Kdo vse ti je pomagal pri tem projektu ter s kom še vedno sodeluješ.

Največ mi je pomagal Luka Kogoj s katerim še vedno uspešno sodelujem, pomagali so mi pa tudi domači kot tuji borci, ki so na tak ali drugačen način promovirali brand. Hvala vsem!

fightshopLOGO

10)        Pred približno šestimi leti si se pomeril v K1 borbi v Portorožu, od tega je že kar nekaj časa.. ali te lahko še kdaj pričakujemo v ringu ?

Ne vem, mislim da ne, ampak če pride kakšna dobra ponudba (v kar zelo dvomim), ki bi mi odprla možnost za večje dosežke, bi dobro premislil. Tukaj je toliko odpovedovanja, jaz pa nisem prepričan, da se lahko odpovem dosedanjemu stilu življenja. Vseeno dosti treniram in mislim, da sem lahko v kakšnem letu v zadovoljivi formi.

11)        Bliža se ena najodmevnejših borb v svetovnem MMA-ju v organizaciji UFC. Pomerila se bosta ConorMcGregor ter KhabibNurmagomedov, kaj napoveduješ za to borbo ?

Napovedujem rekordno gledanost! …težko bi izbral zmagovalca, tako da bom enostavno užival v borbi, vseeno bi pa rad videl Conorja z dvignjenimi rokami.

TOMI

1)           Kdaj si se spoznal z borilnimi veščinami in zakaj si se odločil, da se boš s tem ukvarjal.

Z borilnimi veščinami sem se spoznal pri približno 10. letih, ko sem se ob treh ponoči zbujal in gledal borbe Mike Tysona. Pri 16. letih pa sem tudi sam začel s treningi boksa.

2)           Kdo te je navdušil za borilne veščine, ter kakšno vlogo je pri tem imel tvoj brat ?

Navdušil me je moj sošolec iz srednje šole Danijel Gvero, ki je bil takrat državni prvak. Veliko vloga pa je imel tudi brat Toni saj sva bila oba velika fana borilnih veščin, on pa je preživel veliko časa tudi na forumih o borilnih športih tako, da sva bila na tekočem z vsem dogajanjem.

3)           Katera borilna veščina ti je najbolj pri srcu ?

Boks in BJJ.

4)           Imel si več profesionalnih borb, kdaj si se odločil za profesionalno športno kariero?

Začel sem z amaterskim boksom in nato z graplingom. Kletka in profesionalna MMA borba pa je bila vedno moja največja želja, ko sem pri 23. letih dobil priložnost, da se borim profesionalno sem priložnost takoj izkoristil

5)           Z bratom  sta največ sodelovala z enim najboljših slovenskih MMA borcev Borom Bratovžom, kako je prišlo do sodelovanja in kaj nam lahko poveš o Boru ?

Bora sem prvič gledal, ko se je boril v umagu, takrat se še nisva poznala. Po tej borbi pa je Bor prišel v naš klub in hitro smo se ujeli ter začeli s sodelovanjem, od takrat smo bili nerazdružljivi.

Bor je garač, zelo delaven ter malo ”opičen” v glavo  (v dobrem smislu).

Sedaj je odprl svoj klub, vendar smo še vedno stalno v kontaktu ter dobrih odnosih. Želim mu veliko uspeha v trenerski karieri.

6)           Sedaj imaš svoj klub TNT Gymkdaj si se odločil da se podaš v trenerske vode?

Nekako sem z Borom začel graditi trenersko kariero. Z njim sem doživel veliko stvari, ter popravljal svoje napake in začel iskati najboljši način za pripravo borca.

1614166_217391448456028_1537400821_o

7)           Kako bi sebe opisal kot trenerja ?

Prilagodljiv ter realen, za kaj več pa boš moral vprašati moje učence v klubu.

8)           Imaš veliko mladih fantov in deklet, bi koga posebej izpostavil ter mu napovedal uspešno kariero v borilnem svetu ?

Res je, imam nekaj mladih fantov, oni sami vejo kdo so. Javno pa jih zaenkrat nebi preveč izpostavljal, da to komu nebi stopilo v glavo. Se bodo dokazali z rezultati.

9)           S kom od že bolj uveljavljenih borcev še sodeluješ ?

Trenutno sodelujem s kar nekaj aktivnimi borci kot so: Uroš Jurišič, Stefan Zvijer, Jakob Nedoh, Marko Drmonjic, Aljaž Vrhovnik, Ivan Karacic, Tajda Ratajc…

29133159_801037266758107_7740914377573793792_o

Sodeloval pa sem tudi z ostalimi kot so Edvin Ramdedovič, Lemmy Krušič, Bor Bratovž.

Veliko je borcev, ki sem jim pomagal pri sparingih, ne bi pa našteval vseh da slučajno koga ne pozabim.

10)        Sodeluješ tudi z našim trenutno najuspešnejšim borcem svetovnega kova Urošem Jurišičem. Pred kratim je osvojil šampionski pas prestižne MMA organizacije TITAN FC, kaj napoveduješ za njegovo prihodnost.

Kaj preveč nebi želel razkrivati. Bo povedal sam ko bo čas. Pričakujem pa ga kot prvega Slovenca v UFC.

11)        Kakšen je Uroš na treningih ? Kako se razlikuje od ostalih borcev ?

Uroš da vsak trening vse od sebe, zato ga je potrebno včasih malo ustaviti, da nebi prišlo do nepotrebnih poškodb. Od ostalih se najbolj razlikuje, ko spariramo. Ko je že zelo utrujen vedno išče najboljšega sparing partnerja, ki je na voljo. Večina vsem naredi kakšno rundo pavze ali izbere lažjega nasprotnika da pride ”do zraka”.

36342040_10216113455652168_2752039679762104320_n

V klubu pa je sicer nekaj fantov, ki se ne razlikujejo prav veliko od njega in vlagajo v ta šport zelo veliko, kot sta Stefan in Jakob. Užitek je gledati njihove sparinge.

12)        Bliža se ena najodmevnejših borb v svetovnem MMA-ju v organizaciji UFC. Pomerila se bosta ConorMcGregor ter KhabibNurmagomedov, kaj napoveduješ za to borbo ?

Nisem velik pristaš ”tashtalka” pred borbo. Ampak Conor veliko govori pa tudi veliko naredi.

Nurmogamedov je res izvrsten borec, kar govori tudi njegov score. Res je težka odločitev odločil pa se bom za conorja TKO/KO. Čeprav mu večina ne pripisuje velikih možnosti.

Komaj čakam, da se borba začne, stavil pa bom tudi nekaj denarja na Conorja da bo stvar še bolj zanimiva.

 

 

Hvala obema za odgovore

 

Žiga Knuplež

 

Share this post: