Simon Srečković:Premalo je sodelovanja med klubi, trenerji, borci….

Živjo, prosim te predstavi se našim bralcem.
Pozdravljeni, sem Simon Srečković, velik ljubitelj borilnih veščin in demonstrator tehnike, držalec fokuserjev ter vodja kluba borilnih veščin MMA Brežice. Za naziv trener pa mislim, da potrebujem še kar nekaj let izkušenj.
Kdaj si se začel ukvarjati s športom?
S športom se ukvarjam odkar pomnim zase. Oče kot velik ljubitelj športa je velikokrat tekmoval na turnirjih malega nogometa, odbojke na mivki in ostalih športih, jaz pa sem bil zmeraj z njim in tako vzljubil šport že od malega. Med treniranjem vseh možnih športov v Brežicah, sem pred kakšnimi 10 leti začel s treniranjem tajskega boksa v TBK Brežice. Pred približno petimi leti sem spoznal brazilski jiu-jitsu in na našo srečo, da je blizu Zaprešić in Zagreb,semse dokončno zaljubil v borilne veščine, predvsem MMA in brazilski jiu jitsu.Žal zaradi težje poškodbe vratu ne morem več aktivno trenirati, sem se pa odločil, da bom skušal svoj pogled na šport deliti z drugimi.

Predstavi nam svoj klub, koliko časa že obstajate, kaj počnete, kakšni so vaši cilji?
MMA Brežice je nastal z nekaj navdušenci tega športa, saj smo v Brežicah imeli imeli to srečo, da se je dogajalo kar nekaj prireditev pod okriljem TBK Brežice, kjer smo lahko K-1 in MMA spoznali pobližje. V takratnem klubu nam je trener Rožle Jazbinšek dovolil, da imamo svojo skupino, kjer smo MMA trenirali malo bolj organizirano, po naših zmožnostih in tako je leto za tem tudi uradno nastal klub MMA Brežice. Glede na to, da sem imel veliko več izkušenj v borbi na nogah, smo se odločili, da se preselimo v Krško. Tam smo v Judo Klubu Krško, pri mojstru juda Ivanu Široli, delovali 2 leti in se tako naučili veliko rušenj in parternih tehnik. Sedaj zopet delujemo v Brežicah in naši cilji so še zmeraj isti, da se iz dneva v dan naučimo kar se da veliko, tako trenerji kot tekmovalci in rekreativci in na ta način dvigniti kvaliteto kluba in športa pri nas. Smatram, da je zato potrebno veliko sodelovanja z drugimi in na to smo vedno pripravljeni, saj se zavedamo, da smo mlad klub in da se nam nikamor ne mudi, vedno pa se tudi o vsem odločamo skupaj.
Organizirate oz. Se udeležujete tudi seminarjev?
Kot sem omenil veliko sodelujemo z drugimi klubi in trenerji, zato organiziramo tudi seminarje, ki jih lahko obiščejo tudi člani drugih klubov. Zanimajo nas predvsem seminarji, ki temeljijo na principih in ne tisoč tehnikah. Trenutno sodelujemo s Krešimirjem Merčepom, ki je po mojem mnenju prava enciklopedija in pa Black Dragon akademijo, ki je prav tako ena najboljših hrvaških akademij brazilksega jiu jitsa.
V prihodnje bo seminarjev zagotovo še več, saj menimo, da so zelo koristni, s tem pa dosežemo tudi nova poznanstva, ki nam omogočajo še več sodelovanja. 12. decembra pa bomo organizirali tudi svoje prvo tekmovanje in sicer v submission grapplingu.
Prepovedane substance, kaj menite o njih?
Mislim, da prepovedane substance uporabljajo športniki, ki so psihično slabi in ne verjamejo v svoje trenerje, svoje zmožnosti in znanje. Tako iščejo bližnjice, ki jim bodo pomagale dvigniti to samozavest na potreben nivo. Mislim, da bi kazni morale bit strožje, saj je poseganje lahko nevarno za uporabnika in nasprotnika. Dejstvo je, da so uspešnejši tisti, ki naredijo več izven dvorane, ampak doping zagotovo ni rešitev, vsaj dolgoročna ne. Mislim, da bi bilo učinkoviteje, če bi namesto dopinga uporabljali meditacijo, vizualizacijo, jogo in ostale legalne »pripomočke.«

Uspelo vam je nastopiti tudi na FFC, kdo je tvoj borec?
Tilen Kolarič je za enkrat naš edini tekmovalec, ki se bori po profi pravilih. Z osvojitvijo FFC Futuresa mu je uspelo priboriti si FFC pogodbo. Uspeh za tako mali klub, iz tako malega kraja, je bil izjemen. Končno se nam je nekje povrnil trud za zadnjih nekaj let. Svojo FFC pot je sicer začel s porazom, ampak v tem športu ni le zaradi zmag, ampak tudi zaradi ostalih stvari, ki jih poznajo samo borci. V prihodnje bo nastopal v kategoriji nižje, in sicer -66kg, saj bo zaradi svoje zgradbe in sodobnih trendov s kilogrami zagotovo konkurenčnejši tudi fizično. Sicer pa vse ostalo ostaja enako, kot bi rekel irski trener John Kavanagh: »Update the software without damaging the hardware.«

Kaj pa MMA v Sloveniji?
V zadnjih nekaj letih se je popularnost MMA-ja zagotovo dvignila. Imamo veliko dobrih tekmovalcev, vse več je klubov in tekmovalcev. Mislim pa, da je vseeno premalo sodelovanja med klubi, trenerji, borci… Pogosto pozabljamo kako mala je Slovenija in da bi sodelovanje zagotovo dvignilo kvaliteto MMA-ja na višji nivo. Za začetek bi bilo že veliko, če bi imeli MMA zvezo, ki bi klubom lahko le koristila. Resnično upam, da se tudi pri nas začne kaj v tej smeri čim prej premikati. Zagotovo bi bilo lažje klubom, trenerjem in predvsem tekmovalcem.

Za konec, imate kakšen nasvet?
Ljudem, ki ne poznajo tega čudovitega športa priporočam, da ga čim hitreje spoznajo, saj je zelo koristen in predvsem hitro nalezljiv. Tistim, ki pa ga že poznajo, pa naj se uspešno še naprej ukvarjajo z njim, naj bo to tekmovalno ali rekreativno.
In ne pozabite, veliko vode in strečing po vsakem treningu 😀

46273_487166768027310_730270041_n 10253918_543604629074865_5839273514482792365_n 11884966_10207676057208935_5726205085579685797_o

Share this post: