Sašo Vorkapič : V 2020 so načrti jasni, poseči po najvišjih mestih

Lep pozdrav Sašo

1. Pred dnevi si v drugo nastopil med profesionalci, dvoboj pa je, za razliko od prvega, trajal polne tri runde. Kako sedaj, ko je za tabo prva polnokrvna izkušnja, gledaš na razliko (dinamiko) med amaterskimi oz. olimpijskimi in profesionalnimi pravili?

Pozdravljeni bralci portala fightmadness.com!

Razlika med olimpijsko in profesionalno dinamiko borbe je velika, saj pri profesionalni borbi borca nista opremljena kot pri amaterski borbi, zato je več poudarka na selekciji udarcev, ker je možnost odločilnega udarca toliko večja. Zato so bile priprave za to borbo tudi drugačne, kot jih imam čez leto za tekmovanja na evropskih in svetovnih amaterskih tekmovanjih.

79329416_10220755102892630_1951418932103479296_n
2. Z nasprotnikom FIlipomGorolom si se že pomeril v preteklosti, in sicer na mednarodni ligi v Črnomlju in ga premagal. Je tokrat v ring vstopil drugačen, bolj pripravljen borec? Kako sploh se pripraviti na povratni dvoboj, potem ko si prvi dvoboj dobil? V takšni situaciji je nasprotnik namreč tisti, ki ve, katere napake mora popraviti, saj so v porazu prišle do izraza, zmagovalec pa ponavadi ne spreminja zmagovalne strategije …
Tako je, to leto sva se v marcu pomerila po amaterskih olimpijskih pravilih in za razliko od prvega obračuna je bilo vidno, da je napredoval kot borec, predvsem pa, da je bil lačen zmage v povratni borbi in da se dokaže pred domačo publiko.
Ker sem vedel, da lahko pričakujem drugačnega, boljšega borca v povratnem dvoboju, so morale biti priprave tudi zaradi tega še boljše kot za najin prvi dvoboj.Potrebno je bilo dodelati taktiko za profesionalni boj, saj se ta razlikuje od amaterskega.Tempo je namreč manjši, saj lahko vsak udarec presodi zmagovalca.

3. V drugi rundi je Čeh pritisnil na gas in nekajkrat si se znašel v potencialno nevarnih situacijah. A v tretji rundi si se ponovno vrnil v kontrolo in popolnoma dominiral nasprotnika, ki se je znašel na robu nokavta. Kako ter s kakšno kombinacijo taktike in psihologije si dvoboj obrnil nazaj na svoj mlin?

Ker sem dobil prvo rundo prepričljivo, sem pričakoval, da bo v drugi rundi šel na vse ali nič in tudi je, kar je kljubovalo k temu, da je uspešno vsilil svoj ritem borbe, na katerega se nisem takoj prilagodil. Po končani drugi rundi, ki sem jo izgubil, sem se moral mentalno resetirati med odmorom, za kar je poskrbel moj trener Iztok Vorkapić. Dejal je, da izgubljam borbo ter, da če bom tako nadaljeval, bom tudi na koncu izgubil. Dejal mi je, naj se spomnim, za kaj in za koga se borim. Nato je dejal, da moram pričeti s serijskim boksom na katerega kasneje Filip Gorol ni imel odgovora. Minuta odmora med rundami me nekako spominja na borbo med Michael Moorerjem in Francois Botho, ko je imel Moorerjev trenerTeddy Atlas podoben motivacijski govor.

45120087_10217475002012158_7279489286297092096_n
4. Za tabo je precej pomembno leto, kjer si nabiral izkušnje tako doma kot tudi na velikih tekmovanjih v tujini. Kateri dvoboj je najbolj zaznamoval 2019?

Izmed vseh borb, bi izpostavil to leto edino borbo, ki sem jo izgubil. In sicer na svetovnem prvenstvu v Bangkoku na Tajskem v osmini finala proti domačinu v elitni diviziji do -67kg, kateri je kasneje tudi postal svetovni prvak te kategorije. Dogodki pred borbo ter borba sama so bili zanimiva ter odlična izkušnja. Zaradi predčasne prekinitve štirih dvobojev pred mojim, sem moral praktično skočit v ring, kjer sem se pomeril s Tajskim gigantom, ki je na nek način izgledal kotlegendarniDieselnoi,tudi po načinu borjenja. V drugi rundi sem po uspešni ročni kombinaciji v preveliki želji želel z flyingkneejem potrditi zadeve, vendar sem se v trenutku znašel na drugi strani ringa, na sodniški mizi. Borbo sem kljub temu odpeljal do konca, ampak sem moral priznati premoč domačemu borcu.

45030043_10217474859528596_7935594846985650176_n

5. Kakšni so načrti v letu 2020?

V Letu 2020 so načrti jasni, poseči po najvišjih mestih na evropskem in svetovnem prvenstvu. Hkrati pa nabirati izkušnje in točke za prihajajoče olimpijske igre 2024 v Parizu.

Za konec bi se rad zahvalil Milanu Krušiču in fightmadness-u za možnost tega intervjuja, hkrati pa želim srečne in vesele praznike vsem bralcem tega portala!

 

Hvala za razgovor in srečno v naprej !!

Milan Krušič

Share this post: