Sara Luzar Smajić : Strive for greatness and chase your dreams

Sara Luzar Smajić
Pozdrav Sara , ko te je uveo u borilački sport i kako je sve počelo ?
Pozdrav Vama i čitateljima Fight Madnessa. U borilački sport me uveo kolega iz našeg kluba “Komodo”, u Zagrebu, kojeg sam upoznala igrom slučaja dok sam odrađivala trening snage vani u parku.Spojio me sa mojim prvim trenerom Igorom Kolakušićem koji je i najviše zaslužan za motivaciju i ljubav koju sam razvila prema ovome sportu. Potreban je bio samo jedan trening i to je bilo to. Idući dan sam kupila kompletnu opremu.
Svako ima neki uzor ko je tvoj uzor u sportu i opčenito ?
Općenito u životu kao uzor uvijek gledam ljude koji su krenuli od nule i sve izgradili sami, nevezano uz posao kojim se bave, a pogotovo oni koji su imali teži put.Samo neki od mojih životnih i borilačkih uzora su Ivan Dijaković, Roberto Soldić i Ivana Habazin. Mogu reći da sam velika sretnica što imam priliku svakodnevno surađivati upravo sa takvim ljudima.
Kojim borilačnim sportovima si se sve bavila do sada ?
Zapravo, spadam u onu novu generaciju boraca koja je odmah krenula sa MMA, tako da je to prvi borilački sport s kojim sam imala doticaja. Kasnije sam se malo posvetila boksu koji sam jako zavoljela zahvaljujući treneru Danijelu Vekiću iz Zagreba, a natjecala sam se u grapplingu, boksu, k1 i MMA.

69649829_2229133280528566_1488410007211868160_o
Kako je pala odluka da se baviš sa MMA ?
Sasvim slučajno, više iz nekakve znatiželje da probam kako ću reagirati na drugačiju vrstu treninga. Iskreno, kada sam prvi put došla u dvoranu nisam znala ni tko je Ronda Rousey iako je ona tada bila na vrhuncu karijere.
Gde treniraš ,ko je tvoj trener i kakav je tvoj radni dan kad se spremaš za nastupe ?
Od nedavno treniram u UFD gymu kod braće Dijaković. Glavni trener je Ivan Hippolyte, legenda muay thaija. S obzirom da sam se preselila u Dusseldorf iskljucivo radi treninga dan mi izgleda sukladno tome. Ujutro je obavezno ranije budenje kako bi na vrijeme pojela doručak, zatim jos malo odmora prije treninga. Pa prvi trening, ručak i odmor te onda drugi trening( ovisi, po potrebi radim i 1 lakši trening između) . Uglavnom, između treninga se trudim samo odmarati, ne izlazim bas previše van. Recovery je jednako bitan kao i sami trening, ako ne i bitniji.
Koje ljudske osobine najviše cijeniš ?
Iskrenost, hrabrost i odanost. Mislim da ne trebam posebno objašnjavati zašto.
Imaš več povrdjen novi meč u Njemačkoj kakva su očekivanja?
Tako je, borim se 5.10.2019. na priredbi Fair FC u Njemačkom gradu Bochum protiv Kelig Pinson koja dolazi iz Belgije. Očekujem zanimljivu borbu jer protivnica isto preferira stand up, a što se tiče ishoda borbe ..da ne vjerujem da mogu pobijediti ulazak u kavez ne bi ni imao smisla zar ne? ☺

69403322_2324096127712028_1926241047835312128_n
Znamo ,da su borilački sportovi jako slabo zastupljeni i potpomognuti od državnih institucija pa i medija bar kod nas u Sloveniji .Kako je kod vas ?
Nažalost , niti u Hrvatskoj nije bolja situacija, a posebno što se tiče državnih institucija. Imam osjećaj da su kod nas borilački sportovi dobili malo više medijskog prostora u zadnje vrijeme, ali uz borce i uspjehe kakve imamo bilo bi sramota da nije tako. Sve ostalo je nažalost na prilično niskom levelu.
Ako se sada osvrneš natrag dali bi i šta mijenjala u svom sportskom životu ?
Vjerujem da se u životu apsolutno sve događa s određenim razlogom tako da ne bih mijenjala ništa jer me upravo taj moj sportski put izgradio i psihicki i fizicki ovakvom kakva sam danas.

943841_1139806829364963_7936657484056468653_n
Na koju stvar u životu ne bi nikad pristala ?
Uff, dugačak je tu popis, ali probat ću pojednostaviti.Nikad ne bih prodala svoje “principe” za novac( niti bilo što drugo ).
Koji su najpoznatiji borci, s kima si do sada surađivala ?
Roberto Soldić, Ivana Habazin, David Zawada , Antun Račić, Hatef Moeil, Erko Jun, Joilton Peregrino, svakako bih spomenula i Dominika Etlingera jednog od naših najboljih hrvača. S obzirom na činjenicu da sam kratko u ovom sportu i na moje oskudno iskustvo prilično sam zadovoljna popisom, a isto tako i zahvalna.
Ko je Sara kad nije u ringu ?
Osoba koja voli uzivati u zivotu,slobodnom vremenu i svojem miru.
Kako tvoj sport prima tvoja familija ?
Kada sam prvi put priopćila familiji da želim biti profesionalka i da planiram početi graditi karijeru nisu bili baš oduševljeni. Čak bih rekla da me u početku možda nisu ni shvaćali ozbiljno. Nakon prve borbe, ujedno i pobjede , vidjeli su da sam još jače zagrizla i napokon prihvatili životni put kojim sam odlučila ići. Sada su mi podrška u svakom smislu, iako roditeljima ne dopuštam da mi dolaze na borbe.
Kako bi sebe opisala u tri rečenice ?
Cura koja nije tipicna zenska osoba,od malena sam voljela drugacije stvari od ostalog zenskog drustva,temperamentna sam i tvrdoglava sto i nije lose za ovaj sport te ustrojna i uporna u tome da ostvarim sve svoje ciljeve i snove,ma kako god veliki oni bili.

22281863_1669598869719087_538556570580133682_n
Na koji uspjeh u životu si najviše ponosna ?
Uspjeh za svakoga predstavlja nešto drugo. Kao prvi uspjeh bih voljela naglasiti odnos koji sam uspjela izgraditi sa mlađim bratom koji mi je najveća podrška i koji me prati svuda od početka karijere. Kao drugo, rekla bih, na karijeru koju sam započela te priliku koja mi se sada pružila kod jednih od najboljih u europi- UFD gymu .

22688471_1682418588437115_699145513700911427_n
Koja je tvoja omiljena hrana ?
Moram priznati da mi je ovo najteže pitanje do sada jer sam veliki food lover haha , no potrudit ću se biti kratka.Sve vrste tjestenina , burgeri, pizza, cheesecake i gumeni bomboni. Znam, znam..moram na odvikavanje od carbsa i šećera
Inače, ne hranim se ovako svakodnevno, u protivnom bi morala u heavyweights…
Koji je tvoj najteži meč u karieri do sada ?
Pa s obzirom da nemam previše iskustva rekla bih da će mi idući meč biti najteži jer je protivnica dosta iskusnija od mene.
Šta bi se moralo dogoditi, da Sara napusti sport i totalno promijeni stil života ?
Mislim da bih prije umrla nego napustila sport, barem kako stvari za sada stoje. S obzirom da tako razmisljam zadnjih 20 god, koliko se i bavim sportom, sumnjam da će se to promijeniti i u skorijoj budućnosti.
Kako posle napornih treninga puniš svoje baterije ?
Slikanje(crtanje), slušanje glazbe, gledanje filmova…to su uglavnom načini na koje punim baterije.Ne volim previše izlaziti van, smatram to prevelikim trošenjem energije.Volim samoću i mir…Upravo zato mi vlastita majka nekad kaže da se ponašam kao penzionerka
Tvoja poruka našim čitateljima ?
S Vašim čitateljima bih voljela podijeliti poruku koju mi je jednom prilikom poslao brat kada sam otišla u Njemačku zbog UFD-a. Poruka glasi:
“Strive for greatness and chase your dreams,break every barrier because your mind is the only thing that can stop you from reaching your goals.”

Hvala na odgovorima i sretno dalje

Milan Krušič

Share this post: