PRVENSTVO HRVATSKE V ZADRU 4.7. PRESTAVLJENO..

VAŽNA OBAVIJEST
ODGOĐENO PRVENSTVO HRVATSKE PLANIRANO U ZADRU 4.7.

Poštovani članovi Hrvatskog kickboxing saveza,

želim Vas izvijestiti da je Upravni odbor Hrvatskog kickboxing saveza na jučer održanom elektronskom sastanku donio podijeljenu odluku o odgađanju državnog prvenstva koje se trebalo održati u Zadru, 04.07.2020. godine. Za odgodu održavanja državnog prvenstva bili su svi članovi Upravnog odbora osim gospodina Marka Žaje.

Kako smo svi u posljednjih nekoliko dana u Republici Hrvatskoj svjedoci ponovnog rasta broja oboljelih od koronavirusa (COVID-19), tako smo i mi u Upravnom odboru pratili stanje te razmatrali moguće scenarije u svezi planiranog održavanja državnog prvenstva koje se trebalo održati u Zadru, 04.07.2020. godine. Bilo je razgovora i prijedloga da se natjecanje održi u Zadru, da se održi u nekom drugom gradu i da se ne održi, te da se isto odgodi za mjesec rujan, ako to bude dozvoljavala situacija. Na kraju smo donijeli konačnu odluku o odgađanju državnog prvenstva.

Žao nam je što smo donijeli ovakvu odluku. Jasno nam je da su svi naporno trenirali i spremali se za državno prvenstvo. Jasno nam je da su mnogi skidali kilograme i da su se odrekli mnogih drugih stvari kako bi se kvalitetno spremili za ovo natjecanje. Sve nam je to jasno, ali nam je kao odgovornim ljudima koji trenutno upravljaju radom Saveza zdravlje svih naših članova ispred svega. Smatramo da je u ovom trenutku preveliki rizik organizirati takvo natjecanje u zatvorenom prostoru na kojem bi tijekom cijeloga dana bilo prisutno između 250 i 300 osoba. Na navedenom natjecanju trebao je biti i veći broj djece i maloljetnika. U ovom trenutku posebno bi nezgodno to bilo organizirati u Zadru o kojem pišu svi domaći i svjetski mediji zbog pojave koronavirusa pri održavanju teniskog turnira prošlog vikenda. Na žalost, u ovom trenutku negativna je sigurnosna percepcija grada Zadra po pitanju koronavirusa i smatramo da u ovom trenutku ne bi bilo pametno dovoditi naše članove u Zadar na održavanje državnog prvenstva. Prema mišljenjima epidemiologa za proces inkubacije koronavirusa potrebno je uobičajno 5 do 7 dana, tako da se u Zadru u narednih par dana prema mišljenju epidemiologa očekuje povečanje broja oboljelih od koronavirusa. Novak Đoković je imao najbolje namjere kada je išao u organizaciju teniskog turnira u Zadru koji se zbog pojave koronavirusa na kraju nije održao do kraja i doživio pravi fijasko. Za održavanje teniskog turnira postojale su sve potrebne dozvole nadležnih hrvatskih institucija. Sada kada se dogodilia pojava koronavirusa na teniskom turniru, gotovo svi mediji su se nemilosrdno obrušili na njega zbog organizacije natjecanja. Zbog koronavirusa ove se godine neće održati predviđena dva najveća svjetska sportska događaja (olimpijske igre i europsko prvenstvo u nogometu). Već su promijenjeni i odgođeni termini našeg WAKO svjetskog prvenstva za djecu, kadete i juniore u Beogradu i seniorsko europsko prvenstvo u Antalya, a kako stvari stoje upitno je hoće li se uopće i održati. Želja nam je bila i dalje je, da održimo naša državna prvenstva i druga predviđena kickboxing natjecanja u Republici Hrvatskoj. I biti će održana ukoliko nam to sigurnosna situacija bude dozvoljavala.

Jasno nam je da će biti onih u Savezu kojima se ova odluka neće svidjeti i koji će nas zbog toga kritizirati. Jasno nam je da smo donijeli i drugačiju odluku, da ćemo unatoć svemu održati natjecanje, da bi bilo onih koji bi nas kritizirali. Jasno nam je da smo donijeli bilo kakvu odluku u ovom trenutku, da bi bilo onih koji bi bili nezadovoljni njom i koji bi nas kritizirali zbog toga. Svjesni smo toga i spremni smo preuuzeti odgovornost za odluku koju smo donijeli. Još jednom naglašavam, donijeli smo ju isključivo vodeći se glavnim prioritetom, zaštitom života i zdravlja naših članova i njihovih obitelji. Nismo spremni preuzeti odgovornost i u ovom trenutku organizirati državno prvenstvo u bilo kojem gradu u Republici Hrvatskoj jer smatramo da postoji preveliki rizik zaraze naših članova koronavirusom pri održavanju državnog prvenstva.

I na kraju Vas moram izvijestiti da je treneru moga kluba “Svetog Duha” u subotu, 20.06.2020. godine potvrđena korona iako nema nikakvih simptoma i osjeća se skroz dobro. Isti je tjedan dana ranije, 13.06.2020. godine u Osijeku bio u društvu s osobom kojoj je u petak, 19.06.2020. godine potvrđena korona. Trener moga kluba nalazi se u samoizolaciji. U ponedjeljak, 15.06.2020. godine trener je bio na treningu naše natjecateljske skupine. Svi koji smo bili na tom trenigu (nas trinaest) od nedjelje, 20.06.2020. godine nalazimo se u samoizolaciji koja nam je određena do 29.06.2020. godine. Svi smo dobro, nemamo nikakvih simptoma. Jučer i prekjučer smo testirani na koronavirus i za sada smo nas 10 dobili rezultate i svi smo negativni. Ostalih troje bi trebali dobiti rezultate tijekom današnjeg dana i nadamo se da će i oni biti negativni jer su svi kontakti našeg trenera s kojima je bio testirani i svi su negativni. Ovu informaciju Vam dostavljam kako bi se izbjegle moguće zlonamjerne konstrukcije kojih će vjerojatno od dežurnih dušebrižnika u Savezu biti. Jer, tamo gdje nema pune informacije, tamo caruje dezinformacija.

Još jednom želim u ime Upravnog odbora Saveza izraziti žaljenje zbog donošenja odluke o odgodi održavanja državnog prvenstva. Smatramo da je to u ovom trenutku najbolja i najsigurnija odluka koju smo mogli donijeti. Nadamo da će se većina Vas u Savezu složiti s odlukom koju smo donijeli. Ako smo i pogriješili, sigurni smo da će šteta biti manja, nego da smo održali državno prvenstvo pa da se naknadno kao na teniskom turniru ispostavi da smo pogriješili što smo donijeli odluku o održavanju.

Želim Vam ugodne ljetne praznike i da ostanete zdravo.

S poštovanjem,

Predsjednik HKBS-a
Tomislav Bilandžić, univ.spec.iur.

Share this post: