POLNOZRNAT PIRIN KRUH Z DROŽMI

POLNOZRNAT PIRIN KRUH Z DROŽMI
Drožni nastavek:
5 g aktivnih matičnih droži (ržene)
50 g moke polnozrnate pirine
50 g vode
Testo:
500 g polnozrnate pirine moke
300 ml vode (približno; odvisno od moke)
1 čajna žlička soli (7-12 g )
Postopek:
Najprej nastavimo drožni nastavek. Večer pred peko kruha damo v kozarček 5 g aktivnih droži, 50 g moke iz kater bomo pekli kruh in 50g vode. Pustimo na pultu, da vzhaja; naraste in se začne mehurit.
V večji posodi zmešamo moko in vodo, pokrijemo s krpo in pustimo stati 20 minut.
nato ji dodamo pripravljene droži in sol. V časovnem obdobju dveh ur, testo štirikrat malce pregnetemo, prepognemo ali potegnemo. Če nam to čas ne dopušča, tudi dovolj, če ga samo prvič dobro pregnetemo pokrijemo s pokrovom, da se testo ne zasuši in potem pustimo počivat. Ko testo naraste za 50%, ga pregnetemo in ga postavimo v malo manjši model ( posodica, cedilo, košarico….), kot bo široka posoda v kateri bomo pekli kruh.
Posodico obložimo z bombažno ali laneno krpo ,položimo v njo kepo testa pokrijemo s krpo in pustimo počivat 30- 60 minut. Testo naraste za 50%, vendar vseeno naredimo preizkusni test ali je testo dovolj vzhajan. V testo na sredini potisneš prst približno 1/2cm globoko. Če se luknjica takoj zapolni nazaj, pustimo še vzhajat, če pa luknjica ostane je testo že dobro vzhajan, ga zvrnemo na pult, oblikujemo samo toliko, da spodvijemo robove in napnemo zgornjo plast. Nato ga zarežemo, da ne poči in ga prestavimo v ogreto stekleno posodo. Posodo v kateri bomo pekli kruh, damo v pečico, ko jo vklopimo na segrevanje kar na 250 stopinj C..….kruh pečemo v pokriti stekleni posodi na 200 stopinj C 20- 25 minut, nato pa še 25- 35 minut odkritega. Pečen kruh postavimo na rešetko, da se ohladi. Najboljše je kruh peči v glineni posodi pri temp. 250 stopinj C 20 minut pokritega, potem pa še odkritega 20-30 minut. Če nimate posod, damo lahko v pečico posodo z vodo, da se v pečici ustvari para potem pa, ko je čas da odstranimo pokrov , posodo z vodo umaknemo.
Postrežemo ga lahko k vsakem obroku.
Dober tek!
Andreja Krušič

polnozrnat piri kruh z drožmi polnozrnat pirin kruh z drožmi (2) polnozrnat pirin kruh z drožmi (3) polnozrnat pirin kruh z drožmi

Share this post: