Peter Pupovac:Če se ukvarjaš s stvarmi, ki jih imaš resnično rad, ne potrebuješ prostega časa !

Za vas smo tokrat opravili razgovor z Petrom Pupovcem človekom ,ki je velik entuzijast odkrit sogovornik, ter predvsem človek,ki nekaj pomeni v svetu borilnih veščin !
Lep pozdrav Peter
Si alfa & omega kluba Red Devil Muay Thai nam lahko prosim poveš kaj več o klubu ?
O pravem klubu za enkrat še ne morem govorit, ker gre bolj za skupino entuziastov borilnega športa. Pravi klub bo takrat, ko bom imel dovolj časa za začetnike, rekreativce itd.
Kdaj si se začel ukvarjati z borilnimi veščinami ?
Z borilnimi veščinami sem se začel ukvarjati razmeroma pozno, pri 19 letih. Prej sem namreč 10 let treniral veslanje, kjer sem tekmoval za Slovensko reprezentanco v četvercu s krmarjem. Prvo sem začel s Tajskim boksom, nato pa še z boksom in oboje mi predstavlja veliko ljubezen. Zaradi situacije v Sloveniji (in širše) sem opustil tekmovanja v Tajskem boksu, saj sem mnenja, da tudi na najvišji možni ravni težko preživiš , če si profesionalni Muay Thai borec. Toliko težje mi je bilo sprejeti to odločitev saj sem v presledkih treniral skoraj 2 leti na Tajskem. Ne vem, če ima kdo v Sloveniji večjo kilometrino od mene glede treningov v deželi antičnega Siama. Druga stvar je, da Tajski boks, ki ga prakticirajo pri nas nima dosti veze z originalom. Izjema so Francozi, ki so edina država na svetu, ki je imela poleg Tajske kdaj Lumpini šampiona (Damien Alamos in Mourad Sari).
Ali nam lahko kaj več poveš o borcih pod tvojim okriljem ?
Povem vam lahko le to, da se je stabilizirala lepa ekipa, ki bo v prihodnje še dosti dokazala na Slovenskih in mednarodnih K-1 sceni.
Kakšni so cilji in ambicije kluba v prihodnosti ?
Cilj izvajanje kvalitetnih in atraktivnih borb za regijsko amatersko in profesionalno sceno ter seveda borbe v elitnih organizacijah kot so Glory, Legend, FFC itd. Enkrat nam je to uspelo, potrudil se bom, da ne bo ta rezultat muha enodnevnica.
V trenerskem smislu, da izpopolnjevanje pri trenerjih, ki jih najbolj občudujem kot so Goran Babić, Mladen Kranjčec, Alfio Romanut, itd. V kratkem odpotujem tudi na Nizozemsko kjer imam dogovor o sodelovanju z trenersko legendo Ivanom Hippolytom.
Si oseba ki velja za človeka brez dlake na jeziku prosim povej nam tvoje videnje aktualne slovenske scene borilnih veščin ?
Disciplin je dosti in težko povzamem celotno sceno v enem odgovoru. Raje se bom dotaknil t.i. scene profesionalnih borcev in njihove prepoznavnosti. Prvo naj razčistim, da o profesionalnih borcev pri nas ne moremo govoriti, saj če seštejemo izkupičke njihovih borb si na mesečni ravni ne morejo izplačati niti za minimalca, kaj šele treningov, prehrane, trenerjev itd. Tudi na najvišji možni od borb skoraj ni mogoče preživeti brez prisotnosti sponzorjev. Dobrega sponzorja pa borec brez medijske izpostavljenosti enostavno ne bo dobil.
Največjo roko nad sceno imajo trenutno mediji. Dokaz da gre zadevi na boljše so članki v Delu in 24ur.com, kakor tudi prispevki na TV3. To da je borec prišel na naslovnico 24ur.com je velik napredek. Ne razumem pa zakaj recimo na Siol Sportalu ni ne duha ne sluha o dogodkih kot so FFC in raznih odmenih rezultatih v tujini. Očitno razen če jim ne plačaš članka ne bojo komentirali drugega kot košarko in nogomet.
Skratka z večjo prepoznavnostjo v medijih, bi dosegli večjo obiskanost v klubih borilnih športov, več bi bilo tekmovalcev in tisti, ki bi se prebili na vrh bi bili občutno boljši borci zaradi večje konkurence. Tisti, ki bi prišli na vrh pa bi imeli večjo podporo v obliki sponzorskih sredstev.
Nedavno tega je bil v ljubljanski hali Tivoli event FFC in dvorana napol prazna kje misliš da je problem slabe obiskanosti takih dogodkov ?
FFC je vrhunska organizacija in smo lahko zelo veseli, da jo imamo na naših tleh. Verjetno so že marsikaj poskusili, tako da težko kritizram česa bi moralo biti več in česa manj. Lahko le povem kaj jaz vidim.
Glavna stvar je nepoznavanje domačega terena. V prvi vrstah recimo ne sedijo ljudje, ki so prepoznavni v Sloveniji (recimo športniki, televizijci, igralci itd.). Ti ljudje povlečejo za sabo marsikatero mnenje, njihova slika v trač časopisu pa bi bila izvrstna reklama za bralce. Pred eventom ni člankov in intervjujev v splošnih medijih, ki bi napumpale atmosfero in povečale zanimanje laičnega ljudstva. Objave na specializiranih straneh so kvečjemu material za ljudi, ki že poznajo sceno in bi prišli na event tako ali drugače. Če ne drugo imamo vsaj Mirana Fabjana, ki s trash talkom razume kako pritegniti občinstvo. Povprečnega Slovenca, ki ne dojame razliko med boksom in kickboksom, obrazi na jumbo plakatih ne ganejo. Za te ljudi je glavno, da so fantje nabiti, zabriti in potetovirani.
Dokaz tega je, da je nivo borb na FFCju bivstveno višji kot na WFCju, pa je vseeno bilo na WFCju več ljudi.
Sad tvojega dela je Samo Petje ,ki si ga tako rekoč establiral v prvoklasnega borca in potem so se vajine poti razšle nam lahko poveš kaj več ?
Samo Petje je sad dela več ljudi, jaz sem eden izmed njih. V času ko je treniral z mano je dosegel rezultate, zmage z nokavtom v organizacije Glory. To je zgodovinski dosežek za Slovenijo in ponosen sem, da sem bil kot trener zaslužen za tak rezultat. Bili smo tudi prvi, ki smo nastopili na K1 WGP eventu. Fant je samo v zadnjem letu sodelovanja z mano dosegel 8 zaporednih nokavtov v prvi rundi. To je spektakularno. V nedavnem pogovoru je izrazil željo, da bi obnovil sodelovanje z mano, vendar moreva še doreči par podrobnosti. Če ne bova našla skupnega jezika, mu želim uspešno športno pot.
Sodeluješ in pomagaš mnogim ter navkljub mogoče slabemu dnevu ,te vedno videvam nasmejanega in pripravljenega na razgovor in šalo tvoj recept za to ?
Verjetno so za to krive moje srbske korenine haha.
Nam lahko zaupaš kako zgleda tvoj delovni dan ko pripravljaš borce na borbe ?
Odvisno od nivoja prireditve in oblike sodelovanja, ki ga sklenemo. Prvo je vsekakor ogled posnetka nasprotnika, kjer ocenim kaj dela dobro in kje je slab. Nato ga primerjam z mojim varovancem in poskušam najti zgodbo, ki bo delovala nam v korist. Na podlagi ugotovljenega na to začnemo prirejat treninge. Koristno se je tudi vprašati, kako bi ti pripravil plan proti tvojemu borcu , če bi bil član nasprotnikove ekipe. Dosti je jutranjega teka, intervalnih treningov. Popoldan pa sledijo trening na vreči, foksuraji in kar je najpomembnejše sparingih.
Kje se vidiš čez 15 do 20 let v vlogi trenerja ali se boš posvetil drugim stvarem ?
Ne vidim se, da bi se ločil od tega športa. Upam, da mi bo čas v prihodnosti dopustil, da se bom še več posvetil športu. Imam dosti raznih idej, kako bi izboljšal treninge. Dosti je tudi sodelovanja v tujini. Bil sem v Mike’s gymu na Nizozemskem, boksal sem pol leta v Španiji s profesionalci, želim si v Belorusijo v Chinuk gym itd. Ne bo me tako hitro minilo, brez skrbi.
V svetu borilnih veščin si prisoten že dolgo časa ,nas pa zanima ali nam lahko poveš kakšno tvojo anekdoto ?
Katerakoli z Miranom, bi bila vredna objave. Tisti ki poznajo zgodbo o sklopki, vejo o čem govorim 😉
Kako preživljaš prosti čas ? če ga sploh imaš
Če se ukvarjaš s stvarmi, ki jih imaš resnično rad, ne potrebuješ prostega časa.
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Seveda bi marsikaj spremenil. Če po vseh teh letih gledaš na svojo preteklost in si priznaš, da si vse naredil perfektno potem nekaj ne more bit v redu s tabo. Kot glasbenik sam veš, da če na stara let igraš isto glasbo, ki si jo igral kot najstnik, nisi nič zrastel kot umetnik. Isto je v športu, konstatna evolucija.
Kakšen je tvoj recept za uspešnega borca ?
Vztrajnost in požrtvovalnost ter disciplina. Winner never quits, quitter never wins. Ko tvoji prijatelji grejo ven žurat, ti treniraš. Ko tvoja družba pije alkohol, se jim ti ne pridružiš. Ko v klubu reče trener, da narediš 10 sklec, jih narediš 20.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Naj enostavno začnejo. Ni važno kje in pri komu.

Peter hvala za razgovor
Hvala lep pozdrav vsem !

10151333_783677764975639_1357092327_n

10313365_10152094779206984_4815365825384868359_n

 

Milan Krušič

Foto FFC -Ivana Kaurloto

Share this post: