OREHOVA POTICA IZ PROSENE MOKE

OREHOVA POTICA IZ PROSENE MOKE brez glutena, jajc, mleka, kvasa
To je potica brez glutena, brez jajc, brez mleka, brez kvasa in nadvse odličnega okusa.
Če imate pripravljene droži, jo lahko celo naredite v 15 minutah. Potem pa jo pustite vzhajat. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora. Če imamo toplo je čas vzhajanja zelo kratek tam od 4-5 ur, drugače, če pa je prostor hladen je ta čas mnogo daljši od 10 ur naprej pa tudi do 24 ur. Več čas ko stoji in se tako fermentira še naprej, toliko bolj bo potica rahla. Peka te potice je res enostavna in veliko manj zakomplicirana in tudi vzame mnogo manj časa, kot peka klasične potice.
Sestavine za testo:
110 g droži (1 mala žlička (5 g) aktivnih droži+ 55 g prosene moke+ 55 g vode)
200 g prosene moke (iz prosene kaše ne iz neoluščenega prosa)
Nastrgana limonina lupina
Noževa konica kurkume ( za barvo in za lažjo prebavljivost)
30 g sladila erytritol( lahko pa sladkamo s stevijo (4 g))
Noževa konica burbonske vanilje 100%
Ščep soli
1 žlica ruma
8 g psyliuma ali indijski trpotec (luščine)
230 g vode
Sestavine za nadev:
200 g mletih orehov
100 g riževo, mandljevo….kremo za kuhanje-smetano (okus po želji)
3 žlice sladila erytritola ali stevije (4 g)
Postopek dela:
1. Polovici vode zlijemo v droži in jih previdno razmešamo. Drugo polovico pa zlijemo k indijskem trpotcu, počakamo 10 minut, da nabrekne in želira. Vse ostale sestavine natresemo v skledo, dodamo raztopljen indijski trpotec in droži pomešane z vodo . Zamesimo testo.
2. Testo razvaljamo s pomočjo peki papirja in prozorne živilske folije. Na pult položimo peki papir, nanj položimo testo, ga malce sploščimo, ga pokrijemo s prozorno folijo in ga do konca razvaljamo do pribl.1 cm debelo. Pri tem pazimo na širino; širina razvaljanega testa naj bo tolikšna, kot je dolg pekač.
3. Gornjo folijo odstranimo in testo namažemo z nadevom, ki smo ga pripravili tako, da mlete orehe pomešamo s sladilom in prelijemo z izbrano prevreto smetano. Če je masa preredka dodamo 1 malo žličko psyliuma ali indijskega trpotca.
4. Zdaj lahko vse skupaj počasi zvijemo v potico s pomočjo peki papirja in smo previdni, da se nam testo ne trga, ker je zelo mehko ter občutljivo pri rokovanju. Najbolje je, da potico postavimo skupaj s peki papirjem v pekač.
5. Potico pokrijemo, jo postavimo v topel prostor in pustimo vzhajat 4-5 ur. Potica je vzhajana, ko se testo enakomerno napne. Če ni dovolj topel prostor lahko potica vzhaja 10 ur in več do 24 ur.
6. Pečico segrejemo na 180 stopinj C, potičko pokrijemo s folijo in pokrito pečemo 45 minut, zaradi sočnosti, nato pa folijo odstranimo in pečemo še 15-20 minut. Če imate glinen pekač potem pečete pokrito s pokrovom na 230 stopinj C – 40 minut in na 180 stopinj C še 10 minut.
7. Pečeno potico zvrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi.
Potico uživajte brez slabe vesti, ker nima stranskih učinkov. Zaradi njene lahke prebavljivosti, nas ne bo tiščalo v želodcu in tudi ne bomo imeli občutka, da smo se jo preobjedli.
Dober tek!
Andreja Krušič

orehova potica (2) orehova potica

Share this post: