OČIŠČEVALNA ZELENA JUHA S PROSENO KAŠO

OČIŠČEVALNA ZELENA JUHA S PROSENO KAŠO
Za 4 osebe:
500 g mešane zelene zelenjave po želji (vsakega po eno pest čemaža, stebla koromača, stebelna zelena, kodrasti ohrovt, špinača, regrat ali koprive)
1 čebula ali 3 mlade čebule z zelenjem
1 žlička olivnega olja
1 L vode ali ju
Sol, poper,peteršilj, koriander (opcija)
¼ žličke konjak glukomannana, če bi bila juha preredka
Postopek dela:
Na olivnem olju ali na kokosovem olju prepražimo čebulo in dodamo očiščeno, oprano in na trakove narezano zelenjavo. Pri pripravi kopriv bodimo pozorni na to, da nekatere že pošteno opečejo. Lahko jih z rokavicami pazljivo narežemo ali pa jih prej samo prelijemo s kropom vode ,tako zgubijo moč povzročitve opeklin, da jih lahko narežemo. Vse skupaj malce popražimo, nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo in kuhamo 10 minut. Vmes solimo, popramo in juho enostavno s paličnim mešalnikom spasiramo. Če je juha preredka dodajte ob stalnem mešanju glukomannan, ki smo ga pred tem razredčili s par žlic mrzle vode, kajti če ga dodamo v vročo juho v prahu, se bo skepil in tako postal neuporaben.
Glukomannan je sredstvo ali moka brez glutena in brez kalorij, ne povzroča napihnjenosti, ustvarja občutek sitosti, saj nase veže vodo in se ob tem razširi, zato tudi pomaga pri hujšanju. Ima ogromno vlaknin ,zato je prijazen do našega črevesja, ker nase veže strupe in jih kar se da hitro odnaša iz telesa.
Juho pustimo počasi vreti še 5 minut, nato jo odstavimo. Postrežemo v globokem krožniku kot samostojno jed, drugače pa je malo bolj nasitnain hranljiva z dvema do trem žlicami kuhane prosene kaše na osebo.
Proseno kašo skuhamo v posebej ločeni posodi v razmerju z vodo 1: 2.
Dober tek!
Andreja Krušič

očiščevalna zelena juha (2) očiščevalna zelena juha

Share this post: