Nejc Preložnik : Wake up bitch! It’s time to grind!

V tokratnem razgovoru vam predstavljam Celjana Nejca Preložnika.
Lep pozdrav Nejc, prosim zaupaj nam, kje si prvič prišel v stik z borilnimi veščinami ?
Najprej lep pozdrav tebi in vsem bralcem. V bistvu ko gledam v otroštvo sem očitno že od nekdaj za borilne veščine, ker sem kot otrok VSAJ 50x pogledal film Kickboxer . Sam sem se pa prvič realno spoznal z borilnimi veščinami v srednji šoli, kjer smo po številnih posnetkih na youtubu se odločili s prijatelji da se tudi sami preizkusimo.

Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
Načeloma nekih groznih vzorov že od začetka nisem imel, sem pa na začetku preden sem spoznal, da to ne gre tako, pobiral tehnike in poteze od Anderson Silve in Johny Hendricksa (oba levičarja). Takrat še žal Conor McGregor ni bil na UFC sceni .
Kateri so tvoji največji športni uspehi ? (Kaj šteješ med svoje največje športne uspehe?)
Iskreno kar jaz štejem pod moj največji športni uspeh je dejstvo do kakšnega nivoja sem prišel. Pa ne da bi bil bog ve kaj, ampak NIKOLI si nisem mislil, da bom nekoč prišel tako daleč, da me bodo ljudje v nedeljo ob 20:00 v živo spremljali na slovenski televiziji Planet TV. Zame zmage in porazi ne štejejo toliko kot štejejo izkušnje. Pa ne da ne bi dal vsakega procenta svoje moči za zmago, ampak enostavno dejstvo, da ti po borbi ljudje, za katere si NIKOLI ne bi mislil, da te kot športnika spremljajo po borbi čestitajo in bodrijo mi pomeni res ogromno.
Koliko let in katere borilne športe treniraš ?
Borilne veščine treniram 7 let in od tega že od začetka MMA brez predznanja ostalih borilnih veščin, kar je po mojem mnenju optimalno, saj ne prineseš v MMA navad iz ostalih disciplin, katere če le-te niso uporabne v MMA težko odstraniš oz. potrebuješ veliko časa.

35069591_1395009390601047_6419305244982771712_o

Tvoj zadnji nastop je bil pred domačim občinstvom ali je bila to zate dodatna motivacija ali breme ?
Domače občinstvo res različno deluje na posameznike, eni zaradi tega podležejo tremi, spet druge pa to še bolj dvigne. Jaz osebno sem med slednjimi, namreč to, da me bo lep del Slovencev spremljalo v živo mi je dalo moč in energijo na treningih in tudi dodaten pritisk. Sam pa mislim, da se pod pritiskom boljše borim, zato sem se tega zelo veselil.
Tvoji občutki ob nesrečnem porazu na WFC oziroma kako sedaj gledaš na tvoj nastop ?
Iskreno povedano, prvih 7 dni po borbi kadarkoli sem pomislil na borbo mi je šlo dobesedno na jok. Pa ne zaradi poraza samega po sebi ampak moje predstave. To je ponavadi tudi največji strah vseh borcev preden odidejo v borbo: Ne poraz, ne bolečina, ampak, da se ne bi odrezal in od delal borbo tako kot VEM da znam. Pred mano je bil na papirju kar težek izziv, Nikolič, ki ima mislim da profesionalen score 8-0 in amaterski 10-0. Vendar, ko sem jaz dobil ponudbo za to borbo sem jo brez vsakega pomisleka vzel »in a heartbeat«, ker ta izziv mi je dal tistih dodatnih 10% energije, ki sem jo uporabljal na treningih. In res pripravil sem se fizično in psihično, kot še nikoli. Fizično sem bil kot stroj kljub boleznim in manjših poškodbam, psihično pa ni bilo človeka, ki bi me lahko prepričal, da bom to borbo kakorkoli izgubil, čeprav je ogromno ljudi to poizkušalo . Enostavno sem odšel v walkout pred polno halo Tivoli in televizijo, kot bi odšel na sprehod v park, ker moja mentaliteta med ogrevanjem v garderobi je bila: »Pripravljen sem, noben me ne more ustaviti, borba je že dobljena, treba je samo iti v ring in jo vzeti in presenetiti 90% ljudi, ki niso verjeli da mi lahko uspe«. V borbi pa je šlo že od prve sekunde narobe, enostavno na takšnem nivoju kot je bil nasprotnik, si ne bi smel privoščiti takšnih tehničnih napak, ki sem jih storil v borbi in ni nobenega drugega izgovora za poraz, kot to da je bil boljši. Žal.
Konec meseca junija se nam obeta izvrsten event v Celju ,katerega med drugim organiziraš tudi ti,nam lahko zaupaš kaj več o samem eventu, namenu ter pripravah nanj ?
Tako je, 22.6. bo v Celju event borilnih veščin z imenom Valhalla Fight Night. Na eventu se bodo borili amaterski borci v MMA disciplini. Naj tukaj povem, da takšnega eventa v Sloveniji za amaterje še ni bilo. Namreč event ni namenjen čistim začetnikom brez izkušenj, za katere mislim, da je prostor na MMA amaterskih ligah (katere so tudi v planu v prihodnosti v sklopu Valhalle, če bo le-ta dobila primeren odziv), ampak je namenjen že malce naprednejšim amaterjim, da na takšnih eventih pridobijo ključne izkušnje kako bo izgledalo vse skupaj, ko bodo prestopili prag v profesionalne vode. Event je zasnovan tako, da amaterski borci doživijo simulacijo profesionalne borbe z nasprotnikom primernemu sebi. Vse bo potekalo približno tako, kot bi imeli profesionalno borbo, od promocije, od vage, nasprotnika bosta znana vsaj cca 6 tednov prej, vage z staredownom, walkout-a, napovedovalca in skratka vse kar spada profesionalni borbi. S tem sistemom želim dvigniti slovensko sceno na drug nivo, saj bodo slovenski borci odšli v profesionalne debije veliko bolj sproščeni in izkušeni, kot smo do zdaj počeli tisti, ki smo ta prag že prestopili.

54435136_2074154109371010_2305632362542661632_o

Ali je Valhalla Fight Night odprte narave glede prijav, ali morajo biti borci povabljeni?
Zadeva je naslednja: Najprej sem dal možnost in povabil vse slovenske klube, da prijavijo svoje borce, nato pa sem počasi začel iskati nasprotnike še v tujini. Načeloma je tako, da se lahko prijavi vsak, vendar ne morem garantirati, da bodo vsi dobili priložnost na prvem eventu (gre po sistemu kdor prvi pride, prvi melje), ker na eventu bo cca 15borb, se pravi potrebujem samo 30 borcev (+ rezerve), kar ni tako veliko, bi pa še tukaj povedal, da mi še kar nekaj slovenskih klubov kljub potrditvi, da pridejo ni napisalo svojih borcev, in želim tukaj povedati, da ne bo potem zamer, če slučajno izvisijo, ker bodo prepozni in bo fight card poln.

Kako pa bo Valhalla Fight Night dostopna iz vidika obiskovalcev?
Karte za Valhallo bodo šle v prodajo na vseh eventim prodajnih mestih predvidoma v začetku maja. V predprodaji bodo cene kart za parter 10€ in za tribuno 7€, na dan dogodka pa za parter 15€ in tribuno 10€. V dvorani, kjer se bo dogodek odvijal je s trenutnim sedežnim redom maksimalna kapaciteta 1000 obiskovalcev, vendar v primeru večje zainteresiranosti je možnost povečanja kapacitete na 1800.
V Sloveniji imamo že tako malo kvalitetnih borilnih dogodkov, pa potem pride tako respektabilna organizacija kot je KOK in obljublja veliko in na koncu odpove cel event, kako je to nate vplivalo kot borca ,ki naj bi se tam boril ?
Heh, o tem raje ne bi veliko govoril, ker sem tudi sam v organizacijskih vodah trenutno in še brez izkušenj, tako da bom o organizacijskem delu raje govoril po Valhalli. Kar se pa tiče moje izkušnje z organizacijo KoK, je pa tako, da tudi meni je bilo predstavljeno vse skupaj kot oh in sploh z ogromno reklame, jumbo plakati, eurosport televizijo, reklamo na vseh slovenskih televizijah in radijih itd. Vendar sem sam odpovedal nastop na KoK že tisti dan po WFCju, kjer sem si poškodoval nogo, tako da se nisem več veliko posvečal temu eventu. Sem pa opazil, da so me še naprej promovirali, kot da se bom boril na eventu, kar mi ni bilo ravno najbolj jasno.
Slovenija ima bazo mladih tekmovalcev, ki šele prihajajo lahko koga izpostaviš ?
Hmm, ne bi rad preveč izpostavljal, da ne bo kakšnih zamer,da sem koga pozabil. Bom seveda to priložnost izkoristil, da povem da imam v svojem klubu Amarok Gym ogromno ogromno potenciala, ki mislim da zna v prihodnjih letih prodreti na sceno zelo uspešno. Če govorimo tukaj o tekmovalcih brez profesionalnega boja bi mogoče izpostavil tukaj ljubljančana Anže Novak, ki mi je ogromno pomagal pri sparringih za zadnjo borbo. Res je odlično tehnično podkovan in upam, da ga bom lahko imel čast imeti na Valhalli. Bi pa izpostavil še trenutno največji up Celja, Staš »The Phenom« Resnik, ki pri svojih 17 letih tekmuje v seniorski konkurenci in tudi tam brez večjih težav zmaguje. Tudi on pa se bo boril na Valhalli Fight Night, kjer bo imel eno glavnih vlog.

27504140_368808383587278_2319345402127837413_o
Kako potekajo tvoji treningi in priprave na nastope ?
Ko imam priprave za borbe se moje življenje konča. Zjutraj odidem na trening, grem v službo, po službi imam 30minut časa, da kaj pojem, si pripravim stvari za trening in že grem. Iz večernega treninga pridem ponavadi domov cca 9-10h (sploh če grem v Ljubljano na trening), grem spat za cca 6-7 ur in ponovim vajo za naslednjih 10-12 tednov. Težavo pri tem mi povzroča tudi to, da v Celju nimam svojega trenerja in se zato moram voziti na treninge v Ljubljano, poleg tega pa še vodim svoj klub v Celju in moram še tiste treninge voditi.
Imaš že kakšen nov potrjen nastop v bližnji prihodnosti ?
Zaradi poškodb in posvečanja svojemu klubu in tekmovalcev ter Valhalli trenutno nimam nobenega potrjenega nastopa v bližnji prihodnosti. Obljubim pa, da niste videli moje zadnje borbe, ker enostavno NE MOREM živeti s tem, da bi bil spomin na mojo zadnjo borbo v življenju spomin na poraz.
Če se ne bi ukvarjal z borilnimi športi s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Če se ne bi ukarjal z borilnimi športi bi glede na moje prehranjevanje izven priprav bil gladko morbidno debel.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Disciplina, ljubezen do borilnih veščin, ljubezen do borbe, marljivost. Noben motivacijski govor te ne bo pripravil, da boš vsak dan treniral 5let ali več, da bi sploh kaj nastalo iz tebe. Motivacijski govor ali quote, itd te dvigne, da mogoče 1 dan ali max 1 teden treniraš resno, vse kar je za tem je ljubezen do športa. Delo, delo, delo.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Načeloma nimam življenjskega mota, definitivno pa živim, kakor mi nareka moja budilka vsako jutro pred treningom: Wake up bitch! It’s time to grind!

51794108_2610425278973753_8904417861259231232_o
Kako pomembna je po tvojem za vrhunskega športnika zdrava prehrana?
Zdrava prehrana je KLJUČNEGA pomena za vrhunskega športnika. Mislim, da se tukaj loči zrno od plevela. Sam pri sebi opažam, da me zdrava prehrana naredi še bolj discipliniranega in osredotočenega na nalogo pred mano. Namreč, ko nimam priprav je moja prehranjevalna navada kar slaba, in takoj ko začnem zdravo jesti enostavno preklopim mentaliteto in vem, da gre zares. Počutje med in po treningi med pripravam zaradi zdrave prehrane je čisto nasprotje napram izven priprav.
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?
Iskreno povedano, še sam ne vem. Že odkar treniram so mi bile borilne veščine všeč, vendar enkrat med tem časom, še sam ne vem kdaj, sem se zaljubil v borilne veščine in dejansko živim za to. Ne obstaja dan, ko ne bi razmišljal o borbi tako ali drugače.
Kaj misliš o domači sceni borilnega športa?
Glede na to, kakšna je bila, ko sem jaz začenjal je že bistveno boljša, definitivno pa še ZELO zaostaja za ostalimi državami, tako po kvaliteti kot po kvantiteti.
Ali imajo borilni športi po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Borilni športi mislim, da imajo že od nekdaj prihodnost v Sloveniji, kar se pa tiče MMA-ja pa mislim da samo raste in gremo POČASI po isti liniji, kot je to bilo v ZDA pred 20 leti.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Iskreno še nisem nikoli pomislil, da bi odnehal v borilnih veščinah.
Kaj počne Nejc ko ni v ringu?
Razmišlja kaj bo počel v ringu 
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
Bom opisal v treh stavkih: Fuck it up. Do it again. Do it right.

49837048_2545479065468375_4619870482336841728_n
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Ja, začel bi še bistveno prej.
Katera od tvojih borb se ti je zaradi takšnega ali drugačnega razloga še posebej vtisnila v spomin ?
Mogoče walkout na mojem prvem WFCju, kjer se spomnem še zdaj točno, ko me prešinila misel tik pred walkoutom, kako sem v šoli ob gledanju WFC posnetkov na youtubu občudoval te borce in sanjal, da bi sam bil tam, še predenj sem začel se ukvarjati z borilnimi veščinami, a pred mano so se sproti uresničevale z vsakim korakom walkouta moje sanje.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Zberi pogum in odidi na prvi trening, od tam naprej te bo vodilo srce.
Kje se vidiš čez 15 let, še v borilnih veščinah ali se boš posvetil drugim stvarem?
Definitivno se vidim v borilnih veščinah, verjetno ne več kot borec, definitivno pa imam s svojim klubom Amarok Gym velike načrte.

Sporočilo našim bralcem ?
22.6.2019 pridite v Celje na Valhalla Fight Night in podprite slovensko MMA sceno in organizacijo Valhalla, saj je tudi od vas odvisna prihodnost tako slovenske MMA scene kot prihodnost Valhalle!

54435136_2074154109371010_2305632362542661632_o

Hvala za razgovor
Milan Krušič

5

Share this post: