Nejc Hodnik : Jej zdravo, treniraj z glavo.

Lep pozdrav Nejc, prosim predstavi se našim bralcem.
Pozdravljeni, sem Nejc Hodnik in prihajam iz Koroške, natančneje Slovenj Gradca. Star sem 22let in trenutno obiskujem fakulteto za strojništvo v Ljubljani.

munich-open-ginogi

Prosim zaupaj nam, kako se je vse skupaj začelo in kdo te je navdušil za borilne veščine ?
S tem športom sta me zasvojila moja prva trenerja Jure Vušnik in Ruslan Yankovskyy. Trenirati sem pričel v Slovenj Gradcu v KBV Gladiatorju pod vodstvom Jureta, ter v judo klubu Acron Slovenj Gradec pod vodstvom trenerja Ruslana. Šport me je kaj hitro zasvojil saj se mi je zelo dopadla parterna borba, ter zmožnost trenirati in se boriti na polno s uporabo tehnike.

Koliko let treniraš ?
V domačem mestu sem treniral slabi dve leti nato pa sem se po končani srednji šoli odločil za vpis na Ljubljansko fakulteto ravno zaradi zmožnosti treniranja pri klubu GracieBarra Ljubljana. Tako sem se lahko bolje osredotočil na samo parterno borbo in Brazilski jiu-jitsu, ki mi je pri tem najbolj všeč. Tukaj pa treniram že tri leta pod mentorstvom Carlosa Maia.

ekipa

Ali si pred tem še kaj treniral?
Da. Pred tem sem treniral 9let rokomet, ter nekaj časa WingChun. Kot majhen pa sem bil vedno zelo aktiven in se udeleževal gimnastike, plezanja…

Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je to v tvojem primeru ?
Na prvem mestu sta mi vsekakor daleč največja vzornika moja glavna trenerja CarosMaia in Ruslan Yankovskyy ne samo zaradi njune uspešnosti v športu ampak tudi pogleda na svetu. Od trenutnih »zvezd«, ki jih rad spremljam pa je GarryTonon zaradi njegove dinamične igre.

Kateri so tvoji največji športni uspehi ? (Kaj šteješ med svoje največje športne uspehe?)
Moj največji športni uspeh je ravnokar dobljena dvojna medalja na IBJJF Berlin Open, kjer sem osvojil 1. mesto v No-Gi, ter 3. mesto v GI. Med uspehe pa si vsekakor štejem tudi ostale osvojene medalje. Kot največje uspehe si štejem tiste turnirje, ki so imeli največjo konkurenco in tudi največje število prijavljenih tekmovalcev. Veliko mi je pomenil tudi pokal za naj grapplerja na drugem Submissiononly turnirju v Brežicah, katerega sem osvojil z predčasno zaključitvijo vseh borb z vzvodm/davljenjem.

brezice-2-s6

Kaj ti je pri tem športu najbolj všeč?
Pri Brazilskem Jiu-Jitsu mi je vsekakor najbolj všeč njegova neskončnost, saj je nešteto možnih vzvodov, davljen, metov, »sweepov«, ki jih spoznavaš skozi celotno kariero. Zaradi tega mi ta šport ni nikoli monoton saj je vsaka borba drugačna, vsak ima svoj stil borbe, ki ga moraš razvozlati, je kot nekakšna računalniška igra. Veliko pa prispeva tudi njegova dinamičnost saj pri tem uporabljaš celotno telo, med borbo pa si lahko pomagaš s prevali, premeti…

Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Jej zdravo, treniraj z glavo. Ker mislim, da je pri športu zelo pomemben zdrav slog življenja in razum. Saj iti z glavo skozi zid oziroma ravnati nepremišljeno ni vedno najbolje, sploh na daljši rok.

Ali nam lahko zaupaš, kaj počneš v prostem času?
V prostem času veliko analiziram borbe znanih športnikov in gledam serije. Glede na to, da hkrati študiram tudi strojništvo, mi ravno veliko prostega časa ne ostane (hehe). 

Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Ne bi veliko spreminjal. Srečen sem, da sem lahko začel pot s tako dobrimi trenerji in ekipami. Prav tako sem vesel, da sem se dokaj hitro povezal z mojim najboljšim prijateljem, ki po naključju študira ravno prehrano in športno pripravo. Morda bi bilo bolje le to, če bi pričel malo hitreje.

Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Da naj poslušajo nasvete svojih trenerjev in resno trenirajo, ter ne preveč podlegajo javnim medijem in trendom. Pri tem naj čim bolj uživajo in se udeležujejo čim več tekmovanj, saj s tem najbolje ugotoviš na kakšnem nivoju je tvoja tehnika.

brezice-2-podiom

Kje se vidiš čez 15 let, še v borilnih veščinah ali se boš posvetil drugim stvarem?
Čez 15 let vsekakor upam, da bom v tem športu dosegel že veliko in da bom lastnik svojega kluba.

Kako potekajo tvoji treningi in priprave?
S prva se s trenerjem Carlosom dogovoriva katere turnirje bom obiskal in kakšne tehnike bomo pripravljali za ta tekmovanja, ter kako bomo stopnjevali treninge. Nato se sestanem z Anže Jertom s katerim sestaviva prehrano in fizične priprave (moč, vzdržljivost, hitrost…). Dogovorjene tehnike in ideje prenesem do trenerja Ruslana, s katerim nato gradiva predvsem »stand-up« igro s pomočjo juda, ter tudi parter. Za sedanje turnirje sem imel večinoma treninge po 10x na teden in sicer zjutraj vaje v fitnesu, ki mi jih je predpisal Anže. Zvečer pa BJJ ali Judo, pri tem imam BJJ čez teden ko sem v Ljubljani, Judo pa v petek, soboto in nedeljo ko sem doma v Slovenj Gradcu.
Ali bi se rad še komu zahvalil?
Za trenutne uspehe in dobro preživete ure v telovadnicah bi se rad zahvali obema ekipama iz GB Lj in Acrona SG, za odlično družbo in sparringe! Seveda tudi mojim trenerjem s katerimi preživim ogromno časa in so postali že skoraj del družine. Ogromno mi pomaga tudi moj fizioterapevt Matjaž Jeseničnik, ki me po napornih treningih in tekmovanjih vedno sestavi nazaj, poleg tega pa mi daje tudi dobre strokovne in prijateljska nasvete. Ne smem pa pozabiti na moje glavne podpornike mamo, očeta, brata, babici, Jerta, ter Gregorja ki mi vedno stojijo ob strani in pomagajo.

Vir fotografij Nejc Hodnik

Hvala za razgovor

Milan Krušič

Share this post: