Matjaž Vičar : S srcem in trdim delom je mogoče premagati vsako oviro !!

 

Lep pozdrav Matjaž, prosim zaupaj nam, kje in kako si se prvič srečal z borilnimi veščinami ?
Z mešanimi borilnimi veščinami sem se začel ukvarjati leta 2010 v MMA klubu Combat academy. Od leta 2011 treniram v klubu Black box MMA pod vodstvom Mihe Malešiča.
Zakaj si se odločil ravno za MMA?
Na začetku sem treniral zato ker sem se iskal v življenju, iskal smisel. Pa tudi tepsti sem se želel naučiti. O borilnih veščinah nisem vedel skoraj nič in zato sem bil dovzeten za fake borilne športe kot je Krav maga, s katerim sem tudi začel borilno pot. Po mesecu treningov sem prišel do spoznanja, da je veliko rečenega v sklopu teh treningov prodajnje megle in odkrivanje »tople vode«, zato sem na internetu slučajno našel MMA klub. MMA mi je skoraj takoj postal všeč, namreč nisem nadpovprečno atletski, genetiko imam kvečjemu povprečno a to je razlika med pravimi borilnimi športi in ostalimi športi, vsak lahko razvije svoj stil, svoje adute in pa srce brez katerega še tako atletsko nadpovprečni posameznik ne more uspeti. Ko sem začutil, da je to življenska pot, ki jo hočem ubrati sem se začel zanimati za MMA tekmovalno.
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
Fyodor Yemelyanenko je skoraj od samega začetka bil moj vzornik. Verjamem, da je tudi on vplival na to da se s tem športom ukvarjam danes. Ko sem začel mojo kariero, MMA ni bilo orodje do slave. Samo ljudje, ki so se iskreno ukvarjali z dušo so predstavljali naš šport. Denar in tudi slava sta imela zelo majhno vlogo. Fyodor je redko besededen. Izražal se je izključno v ringu. To pogrešam v današnjem razvoju MMA. Prišel v borbo skromen, manjši od vseh težkašev in naredil čistko v svoji konkurenci. Danes je vse bolj vrednota trash talk in izgled. No bullshit, respect.
Koliko let že treniraš ?
MMA treniram 10 let.
Se še spomniš svojega prvega nastopa in kakšni spomini te vežejo nanj ?
Marec 2011, amaterska mma liga, udarci v telo. Vsekakor premalo znanja da bi opravičil svoj nastop. Strah, ki je prisoten pri vsaki borbi ampak takrat je bil nenadzorovan zaradi slabega znanja borilnih veščin. Prvi poraz, mnogi so sledili. Poraz mi je pomagal saj sem želel ponovno vstopiti in dokazati, da zmorem. Tudi v drugo ni šlo. Vračal sem se dokler mi ni steklo.
Kako potekajo tvoji treningi in priprave na nastope ?
Načeloma imam 8-9 treningov na teden ko se pripravljam na borbo. Praviloma glavni del priprav opravim v matičnem klubu Black Box MMA, spariram pa tudi v drugih klubih. Rad bi se zahvalil klubu MMA Ljubljana ter klubu TnT, kjer me vedno sprejmejo kot enega svojih, odprtih rok. 12 dni pred borbo začnem z spuščanjem kilogramov. Na hrano pred tem ne pazim pa bi bilo dobro, če bi. Mislim, da kondicijsko vedno pridem dobro pripravljen zahvaljujoč izčrpajočim treningom pod vodstvom Mihe Malešiča.

Če se ne bi ukvarjal z borilnimi veščinami s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Ne obstaja drugi šport s katerim bi se lahko ukvarjal. Mogoče s katerokoli od drugih borilnih veščin. Sem oseba z podpovprečno stopnjo atleticizma. Rojen brez kakršnih koli predizpozicij. Ravno zato mi je MMA tako všeč. Z srcem in trdim delom je mogoče premagati vsako oviro. Nikoli nebi blestel v atletiki, sem pa priprvljen vstopiti s komerkoli, ki misli da je atletsko superioren. MMA je šport ampak je tudi toliko več.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Različni recepti, odvisno od tipa borca in človeka. Ključna sestavine so srce, predanost in garanje… če tega ni si lahko najbolj eksploziven športnik ampak na koncu, ko se kletka zapre to nima veze.
Kateri tvoj nastop se ti je najbolj vtisnil v spomin ter zakaj ?
Zagotovo nastop na ACB 51, kjer sem vstopil kot zamenjava ruskemu borcu, ki ni mogel dobiti vize za nastop v avstriji. Zagotovo največja zmaga dosedaj v karieri v eni od bolših evropskih organizacij. Submission of the night. Zagotov ciljam in upam, da po rehabilitaciji poškodbe ponovim in presežem ta dosežek. Tu se moram zahvaliti soborcu Lemmyju Krušiču, ki me je poklical 2 dni pred eventom in mi zrihtal nastop.


Kdo je po tvojem mnenju najboljši svetovni MMA borec trenutno ter zakaj ?
Tu si bom vzel malo svobode pri odgovoru in bom omenil najboljšega slovenskega borca. Uroš jurišič. Težko opišem na kakšnem nivoju je on. Ne samo atletsko ampak mentalno. Brez poškodb bi ga že zdavnaj gledali v UFC. Vzel bom priložnost, da naredim promocijo enemu najboljših welterašov v Evropi. Tisti, ki se nikoli niso borili imajo lahko svoje teroije, ampak iz izkušenj govorim nikoli nisem pri nobenem nasprotniku ne v ringu ne na sparingu začutil tega kar sem začutil pri Jurišiču. To lahko razumejo samo ljudje, ki so se borili ali se borijo. Pri borilnih veščinah je mnogo več kot sama fizična pripravljenost. Mentaliteta igra večjo vlogo. In do sedaj iz mojih izkušenj na sparingu ali v borbi pri nobenem nisem začutil večjega fokusa kot pri Urošu Jurišiču.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Nimam mota. Moj cilj je da ne glede na zmago poraz, vedno pokažem srce in dobro borbo. Če zadovoljim tem kriterijem, sem zadovoljen.
Vemo da MMA v Sloveniji ni ravno zastopan velikopotezno posledično s tem pa tudi ni pravih sponzorjev, kako se spopadaš ti s tem problemom okoli financiranja tvojih aktivnosti in kdo vse ti priskoči na pomoč ?
Družina me od samega začetka me podpira mentalno in finančno. Trener Miha Malešič mi ne zaračunava članarine ter mi pusti, da telovadnico uporabljam za vodenje individualnih treningov, kar me finančno zelo razbremeni. Veliko je ljudi, ki so mi pomagali brez kakršnih koli finančnih interesov in vsem sem izjemno hvaležen, vendar pa jih je preveč, da bi jih našteval. Omenil pa bom sponzorje, ki so mi neposredno priskočili na pomoč pred borbami – Čas za oglase: Lepotni center Aloe Vera, Ximeroni masaže, Fanny and Marry, Maddesign, Deltus profesionalna objektna higiena, Fizioloco, Studio Ansara, Vrtna kurišča Popit, Vlado Podkrajšek S.P., PITBULL West coast. Če sem koga pozabil omeniti se opravičujem.

Kako pomembna je po tvojem mnenju za vrhunskega športnika zdrava prehrana ?
Verjamem, da je zelo pomembna vendar nisem eden od tistih, ki bi lahko pridigali o tem, imam slabe prehranske navade. Na treningih garam, jem raznoliko in veliko. Tu za šalo vlečem navdih od UFC borca Jorgea Masvidala, ki se milo rečeno ne obremenjuje z vnosom zdravih živil v telo.
Kako ti saniraš poškodbe , če do njih pride, ter kdo ti pomaga pri regeneraciji le teh ?
28. julija sem si izpahnil desno ramo pri treningu rokoborbe. Poškodba je bila izjemno resna zato sem v septembru moral na operacijo. Imel sem že zlom dlančnice, čeljusti, nosu, diskus hernio v vratnem vretencu… Vendar nobena prejšnja poškodba se ne more primerjati z izpahom in operacijo ramena. Iskreno se zahvaljujem kirurgu Dr. Martinčič David, ki me je kot športnika obravnaval prednostno in je mojstrsko opravil poseg. Spet sem imel ogromno podpore s strani družine, prijateljev, podpornikov,… tako čustvene kot tudi zdravstvene. Začetno fazo rehabilitacije sem opravil v Šmarjeških Toplicah, najlepša hvala vsem fizioterapevtkam, ki so mi pomagale. Rehabilitacijo sem nadaljeval v Zdravstvenem domu Bežigrad. Iskrene zahvale kineziologu Nejcu Šimenku pri katerem sem opravil intenzivno, strokovno podkovano, rehabilitacijo poškodbe. Pred mano je še nekaj mesecev rehabilitacije preden se lahko vrnem v treninge 100%. Želim se boriti še pred koncem leta. Hvala vsem, ki so mi kakorkoli pomagali pri rehabilitaciji.
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš?
Motivira me družina. Če sem čisto iskren je mene kot borca vedno najbolj motiviralo, če so ljudje dvomili vame. Motivira me to, da samemu sebi in vsem dokažem, da lahko. Če si »underdog« nimaš ničesar za izgubiti, lahko pa grizeš.
Ali ima MMA po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Mislim, do jo ima. Imamo nekaj mladih perspektivnih borcev, šport ima pri nas tudi vedno več gledalcev. Po koncu krize si obetam veliko MMA dogodkov, ki bodo povečai popularnost na domačem trgu med drugim tudi WFC na katerem si obetam tudi svoj nastop. Uroš Jurišič trenutno dela zelo dobro promocijo športa pri nas. Tudi, če MMA nima prihodnosti v javnosti, se bodo vedno našle »budale« z željo po borbi.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Žal se zgodi. Tu bom samo dodal citat neznanega avtorja: »When you’re about to quit, remember why you started«
Kaj počneš ko nisi v dvorani ?
Sem študent magisterskega programa Poslovna informatika
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
»Kralj« Matjaž Vičar
Kaj zate osebno pomeni novonastala situacija s corono in kako se ti spopadaš s tem ?
Veliko ljudi mi reče, da sem se poškodoval ravno v pravem trenutku, ko priložnosti za nastope ni prav veliko. Če mene vprašaš mi to samo otežuje rehabilitacijo in hitrejši povratek.

Mnogi znani športniki in trenerji so prilagodili svoje treninge kako si se prilagodil ti ?
»Na srečo« sem poškodovan tako, da je rehabilitacija ramenskega sklepa edina stvar kateri sem se posvečal med zadnjim »lock-downom«. Med prvim valom sem živel in študiral v Brnu, kjer sem treniral v Klubu Jetsaam dokler je to situacija dopuščala, med lock downom pa sem enostavno posvetil vse treninge fizični pripravljenosti, kar je prišlo več kot dobrodošlo.
Tvoje videnje Corona virusa in kako naprej ?
Iskreno, velika večina ukrepov se mi zdi neutemeljena in skregana z zdravo pametjo. Vendar se vedno bolj poskušam držati filozofije: če nimaš pojma o stvari je boljše, da sploh ne izražaš mnenja. Živeti poskušam tako kakor, da Covid sploh ne obstaja, kolikor je le mogoče odmislim. Ko bom dokončno rehabilitiral poškodbo me epidemiološke omejitve ne bodo ustavile, da delam enako kvalitetne treninge kot pred epidemijo. Če lahko trenirajo »registrirani športniki« mislim, da imamo pravico tudi mi.


Kaj zate pomeni tako dolga pavza brez tekmovanj ?
Imam veliko željo po povratku vendar hočem 100% rehabilitirati poškodbo in se pripraviti preden sploh razmišljam o potencialni borbi. »Pavza« bo zame žal še dolga. Že predolgo nisem imel občutka zmage v ringu/kletki in komaj čakam, da se lahko vrnem.
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Po zmagi v ACB, januarja 2017 bi bilo bolje, da se ne bi udeležil Erazmus izmenjave in se raje posvetil treningom – haha. Takrat so se mi vrata na široko odprla jaz pa tega nisem izkoristil. Velikokrat razmišljam kako neresen sem bil glede treningov v določenih obdobjih. Predanost MMA-u je bila skoraj vedno prisotna vendar pa mi je žal, da nisem bil bolj konsistenten, bolj vztrajen in izkoristil vsako možno priložnost, da napredujem v karieri. Vedno sem bil mladi up nato pa sem kar naenkrat dobil občutek, da me je začel čas prehitevati.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z MMA in pa ne vedo kako začeti ?
Moje izkušnje z vsemi MMA klubi v katerih sem treniral so, da je dobrodošel prav vsak, ki pride z željo po borbi in znanju. Borci/ke so v veliki večini po mojih izkušnjah dobri ljudje. Ego pa pustite doma!
Kje se vidiš čez 15 let ?
Nevem niti kje bom čez 1 leto. Kar se tiče borb, jih vzemam »eno po eno« in ne prehitevam dogodkov. Zagotovo se vidim v trenerski vlogi na dolgi rok. Mislim, da imam veliko izkušenj, ki jih lahko delim z naslednjimi generacijami.
Sporočilo našim bralcem ?
Iskreno hvala vsem, ki me podpirate. Hvala Fight-Madness.com za intervju.

Hvala za razgovor
Milan Krušič

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post: