Matjaž Petan : V telovadnici pričakujem spoštovanje do vseh.

Za vas sem tokrat pripravil razgovor z Matjažem Petanom…prijetno branje

Matjaž Petan, glavni inštruktor in predstavnik za Krav Maga Global v Sloveniji

1) Ste inštruktor KMG…., in ste v Slovenijo uradno pripeljali to veščino samoobrambe, ki jo pod tem imenom tudi lahko razvijate pri nas. Ali nam lahko opišete prve korake, ki ste jih naredili v tej smeri, da ste s KMG pričeli v Sloveniji?

Na enem izmed športnih izobraževanj za trenerje v tujini sem opazil plakat o KM seminarju. V radovednosti sem preveril, kaj je to in pomislil, da bi bilo to odlično dopolnilo k mojemu osebnemu planu treninga. Hkrati sem pogrešal borilne športe, saj sem prej treniral in tekmoval v Kickboksu in tee kwan do. Ko sem pričel trenirati, sem v treningih zelo užival in ugotovil, da bi bilo super, če bi lahko ta sistem delil tudi z drugimi. Udeležil sem sem 180urnega izobraževanja v Budimpešti in dejansko je bil to šele moj začetek kot inštruktor KMG.

2) Kaj je Krav Maga?

Krav Maga je praktičen in taktičen sistem, ki uči, kako v prvi meri preprečiti, se spopasti in prevladati v vseh vrstah nasilja in napadov. Krav Maga izobražuje na področju samoobrambe, samozaščite, borilnih in borbenih veščin, kot tudi sposobnosti za obrambo drugih na edinstven in celovit način.
Ta učinkovit sistem samoobrambe je enostaven za učenje in ohranjanje, saj se tehnike izvajajo naravno in intuitivno ter so praktično uporabljene pod stresnimi pogoji.

3) Kaj bi svetoval mladim, ki jih borilne veščine zanimajo pa ne vedo, kako bi začeli ?
Nasvet nasplošno – če te nekaj zanima, samo pogumno! Preveri ponudbo in poskusi. Treningi morajo slediti postopnosti in inštruktor mora le te tudi prilagoditi posamezniku. Morda je na tem mestu smiselno poudariti na kvalificiranost inštruktorjev. Po dveh letih treningov nekdo brez dodatnega izobraževanja težko postane dober inštruktor/trener, saj mu manjka znanje metodike, didaktike…

 

21077517_1846382638721748_2322389256850312875_n

4) Kakšne odzive udeležencev vaših seminarjev, tečajev in tedenske vadbe dobivate?

Povratne informacije, ki jih prejmemo, so zelo pozitivne. V prvi meri so presenečeni, da se lahko v relativno kratkem času naučijo vsaj osnov našega sistema, saj vse izhaja iz naših naravnih refleksov. Seveda je potrebno naučene tehnike nato nadgraditi oziroma izpopolniti.
Pomembno se mi zdi tudi to, da tisti, ki so se že znašli v neprijetni nasilni situaciji, potrdijo, da je naš sistem samoobrambe realen in da deluje. Treningi so jim vseč zato, ker se poleg tehnik samoobrambe, naučijo tudi drugačne miselnosti, naredijo nekaj za svoje telo. Nek tečajnik mi je pred kratkih dejal, da mu je super, ker prejme v treningu neko povezano celoto vsega, kar potrebuje – za um in telo.
Pozitiven je bil tudi odziv varnostnikov po triurnem seminarju, ki je bil pripravljen posebej zanje. V tem kratkem času se se naučili nekaj tehnikih, ki so jih nato dejansko uporabili pri svojem delu.

5) Kje je mogoče trenirati KMG pod vašim okriljem oz vaših inštruktorjev?

Krav Maga je v tej sezoni mogoče trenirati na štirih lokacijah v Ljubljani, v Novem Mestu ter Naklem. Kmalu pridemo tudi na Štajersko. Treningi potekajo vsak dan v tednu v različnih terminih, tako da zagotovo najdete, ki ustreza vam. Točen urnik in vse informacije najdete na naši spletni strani www.krav-maga.si

6) Si tudi lastnik M GYM. Nam lahko poveš kaj več o tem.
M-gym sem odprl pred devetimi leti, ko je bila fukcionalna vadba se v popolnih začetkih v Sloveniji.
Gre za manjšo telovadnico, kjer v skupini trenira max 5vadečih, možnost pa je tudi individualnih treningov. Pri nas trenirajo rekreativci kot tudi vrhunski športniki. Med njimi npr tudi mladi borec Rok Krušič.
Ponujamo kvalitetne treninge MFT (MultiFunkcionalniTrening) in GroundForceMethod, za kar sem tudi nacionalni instruktor. Posebnost našega gyma je individualni pristop, smo velika family.
Večo gymu si lahko preberete na naši spletni strani www.m-gym.com
Česa ne toleriraš v svoji telovadnici oziroma kaj te iritrira ?
V telovadnici pričakujem spoštovanje do vseh.

7) Kako preživljaš svoj prosti čas ,če ga sploh imaš ?
Pri mojem poslu se služba in prosti čas nenehno prepletata. Treningi nastajajo non stop v mislih, ta proces se najbrž nikoli ne konča. Trenira tudi skupaj celotna družina, z menoj gredo tudi na izobraževanja v tujino – jaz aktiven, oni pa na plaži ali na ogledih znamenitosti 🙂

391126_347596398600387_1117818134_n

8) Pomagaš mnogim borcem pri pripravah. Kaj je tisto najbolj ključno zate, da lahko dobro pripraviš borca ?
Zaupanje v trenerja in volja, motiviranost.

 

197154_151832401544595_7100750_n

10504855_724423204285509_3820826395886888952_o

15380520_1226154994112325_7562191978565431034_n

 

9) Tvoje mnenje o raznih prepovedanih substancah v športu ?
Prepovedane substance so bile in bodo prisotne v profesionalnem športu, žalostno tudi v svetu amaterjev, rekreativcev. Smisel športa je, da si fit, da telo krepiš in ne da ga uničujes s kemijo. To pa so dolgoročne posledice substanc.
Kaj je zate osebno pomembno v življenju ?

Meni največ pomeni razvoj, napredek, spoštovanje in pripadnost. To velja za vsa področja – ljubezen, družino, prijateljstva in poslovno.

 

Hvala za pogovor in veliko uspeha v naprej

Milan Krušič

12

Share this post: