MARMELADA iz KAKIJEV in JABOLK – brez dodanega sladkorja.

Ni LCHF je pa paleo, brez glutena in dodanega sladkorja. In seveda – SEZONSKO.
Sestavine:
1,5 kg čim bolj zrelih navadnih kakijev
0,5 Kg domačih neškropljenih jabolk
200-250 g sukrin Gold (ali stevia po okusu)
1 čajna žlička cimeta
1 kavna žlička burbonske vanilije
Postopek:
Sadje dobro operemo. Kakiji naj bodo zelo zreli in mehki (res pacasti). Uporabimo navadne, ne vanilijeve. Odstranimo koščice, če jih ima. Izrežemo pecelj in poškodovane dele. Kakijev ne lupimo. Jabolkom ravno tako izrežemo koščice in pecelj ter odstranimo poškodovane dele.
Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku (ali s paličnim mešalnikom, če multipraktika nimamo). Pretresemo v lonec, kjer bomo marmelado kuhali ter primešamo sukrin (ali stevio), cimet in vanilijo. Grejemo na zmernem ognju in večkrat premešamo.
Še naprej počasi segrevamo, dokler ne zavre. Pogosto premešamo, da se ne prismodi. Ko zavre, kuhamo (in tudi premešamo) še nekaj časa (30-45 minut). Masa se nekoliko zgosti.
Marmelado nadevamo v predhodno oprane in v pečici segrete kozarce (na 100 stopinj Celzija), dobro zapremo, za kratek čas (minut ali dve) postavimo na pokrovček nato pa pustimo, da se pokrito z odejo počasi ohladi.
Marmelada se odlično poda v navaden jogurt (do zdravo in okusno zamenjavo za kupljene sadne jogurte) ali kot namaz. Je pa potrebno poudariti, da je bolj tekoča kot kupljene marmelade (ne vsebuje želirnih sredstev in sladkorja).
* ko imamo veliko sadja na voljo, izberemo tista jabolka in kakije, ki so najmanj vabljivi na pogled in za katere menimo, da jih sicer nihče ne bi pojedel 🙂
** Zelo pomembno je, da so kakiji čim bolj zreli in pacasti, ker se sicer lahko masa sesiri ali pa ostane priokus, ki ‘vleče usta skupaj’ kot premalo zrel kaki.
Za več receptov, informacij, naročilo knjige Fit recepti z malo ogljikovimi hidrati… kliknite sem: http://topfitmama.eu/service-list/ponudba/

Marija Paladin

Share this post: