Marko Petrak : Borilački sport je sport, vještina i životna filozofija. Drugi sportovi su samo sportovi…

 

V naslednjem razgovoru vam predstavljamo Marka Petraka ,komentatorja matchmakerja ,pisca ter novinarja.
Pozdrav Marko , ti si jedan izmedžu vodilnih ljudi u FFC kako je počela saradnja sa FFC ?
Pozdrav čitateljima Fight Madnessa. Na Fight Channel sam krajem 2010. došao kao novinar, ubrzo sam postao glavni urednik TV kanala, a pokrenuli smo i Fight Site – danas najčitaniji borilački portal u ovom dijelu Europe. Kada je gospodin Zovko odlučio krenuti i u produkcijske vode i oživjeti Final Fight, brand koji je pokrenuo još 2003. godine u vidu Cro Cop Final Fighta, pomagao sam mu kod sastavljanja mečeva. Kasnije sam preuzeo taj posao u FFC-u. No, i dalje jako dobro surađujem s Orsatom tako da se može reći da se u 99 posto slučajeva složimo odmah oko parova za neki event.

Final-Fight-Championship-FFC-MMA-logo
Veliki si poznavalac borilačkih sportova oupšte zašto baš borilački sportovi ?
Zato što je borilački sport, sport, vještina i životna filozofija. Drugi sportovi su samo sportovi…
Da li si kad trenirao borilačke sportove ili još treniraš ?
Trenirao sam dugi niz godina BJJ u Black Dragon Alliance Zagreb timu. Tamo sam stekao jako puno prijatelja te sam se upoznao s filozofijom borilačkog sporta općenito. Nažalost, ako trenirate BJJ, morate biti redoviti. Radi se o izuzetno fizički zahtjevnom sportu koji ne oprašta kampanjstvo. A ja zbog putovanja često moram izbivati s treninga što mi se onda vraćalo u mnogim ozljedama. Konstantno sam bio ili polu ozlijeđen ili potpuno ozlijeđen. Zadnjih par godina treniram klasični boks kod Gorana Babića. Zaljubio sam se u taj sport i mogu reći da je danas vrlo bitan dio moje svakodnevice.
U FFC si zadužen i za matchmaking i znam, da je to jako stresan posao kako ti uspijeva uvek sve posložit i molim te kaži nam kako se nosiš sa time ?
Iznimno stresan! Općenito, event management je vrlo stresno zanimanje jer postoji »dead line«. Imate rok koji morate ispoštovati i nema alternative. Nema FFC priredbe da se 30-40 posto boraca ne ozlijedi ili ne odustane zbog nekih razloga. Nasreću imam razgranatu mrežu suradnika – borilačkih agenata i managera preko kojih se onda moram ‘krpati’. Tih par dana prije event je uvijek panika, ali nekako uvijek uspijemo stići do cilja. Nekada publika nije zadovoljna, ali i oni moraju shvatiti da je u posljednji trenutak vrlo teško naći adekvatnu zamjenu. Molim za razumijevanje u takvim situacijama.
Radio si sa mnogim zvijezdama ovog sporta kaži nam molim te sa kome je bilo najlaže surađivati i ko je bio naj naporniji ?
Teško pitanje… Od boraca koji su najlakši za suradnju mogu istaknuti Stevana Živkovića, Mladena Brestovca, Mateja Truhana, Matiju Blažičevića, Mirana Fabjana, Denisa Marjanovića. To su sve borci koji nikada ne biraju protivnike, koji su vrlo korektni i s kojima sam na istoj ili sličnoj valnoj duljini. Ima još puno korektnih boraca. Od onih nekorektnih možda mogu izdvojiti Ali Cenika. On se sigurno neće nikada više boriti na FFC-u.
Radiš izvrstan posao kolumnista, komentatora, novinara koji od tih poslova ti je najdraži ?
Svi ti poslovi su slični, a opet različiti. Volim pisati komentare jer oni odražavaju vlastiti stav o nečemu. Komentiranje priredbi je velik izazov jer se radi uživo pa je poseban gušt. Volim adrenalin koji mi daje. Nikada nemam tremu, dapače, obožavam tu navalu adrenalina prije početka prijenosa. Novinarski posao u zadnje vrijeme slabije radim. Više urednički iako bih volio češće pisati, raditi intervjue, reportaže. Možda u budućnosti…

autor-marko-petrak1
Kako bi sebe opisao u 3 riječi ?
Glasan, sitničav, pouzdan.
Tvoj životni moto od koga ne odustaješ ?
Tretiraj druge barem dobro kao što oni tretiraju tebe, ako ne i bolje. Nikada nemoj drugima činiti ono što ne bi volio da drugi čine tebi.
Za manje od 2 mjeseca FFC odlazi po prvi put u Ameriku kako teku pripreme za debi u Americi ?
Dobro. Najveći tu posao odrađuje g. Zovko koji se preselio u SAD kako bi pripremio teren. Nije lako otići u tako veliku zemlju i posložiti infrastrukturu za ovakve projekte. Najbitnije je shvatiti američki mentalitet i prilagoditi mu se. Europljani i Amerikanci ne razmišljaju isto. Ako se uspijemo prilagoditi, imamo šanse napraviti veliku stvar.
Posle uspešne saradnje sa UFC u Zagrebu kakvi su tvoji dojmovi o ovom zaista vrlo lijepom eventu u Hrvatskoj ?
Dojmovi su impresivni. Imao sam veću ulogu nego što sam očekivao da budem iskren. Na kraju sam vodio vaganje, Q&A i bio prevoditelj u oktogonu. Općenito je Fight Channel odradio velik posao za UFC na čemu smo dobili i službenu zahvalu, ne samo od čelnika iz Londona, nego i direktno od Dane Whitea. Pitanje je kakvi su dojmovi UFC-a i hoće li se vratiti. Nadam se da hoće jer smatram da je Zagreb bio i više nego dostojan domaćin. Žao mi je Igora i Filipa, nadao sam se da će pobijediti.

944010_850853881728109_7486908306063080378_n
Kad se FFC vrača u Evropu i kada možemo očekivati slijedeči event ?
Na jesen. Još ne znam točno raspored, ali vjerujem u 9. ili 10. mjesecu.
Ko je po tvom mišljenju poslije Pejiča novi pretendent iz naših prostora za nastup u UFC ?
Teško pitanje, a ako iskreno odgovorim, vjerojatno će me većina razapeti. Smatram da u ovom trenutku Hrvatska i regija nemaju dovoljno kvalitetne borce za UFC. To je nažalost realnost. Zaostajemo u infrastrukturi, stručnosti, količini sredstava i u svim ostalim segmentima trenažnog procesa, ne samo za Amerikancima, nego i za Skandinavcima, Rusima i Poljacima. Ukoliko želimo u budućnosti biti bitan faktor borilačkih sportova na svjetskoj razini, talent neće biti dovoljan. Moramo se trgnuti i slijediti svjetske trendove.
Hvala za razgovor

Fight-With-Us-page-001

 

Milan Krušič

Share this post: