MAKOVA POTICA IZ PROSENE MOKE ( brez glutena, brez jajc, brez mleka, brez kvasa)

MAKOVA POTICA IZ PROSENE MOKE ( brez glutena, brez jajc, brez mleka, brez kvasa)
Tudi za praznike lahko spečemo nekaj zdravega, nekaj takega, kar bo lahko prebavljivo in bomo lahko segli po sladicah brez slabe vesti. Nekaj kar nima stranskih učinkov, kar nas ne bo tiščalo v želodcu in ne bomo imeli občutka, da smo se preobjedli.
Lahko ji rečemo kar fermentirana potica. Ferment potico naredi svojstveno, svežo, rahlo in okusno. S fermentacijo dosežemo, da so hranila v žitih lažje dostopna…proso pa je že tako med žiti, ki telo krepi in ga ne zakisa, saj vsebuje veliko vlaknin in silicija. Mak pa je zelo bogat s kalcijem in železom.
Sestavine za testo
110 g droži (1 mala žlička matičnih droži+55g prosene moke+ 55g vode)
200 g prosene moke
Nastrgana limonina lupina
20 g sladila erytritola
Noževa konica kurkume za barvo in lažjo prebavljivost
Noževa konica 100% burbonske vanilje
Ščep soli
1 JŽ ruma
8 g indijskega trpotca ali psyliuma (luščine)
230 g vode
Sestavine za nadev:
100 g mletega maka
100 g smetane za kuhanje(riževe alikokosove)
2 JŽ sladila erytritola (ali po okusu)
POSTOPEK:
Polovico vode zlijemo v droži, z drugo polovico pa zalijemo indijski trpotec , počakamo 10 minut, da nabrekne in želira.
V drugo skledo natresemo vse ostale sestavine za testo, dodamo namočen indijski trpotec in razredčene droži. Zamesimo testo.
Testo takoj razvaljamo s pomočjo peki papirja in živilske prozorne folije; na pult položimo peki papir, nanj položimo testo, ga malce sploščimo, ga pokrijemo s prozorno folijo in ga do konca razvaljamo do 1 cm debelo. Pazimo tudi na širino; širina testa naj bo tolikšna, kot je dolg pekač. Gornjo folijo odstranimo in testo premažemo z nadevom, ki ga pripravimo; mak zmeljemo, dodamo prevreto smetano in sladilo erytritol ter zmešamo. Če je masa preredka ji dodamo malo žličko psyliuma
Zdaj lahko potico počasi zvijemo s pomočjo peki papirja in pazimo, da se nam testo ne strga. Ker je testo zelo mehko in zelo občutljivo pri rokovanju, postavimo potico v pekač tako ,da pekač poveznemo čez potico, gremo z roko pod peki papir in vse skupaj obrnemo ter prekucnemo potico v pekač. Ali pa enostavno odrežemo daljši kos peki papirja in ob valjanju in zavijanju testa, pazimo, da s potico ne pridemo do roba peki papirja ampak vsaj 10cm pred koncem roba papirja. Ko zvijemo v potico naj bo konec testa vedno pod zvitkom potice. Zdaj zvitek, kar s peki papirjem prestavimo v pekač. Na tisti strani, kjer je daljši kos papirja enostavno odrežemo s škarjam.
Zdaj potico postavimo na pult in jo pustimo vzhajat 4-5 ur, če je prostor topel, drugače pa jo pustimo vzhajat 10 ur,lahko pa tudi 24 ur. Več ur potica vzhaja, bolj je rahla.
Potica je vzhajana, ko se testo lepo napne. Potico pokrijemo s folijo in jo pečemo na 180 stopinj C 45 minut, nato pa folijo odstranimo in pečemo še 15-20 minut, da se skorjica lepo zapeče. V glineni posodi pa na 230 stopinj 40 minut, potem odstranimo pokrov temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C in pečemo še 10 minut.
Pečeno potico zvrnemo na rešetko, da se ohladi.
Moram povedat, da peka te potice je bolj preprosta in tudi vzame mnogo manj časa, kot peka klasične potice.
Želim vam dober tek!
Andreja Krušič

makova potica iz prosene moke makova potica iz prosene moke (2) makova potica iz prosene moke (3) makova potica iz prosene moke

Share this post: