KORUZNI KRUH Z DROŽMI

KORUZNI KRUH Z DROŽMI
Sestavine:
120 g droži ( lahko uporabiš ajdove ali pa prosene matične droži)
300 g koruzne moke
12 g psyliuma
340 ml vode
Sol po okusu 0,5 žličke (5g)
Postopek dela:
Priprava droži= 1 mala žlička matičnih droži+ 60 g koruzne moke+ 60 g vode, dobro premešaj in pusti stat 8 – 12 ur na pultu in v toplem prostoru….. najboljše čez noč. Zjutraj morajo droži biti razrahljane, mehurčkaste in narasle, drugače jih je potrebno še pustiti »vzhajat«
Psyliumrazmočiš s polovico vode in počakaš 10 minut, da se lepo razpusti in želira. Pripravljene droži tudi razmešamo s preostalo vodo. Moko,psylium in droži zmešamo skupaj in zamesimo testo, ki pa je bolj suho in zelo kompaktno od testa drugih vrst mok. Gnetemo ga okoli 10 minut, Pustimo 30 minut počivat, nato umešamo še sol, dobro pregnetemo in ga damo v stekleno ali glineno posodo s pokrovi. V tej posodi bo počival in se na koncu tudi spekel, saj ne potrebuje še enega gnetenja. Pustimo ga počivat od 4- 8 ur, lahko pa tudi več, dokler se testo ne poveča. Preden ga postavimo v razgreto pečico, v testo zarežemo vzorec, da nam testo po vrhu preveč ne spoka.
Pečemo na 200 stopinj C 50 minut pokritega s pokrovom, potem pa odkritega še 15 minut- to velja če se kruh peče v stekleni posodi.
V glineni posodi pa pečemo na 230 stopinj C 50 minut potem pa na 180 stopinj C še 10 minut.
Kruh je zelo dobrega okusa. sredica je mehka in ne zbita, skorjica pa je lepo hrustljava.
Dober tek!
Andreja Krušič

koruzni kruh z drožmi (2) koruzni kruh z drožmi (3) koruzni kruh z drožmi

Share this post: