Iztok Vorkapić : Ne besede, dela naj sodijo o tebi !!

Pozdravljen g. Iztok Vorkapić. Kako kot mednarodni predstavnik Nacionalne panožne športne zveze, priznane s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, ki ima edina svoj sedež v MO Novo mesto v Domu športa, gledate na odpoved najemniške pogodbe s strani MO Novo mesto oziroma Zavoda Novo mesto? Tako rekoč ste vrženi na cesto? Razložite nam malo bolj podrobno, kako je s tem?

Pozdrav vsem obiskovalcem FB profila Scorpion gyma. Ta intervju podajam kot predsednik Slovenske zveze tajskega boksa in Scorpion gyma hkrati. Scorpion gym, ki je začel delovati pred 22 leti, je prvi ustanovljeni klub tajskega boksa v Sloveniji. V tem času se je dogajalo marsikaj. Od samih skromnih začetkov, ko smo dejansko posedovali le veliko voljo in močno vizijo, kaj želimo v tem športu, do priznanja, ki so nam ga izrekle številne uradne ustanove. Med drugim smo bili deležni svečanih sprejemov visokih domačih in tujih državnikov. Tako nas je sprejel g. Pahor, od tujih pa bi izpostavili prejšnjega in sedanjega kralja Kraljevine Tajske. Tajski boks je kot borilna veščina star več kot 500 let, v letu 2016 pa ga je Mednarodni Olimpijski komite (MOK) sprejel v družino olimpijskih športov.

Danes s ponosom kot ustanovitelji te športne panoge v Sloveniji zremo v prihodnost. Gre za šport, ki ga priznava MOK, Olimpijski komite Slovenije, Ministrstvo za šport, izobraževanje in kulturo ter številne mednarodne organizacije. Poleg tega smo člani številnih mednarodnih in domačih organizacij: IFMA, EMF, Športna Unija Slovenije … Kot ustanovitelji tajskega boksa v Sloveniji in ambasadorji za šport sodelujemo z več kot 130 državami in promoviramo naše Novo mesto in Slovenijo na vseh šestih svetovnih kontinentih.

Dokazali smo se kot dobri športni organizatorji, saj smo izvedli preko 100 mednarodnih in domačih prireditev. Mnoge med njimi so v neposrednih televizijskih prenosih obšle Evropo in svet. Proizvajamo domače kadre z licencami mednarodnih sodnikov in trenerjev, naši športniki beležijo več deset naslovov svetovnih in evropskih prvakov, zmagovalcev svetovni pokalov, Interkontinentalnih prvakov in grad prix zmagovalcev. Ob tem smo osvojili 250 naslovov državnih (pod)prvakov.

Sodelujemo v številnih mednarodnih projektih:
• Peace and sport
• Sport is your gang
• Mowe week
• Now wee move
• Muaythai against drugs
Poleg tega pa smo nosilci in inovatorji sledečih projektov:
• Ne nasilju
• Festival, športa, druženja in zdravega načina življenja “Štukljevo leto”
• Premagajmo stres in kilograme
• Festival kulture, kulinarike, športa in zdravja
• Moč za pomoč
• Situla the night of champion
Svoj sedež smo imeli več let v Domu športov na Zupančičevem sprehajališču 1 v Novem mestu. Toda Dom športov na Loki ne bo več sedež športnim društvom in Slovenski zvezi tajskega boksa. S strani Zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino MO Novo mesto smo namreč prejeli ODPOVED najemniškega razmerja pisarne v izmeri 7m2, ki stopi v veljavo z dne 1.1.2019. Razlog je sprememba namembnosti objekta, kot so zapisali v dokumentu, ki smo ga prejeli. Tako rekoč smo vrženi na cesto, skupaj z Smučarskim društvom Krka Rog, ki je na svojem FB profilu zapisalo, da se je to zgodilo »zaradi višjih interesov MO Novo mesto«. Ali so v MO Novo mesto “višji interesi” uničiti tiste, ki dostojno promoviramo Novo mesto in Slovenijo, se sprašujejo reprezentanti Slovenije (člani Scorpion gyma) in vodstvo Slovenske zveze tajskega boksa.

Obljubljena nam je bila nadomestna pisarna, ki pa je do dandanes nismo dobili. Sicer so potekali razgovori z Zavodom Novo mesto glede iskanja rešitve, vendar je skrajno nerazumljivo, da se v treh mesecih ni uspelo premakniti z mrtve točke in nadomestnih prostorov nismo dobili. Objekt naj bi s 1. Januarjem prihodnje leto postal Mladinski center, a poraja se vprašanje, zakaj MONM ni za MC, ki ga sami sicer podpiramo kot potrebe mladih Novega mesta, ponudila številnih praznih stavb oz. nepremičnin, ki so v lasti MO in zakaj nas mora na ta račun izseliti iz Doma športov ter spremeniti njegovo namembnost brez nadomestne lokacije?

Uspešna društva in zveza so tako prepuščena sama sebi ter svoji iznajdljivosti pri iskanju novih prostorov. Občina oz. vodilni z občine kot skrbniki športa, društev in mladine morajo biti tem skupinam v oporo ter jim pomagati, saj je to njihovo poslanstvo. Ljudje, ki vodijo občino so za to dobili pooblastila volivcev. Nasprotno, občina daje vtis, kot da je sama sebi namen oz. je na razpolago društvom, športnikom in mladini , ki so trenutni oblasti blizu. To, in splošni način pristopanja obravnavi mladine v MONM v zadnjih 4 letih kot vaše ali naše, prav gotovo ne prispeva k sožitju in sobivanju, dobremu sodelovanju, vzdušju in povezovanju vseh občanov brez razlik. Prav gotovo pa tak diskriminatoren odnos do dela mladine, katera sedanjim oblastnikom iz njim znanih razlogov ni po godu, ne prispeva k boljši prihodnosti tega mesta. A za bodočnost vemo, da jo bo pisala mladina – s kakšnimi občutki, niti pomisliti nočem, v kolikor se celotno vzdušje med ljudmi v MONM ne bo bistveno spremenilo. Skrajno cinično se mi zdi, da nam nekdo, ki nam odvzema prostore, hkrati želi veliko uspehov in uspešno delovanje. Gre za norčevanje iz minulega dela, mladih športnikov in njihovih rezultatov, staršev, ljubiteljev tega športa, vodstva kluba in gospodarstvenikov ter posameznikov, ki nas podpirajo. To ni nikakršen način komunikacije.
Kot mednarodni predstavnik in ambasador športa se nemalokrat sramujem položaja o katerem sem povprašan s strani kolegov iz drugih držav .

*Kakšen je sicer položaj mladine v športu, kulturi, umetnosti in ostalih družbenih dejavnostih V MONM?
Po mojem prepričanju tukaj zahajamo v bistvo problematike. Opažamo namreč, da se stališče problematike mladih v MONM obravnava enosmerno. Na eni strani se želi ustreči delu mladine, ki podpira zdajšnjo oblast, ter za to v zahvalo pridobiva določene benifikacije, po drugi plati pa se nasprotuje drugače misleči mladini, ki se ne strinja z določenimi potezami občine pri reševanju celotne mladinske problematike. To je nedopustno in žaljivo do demokracije in države, saj bi se načela enake obravnave javnega mnenja in različnih pogledov morala spoštovati prav povsod, tudi v Novem mestu. Skrajno nedopustno je, da se tako imenovani “DNŠ” mladini, ki je zvesta sedanjemu županu Gregorju Macedoniju na eni strani izraža konkretna podpora v plačilu najemniških prostorov, izplačuje izdatna sredstva za njihovo delovanje in aktivnosti, po drugi strani pa se ostala društva na področju športa, umetnosti in družbenega življenja marginalizira, njihove dosežke ignorira, meče iz dodeljenih najemniških in družbenih prostorov, sredstva preko javnih razpisov pa se jim tudi do 10x zmanjšuje. Prav tako se zanemarja mlade s podeželja MONM in krajevnih skupnosti. Njihov trud, uspehe ter potrebe po izgradnji športne infrastrukture se pogosto presliši. MONM ni le center mesta okoli Glavnega trga, mestna občina so tudi mladi izven teh okvirjev. Tudi vaška mladina potrebuje Mladinske centre, svoja igrišča, dvorane … Ko takole potujemo po svetu, moram omeniti zanimivo prispodobo, ki sem jo slišal od kolega iz Brazilije, medtem ko sva se pogovarjala o favelah v Riu: »Veš, uspešnost nekega kraja se meri po njegovem predmestju in okolju, tam začutiš dejanski utrip prebivalcev. Centri so po večini vsi urejeni, obrobja pa povedo vse o prebivalcih in njihovem vodstvu.« Strinjam se. Seveda to pomeni da se mora prisluhniti vsem mladim, brez razlik. Merila naj bi bila uspešnost, vizija, trud, ter logistične potrebe, ki jih imajo pri svojem delu. To mora biti omogočeno mladini MONM, neodvisno od kraja bivališča.

*Kaj boste storili sedaj ?
Kot smo že omenili, mi gremo naprej. Skozi naše 22-letno delovanje smo šli čez “sito in rešeto”, od trnja do zvezd. Naučeni smo vsega. Pri tem smo ostali dosledni prvotnemu cilju in viziji, zavezi ter poslanstvu, ki ga ima šport kot močen steber zdrave družbe. Ob tem se zahvaljujemo za razumevanje in podporo vsem gospodarstvenikom, ki so nam vsa ta leta stali ob strani, našim zvestim sledilcem in ljubiteljem tega športa, ter vsem posameznikom, ki so nam na razne načine prisluhnili in nas podprli. Brez vseh vas prav gotovo ne bi šlo. Da, ravno od slednjih smo, ko so izvedeli za našo težavo, dobili kar nekaj ponudb za ureditev sedeža zveze in društva. To nam vliva dodatno upanje v svetlejšo bodočnost naše uspešne mladine in otrok, nam v vodstvu pa voljo po vztrajanju pri svojem poslanstvu. Želimo biti koristni mladini in športu zaradi katerega tudi obstajamo. Do 1.1.2019 bomo delovali v novih prostorih, vendar to prav gotovo ne po zaslugi zavoda oz. občine, “skrbnika vseh društev” v MONM.

Opazili smo, da ste se angažirali v lokalni politiki, kako to da ste se odločili za ta korak in ali ne mislite, da bo vaš izstop v javnost označen kot predvolilna kampanja nekega kandidata?
Nasprotno. prepričan sem, da se le kot kandidat za mestnega svetnika na listi stranke GAS lahko izborim za naš položaj ter položaj ostalih društev “drugega razreda”, mladih športnikov, umetnikov ter posameznikov znotraj domačega okolja. V kolikor bom izvoljen za mestnega svetnika bom skupaj z ostalimi člani stranke reševal problematiko mladih in športa, brez razlik, ki zastrupljajo odnose med ljudmi zadnjih nekaj let. Ko sem pristopil k stranki sem za svoja stališča pridobil popolno podporo in zavezo našega kandidata za župana g. mag. Jožeta Kobeta, da se bo, v kolikor bo izvoljen, temeljito in dosledno zavzemal za enakovredno obravnavo mladinske problematike MONM. Kolikor sem uspel v tem času tudi osebno spoznati ljudi, ki vodijo našo stranko, sem trdno prepričan v njihovo ljudskost in sposobnost ter pripravljenost prisluhniti vsem ljudem. Verjamem, da bo resničnost izgovorjenih zaobljub postala način vnovičnega povezovanja ter zdravega ustvarjalnega vzdušja med občani. Sam sem že na začetku omenil, da v kolikor bi kasneje stranka ali njeni vodilni posamezniki iz kakršnihkoli različnih interesov odstopili od zaobljubljenih smernic, mojega glasu podpore tisti trenutek ne bo več. Prepričan sem, da politika ne sme biti sama sebi name in monopol ozkega kroga ljudi. Politika mora biti v službi vseh občanov in državljanov, tudi drugače mislečih, šele takrat doseže svoj smisel. Verjamem, da imamo za to načelo pravega kandidata za župana g. Jožeta Kobeta in upam, da bo dobil dovolj veliko število podpore volivcev.

*Za konec bi vas vprašali, kakšna je prihodnost tajskega boksa v Sloveniji, kluba Scorpion ter mladih članov vašega društva?
Za prihodnost našega društva, zveze, mladine in vseh generacij, ki trenira tajski boks se ni bati. Ponosni smo, da smo člani Svetovne organizacije IFMA, ki združuje 135 držav iz vseh šestih kontinentov sveta. Ob tem se zahvaljujemo OKS, Ministrstvu za šport, izobraževanje in kulturo, Fundaciji za šport in Športni uniji Slovenije za podporo in razumevanju našega delovanja. Tajski boks oziroma Muaythai kot ga v izvirniku imenujejo Tajci, je postal polnopravni član Mednarodnega Olimpijskega komiteje leta 2016. Svoj prvi nastop v svetovni družini športov bo po informacijah, ki jih imam, zabeležil leta 2024 in postal uradna disciplina poletnih olimpijskih iger. Upamo da bomo katerega od naših fantov ali deklet imeli priložnost spremljati na Olimpijadi. To bi bila krona našega delovanja. Šli smo od začetkov v že takrat stari telovadnici v Šmihelu, brez ogrevanja in tople vode, iz popolne anonimnosti do tukaj, kjer smo danes. Osvojili smo številne naslove evropskih in svetovnih in državnih prvakov. Med najmlajšimi imamo veliko potencialov, saj v klubu trenirajo otroci vseh starosti. V tekmovalnem smislu imamo kot zveza tudi letos dve medalji s svetovnega univerzitetnega prvenstva na Tajskem, naslov evropske prvakinje in zmagovalce različnih turnirjev. Izkazali smo se tudi kot dobri gostitelji in organizatorji preko 100 domačih in mednarodnih prireditev v Novem mestu in drugod po državi. Dobro poznamo ustroj športa, organizacijo prireditev ter logistiko, zato ob že omenjenih dosežkih in kilometrini ne dvomimo v prihodnost tega športa in v nastop na olimpijadi.
*Hvala lepa za vaš čas …
Malenkost, hvala vam in bralcem ter podpornikom za razumevanje , ki nam ga izražate že 22 let. Sledimo sloganoma, ki smo si ju zastavili že v začetku našega delovanja: “Ne besede, dela naj sodijo o tebi in veljaš koliko si naredil, ne govoril.”
Ponosni smo na naše minulo delo. Naša vizija je uspešno strokovno delo v slovenskem in mednarodnem prostoru v dobro vseh generacij. Tudi ko odpovedo vsi ostali dejavniki v domačem okolju.

 

Share this post: