Intervju Tilen Kolarič-Prišel kot underdog in odšel kot prvak FFC Futuresa !!

Da ima naša scena borilnih veščin ogromen potencial, nam vedno znova dokazujejo mladi borci z svojimi izjemnimi rezultati.

Eden izmed naših mladih upov je tudi Tilen Kolarič ,ki se nezadržno prebija v ospredje ,zato smo za vas pripravili razgovor z njim .

Lep pozdrav Tilen se nam lahko predstaviš?
Lep pozdrav tudi vam! Sem Tilen Kolarič, star sem 23 let in prihajam iz prelepega kraja Jereslavec pri Brežicah.

Koliko časa se že ukvarjaš z MMA in kje so bili tvoji začetki?
Z MMA se ukvarjam približno 3 leta. Moji začetki segajo v leto 2001, ko sem začel trenirati japonski ju-jitsu v DBV Katana Globoko. Po dolgoletnih tekmovanjih sem prvič spoznal koncept mešanja borilnih veščin, delno preko raznih posnetkov, delno pa tudi preko lastnega preizkušanja. Moram priznati, da je bilo kar zanimivo grapplati s kickbokserji. Kmalu za tem sem si prvič v živo ogledal MMA borbo in takoj sem se zaljubil. Praktično naslednji dan sem začel iskati možnosti za naprej. Šele skoraj leto dni kasneje, ko sem končal s šolanjem in prostovoljno odslužil vojsko, sem začel trenirati MMA v TBK Brežice. Kmalu za tem smo vzpostavili nekaj, kar je delovalo kot resnični začetek MMA-ja v Posavju. Iz naše skupine se je kasneje rodil klub MMA Brežice, kjer se v celoti posvečamo temu prelepemu športu.
Tvoji največji uspehi do sedaj?
Med moje največje uspehe štejem zmago na svetovnem kadetskem Ju-jitsu prvenstvu v Atenah in zadnji uspeh osvojitev FFC Futuresa v Opatiji. Ne morem se odločiti kaj mi več pomeni, saj je vsaka večja zmaga poglavje zase. Mi vsaka zmaga pomeni ogromno. Lahko bi še omenil osvojitev Slovenske MMA Lige 2012.

Na FFC Futures si prišel kot zamenjava in osvojil turnir, tvoji občutki ob tem?
Vsekakor so bili občutki odlični, dejansko realiziranje mojih ciljev in želja za leto 2014. Po nesrečnem porazu na FFC Futures 3 sem svoje cilje vrgel v koš. Nato me je trener Simon pomiril in že smo začeli gledati v naslednje leto, vseskozi pa me je opozarjal naj redno treniram, da lahko pride do poškodbe in bi lahko bil klican kot zamenjava. Kmalu za tem je sledilo presenečenje in res sem bil poklican kot zamenjava. Po krajšem pogovoru s trenerjem sva se odločila, da ni kaj izgubiti in takoj sem sprejel borbo na zaključnem turnirju. Težko si predstavljam, da bi se stvari odvile na lepši način, od samega začetka priprav smo verjeli v uspeh in v same borbe sem šel izredno sproščen. Glede na to, da sem bil zamenjava, od mene marsikdo ni prav veliko pričakoval. Ko se je prah polegel, skoraj ne morem opisati veselja, prišel kot »underdog«, naletel na najtežji možni žreb, zmagal obe borbi, povrhu vsega obe borbi zaključil v prvi rundi in odšel kot prvak FFC Futuresa… Resnično neprecenljivo!
Se še spomniš svoje prve zmage in kje je bila?
Mojo prvo zmago v MMA sem zabeležil na turnirju v Sesvetah, v začetku leta 2012. Takrat sem tudi prvič nastopil v MMA borbi. Kaj veliko več razen tega, da me je bilo neizmerno strah se ne spomnim. Na koncu sem turnir osvojil z dvema zmagama( prvo po sodniški odločitvi in drugo na Triangle choke), tako da je bil za nas to zelo uspešen vikend.
Ali si želiš nastopati tudi v tujini?
Seveda, vedno je bila želja po nastopih v tujini. Boljša konkurenca, boljša organizacija, skratka boljše vse. Na žalost je pri nas borilna scena še precej nedozorela proti ostalim državam, ampak se nadejam na boljše. Trenutno sem opravil že kar precej nastopov v sosednji Hrvaški, v bližnji prihodnosti pa upam tudi na kakšen odhod v druge države Evrope. Po napovedih FFC-ja bi se mi to lahko tudi uresničilo.

Kako si se pripravljal na FFC Futures, kaj posebnega ali kot ponavadi?
V osnovi so priprave potekale kot ponavadi. Razlike so bile samo v tem, da smo imeli zelo malo časa in da sem bil popolnoma neobremenjen z rezultatom in da sem ravno začel s treningi v Zagrebu, ampak več o tem malo nižje. Ostalo pa kot ponavadi, vsak dan trdo delo, če je čas dopuščal dvakrat. Trudili smo se čim bolj pokriti vse segmente borbe ter pripraviti dobro taktiko za posameznega nasprotnika. Poznali smo nasprotnike, vedeli smo njihove prednosti in bolj pomembno slabosti, zaradi česar smo zelo samozavestno pristopili k pripravam. Tako nam je v zelo kratkem času uspelo narediti zelo veliko, skoraj največ do sedaj.
Letos se ti obeta nastop na FFC med velikimi imeni, ti je to motivacija ali imaš tremo?
Seveda brez malo treme sigurno ne bo šlo, ampak zaenkrat sem se kar dobro držal, zagotovo pa je to zame velika motivacija. Večina borcev, ki se bori za FFC že kar nekaj časa spremljam in da me nekdo postavi med njih in pravi: »Evo majstore, tuki smo, krema lokalne MMA scene…«. Neverjetno! Sedaj bo treba samo še potrditi, da si res zaslužim biti med njimi. Sama produkcija in organizacija FFC-ja je na zelo visokem nivoju, že to me samo po sebi zelo veseli in motivira. Z nestrpnostjo pričakujem naslednji dvoboj, nisem še pokazal vsega kar znam.
Kako poteka tvoj delovni dan?
Delovni dnevi še posebej med pripravami so velikokrat zelo naporni. Zaposlen sem kot varnostnik v Nuklearni elektrarni Krško kar pomeni, da opravljam izmensko delo, se pravi zjutraj, popoldan in nočne. Samo po sebi delo ni naporno, če pa vmes še vključim treninge, potem kmalu zmanjka ur v dnevu. Tako dostikrat delovni dan zgleda, kot bi rekel slavni Ekrem: »Kuća, poso, poso, kuća.«
Imaš poleg MMA še kakšen hobi?
Trenutno ne. V prihodnosti pa bi se rad ljubiteljsko udejstvoval v avto športu. To mi je za borilnimi veščinami takoj na drugem mestu. Sicer malo dvomim v realizacijo, če ne zaradi financ, pa verjetno zaradi pomanjkanja časa, ampak upanje ostaja. V preteklosti pa sem kar aktivno prakticiral adrenalinsko taktične športe kot sta »paintball« in »airsoft.« Morda pa se vrnem, nekaj me pač pomirja v tišini gozdov in hitro letečih izstrelkov.
Kaj počneš v prostem času?
V prostem času se rad posvetim bližnjim prijateljem. Večinoma to pomeni kofetkanje, če je časa več pa tudi kakšen manjši piknik, kadar je to le mogoče. Pri samih pripravah so mi v veliko pomoč večinoma »le« z vzpodbudnimi besedami, ampak mi to veliko pomeni v težkih trenutkih v vrhuncu priprav. Razen tega večinoma nič posebnega, morda kakšen nogomet, če nam je vreme naklonjeno. Drugače pa v glavnem lenarjenje.
V katerem klubu treniraš ter kako si zadovoljen s pogoji v klubu?
Treniram v MMA Brežice pod vodstvom glavnega trenerja Simona Srečkovića. S samimi pogoji v dvorani in klubu sem izredno zadovoljen. Res je, da smo precej majhen klub, ampak se nas zaradi naše delavnosti in ambicioznosti drži dobro ime. »Stand up« in MMA treninge vodi Simon, pri »grappling« treningih pa nam pomaga mojster juda Ivan Širola iz Judo kluba Krško. On nas je tudi sprejel pod svojo streho, saj je dvorana njegova, za kar smo mu izjemno hvaležni. Posledično se je tudi precej dvignil nivo »grapplinga« v celotnem klubu. Na željo glavnega trenerja sem začel obiskovati tudi treninge v Zagrebu, bolj natančno HK Lokomotiva in Black Dragon Akademijo. V Sloveniji predvsem v naši okolici bolj kot ne ni rokoborbe in BJJ-a tako, da sem izredno vesel za to potezo, saj me bo to dvignilo še na višjo raven. Sam odziv v Zagrebu je bil zelo pozitiven, saj so mi tako trenerji kot trening partnerji v veliko pomoč, zato sem jim hvaležen in presrečen. Ob tej priložnosti bi se zahvalil Marku Idžojtiću iz Hk Lokomotive in celotni ekipi, kakor tudi kompletnemu trenerskemu stažu v Black Dragonu. Tudi treninge moči in eksplozivnosti sem dvignil na višjo raven, v pomoč mi je Coach Danijel Vovk, kondicijski trener iz Brežic. Drugače se tudi redno udeležujemo sparingov v prijateljskih klubih KTB Krško in TBK Brežice, tudi začetna skupina se večkrat »spopade« s prijatelji iz Krškega. To tudi priča o našem pristopu k delu, namreč mnenja smo, da si morajo klubi med sabo pomagati, to je eden od ključev do uspeha. Smo pa še precej mlad klub, delujemo šele slabi dve leti, zato prava veličina šele prihaja. Tudi sam vem, da ne glede na trenutne dosežke, je prostora za napredek še več kot ogromno in mislim, da smo sedaj na pravi poti.
Pa se ozriva nazaj na FFC, ko boš nastopil v svoji kategoriji; katerega borca si želiš srečati v ringu?
Trenutno sem v taki situaciji, da ne morem veliko zahtevati in prositi. Tudi sam se raje obremenjujem sam s sabo in mojimi pripravami. Nasprotnik pomeni le rahla prilagoditev sistema borbe. Vem samo to, da kakorkoli pač bo, bom moral biti pripravljen 100% in potrditi, zakaj menim, da si zaslužim mesto med elito. Ne bi tudi nikogar izzival, ker kot rečeno trenutno ni pravi čas in kraj za to.
Vem pa tudi to, da kdorkoli mi stopi nasproti, bo imel polne roke dela. V to sem prepričan!
Kakšni so tvoji cilji in želje v tem športu?
Mislim, da bi deloval precej klišejsko, če bi rekel, da si želim nekega dne stopiti v UFC oktagon. Ampak kaj naj, to je želja vsakega mladega borca. Za prvotni cilj sem si zadal, da v športu čim bolj napredujem in da pridem čim dlje. V to uvrščam tako uspehe na tekmovanjih, kot tudi osebno rast. Se pravi, da postanem kompleten in perfekten borilni stroj, umirim dušo ter nekega dne, ko več ne bom zmožen tekmovati z velikim veseljem pomagam nekomu drugemu stopati po moji poti. Ko mi bo to uspelo bom zadovoljen!
Kje se vidiš v roku 10 let v MMA ali se boš posvetil čemu drugemu?
Kot rečeno, namen ostaja enak. Ukvarjati se z MMA, naj bo to tekmovalno ali pa v trenerski obliki. 10 let je še daleč, do takrat je na poti še veliko križišč in odcepov, tako da ne gledam preveč daleč v prihodnost. Treba bo trdo poprijeti za delo in videti v katero smer nas bo odneslo. Upam, da naravnost k uspehu!
Hvala za odgovore in srečno v naprej !

FFC 17 Opatija 1667

Share this post: