HRANLJIVA SOLATA S PRIDIHOM AZIJE

HRANLJIVA SOLATA S PRIDIHOM AZIJE
2 osebi:
120 g kvinoje
0,25 glavice rdečega zelja
0,25 glavice listnatega ohrovta
Rukola
1 veliko korenje
2-3 stebla mlade čebule
Vejica svežega koriandra (opcija)
1 žlica sezamovih semen
Sol, poper po potrebi
Preliv:
2 žlici sojine omake
2 žlici jabolčnega kisa
4 žlice olja (sezamovo, repično ali olivno)
Malo sveže naribanega ingverja ali v prahu
Postopek dela:
Pečico prižgemo na 200 stopinj. Očistimo glavico listnatega ohrovta. liste operemo, posušimo in narežemo na debelejše trakove, solimo, popramo, pokapamo z oljem. Isto naredimo s korenjem, ga očistimo, narežemo na tanke trakove ter posipamo s soljo, poprom in oljem. Lahko dodamo tudi začimbe in začinimo po svojem okusu: origani, bazilika, rdeča paprika,….. Oboje dobro premešamo vendar ne zmešamo skupaj. Ločeno ju damo na isti pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo 20 minut.
Kvinojo skuhamo v vreli, malce osoljeni vodi v razmerju 1:2. Ko voda povre je kvinoja kuhana. Lahko jo pustimo malce ohladiti in ravno tako tudi pečeno zelenjavo.
Rdeče zelje na tanko narežemo. Narežemo tudi mlado čebulo in začnemo sestavine zlagat na krožnik. Krožnik pokrijemo najprej z rukolo, nato zložimo še vse druge sestavine: kuhano kvinojo, rdeče zelje, kuhano čičeriko, pečen ohrovt, pečeno korenje, mlado čebulo, koriander in sezamova semena ter polijemo s prelivom, ki smo ga pripravili (zmešali) iz zgoraj naštetih sestavin. Namesto čičerike lahko ponudimo pečen zrezek piščančjega fileja. (za ljubitelje mesa).
Dober tek!
Andreja Krušič

Share this post: