HRANLJIV ZELENJAVNI KROŽNIK S PRIDIHOM MEHIKE

HRANLJIV ZELENJAVNI KROŽNIK S PRIDIHOM MEHIKE
Za 2 osebi
1 večji sladek krompir
100 g rdečega fižola ali rjavega (pribl 8 žlic)
4 žlice koruze
0,25 glavice belega zelja
Do 10 listov blitve, srednje velikosti (brez stebel)
1 manjši avokado
1 mlada čebula, drobnjak, peteršilj
1 žlica olja, limonin sok (opcija)
Sol. Poper, kajenski poper
Za omako:
1 čebula
1 strok česna
3 mehki paradižniki
0,5 rdeče paprike
1 žlica olivnega olja
Sol, poper, čili, kajenski poper, origano, bazilika, mleta rdeča paprika
POTEK DELA :
Krompir olupimo, operemo, osušimo, pokapamo z olivnim oljem, začinimo s soljo, poprom, mleto rdečo papriko, rožmarinom, mletim česnom, jaz kar naredim tako mešanico in jo imam potem vedno pri roki. Premešamo in Damo na peki papir ter v ogreto pečico na 200 stopinj C za 20 minut.
Med tem na olivnem olju prepražimo čebulo, stok česna in počasi še na kocke narezan svež paradižnik in papriko. (Predno narežemo paradižnik, ga prerežemo na polovice in vsako polovičko malo med dlanmi stisnemo, da oteče odvečna voda.) začinimo s soljo, poprom, čilijem, origanom in baziliko. Ko paradižnik postane dovolj mehak, polovico paradižnika- omake spasiramo s paličnim mešalnikom, premešamo in odstavimo.
Belo zelje na tanko narežemo in ga malce posolimo, da se malce omehča, nato narežemo še blitvo, mlado čebulo, drobnjak, peteršilj in zmešamo skupaj z zeljem.
Sestavimo hranljiv krožnik: jedi, ki so tople, lahko ostanejo tople, kar ni nič moteče…lahko pa jih tudi ohladite, po želji…zložimo sestavine na krožnik pečen krompir, fižol, koruza, zelje z blitvo, pekoča paradižnikova polivka, potresemo z narezano mlado čebulo, drobnjakom, peteršiljem in avokadom. Sestavine previdno premešamo in po želji pokapamo še z limoninim sokom.
Dober tek!
Andreja Krušič

hranljiv zelenjavni krožnik s pridihom mehike 1 hranljiv zelenjavni krožnik s pridihom mehike 2

Share this post: