Gregor Stračanek : Z željo in ciljem se da doseči vse !!!

 

V tokratnem razgovoru vam predstavljam svetovnega prvaka Gregorja Stračaneka
Lep pozdrav Gregor, prosim zaupaj nam, kako se je vse skupaj začelo in kdo te je navdušil za borilne veščine ?
Lep pozdrav tebi Milan in vsem bralcem Fight-madness.com. Začelo se je pred natanko 30imi leti, ko sem na televiziji videl film Rocky. Takoj sem se želel preizkusiti v boksu, vendar pa v tistem času pri nas še ni bilo boksarskega kluba (odraščal sem v kraju Stranice, občina Zreče). Zato sem pričel trenirati karate v bližnjem klubu Shotokan Slovenske Konjice.
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
V mladostniških letih so bili to junaki iz filmov; Sylvester Stallone, Jean-Claude van Damme, Bruce Lee,… V kasnejšem obdobju pa sem vedno iskal vzornike iz svoje bližine in od katerih sem se lahko tudi učil, seveda tukaj ne smem pozabiti na svoja trenerja Tomaža Barado in Aleša Zemljiča.

pt 1 5017
Kateri so tvoji največji športni uspehi ? (Kaj šteješ med svoje največje športne uspehe?)
Sigurno je pravkar osvojeni naslov WAKO PRO svetovnega prvaka največji dosežek v karieri. Predhodno sem osvojil WAKO PRO evropski naslov in ga 2x tudi uspešno obranil.
Iz amaterskih WAKO prvenstvih pa imam medaljo tako iz svetovnega, kot iz evropskega prvenstva. Osvojil sem svetovni pokal, evropski pokal, skandinavsko prvenstvo,…
Koliko let in katere borilne športe treniraš ?
V borilnih veščinah sem že 30 let. Sprva sem treniral Shotokan karate, v času študija pa sem se preusmeril na kickboxing, disciplina Full Contact.
Tvoj zadnji nastop je bil pred domačim občinstvom ali je bila to zate dodatna motivacija ali breme ?
Sigurno je bila to velika vzpodbuda in motivacija. Po drugi strani sem se zavedal, da je tukaj prisoten tudi neke vrste pritisk in pričakovanja, sem te misli skušal preusmeriti v motivacijo in trening.

pt 1 4263
Kako potekajo tvoji treningi in priprave na nastope ?
Moje priprave potekajo 10-12 tednov. Opravim jih v športnem centru Barada, pod mentorstvom Tomaža Barade in Aleša Zemljiča. Najprej naredimo bazične priprave, nadaljujemo z intervali za dvigovanje in spuščanje srčnega utripa. Sledi piljenje tehnike in sparringi ter nato regeneracija in priprava na samo borbo.
Če se ne bi ukvarjal z borilnimi športi s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Hm, zelo mi je všeč hokej na ledu. Je zelo dinamičen, trd in »moški« šport. Verjetno bi se preizkusil v tem.
Nedavno si postal svetovni prvak, zaupaj nam prosim tvoje občutke ob tem fenomenalnem uspehu ?
Ne vem če obstajajo besede, ki bi opisale doživetje, ko stojiš na ringu in napovedovalec napove: in novi svetovni prvak…, medtem vsi ploskajo in vpijejo tvoje ime…RES LEPO.

pt 1 4918
Po tvoji poti stopa tudi tvoj brat , ali mu pomagaš z nasveti in treningi ?
Seveda se trudim, da mu pomagam po svojih najboljših močeh. Najina povezanost je zelo močna, saj mi zelo zaupa. Je pa res, da sedaj že tudi on pomaga meni na treningih in je vse skupaj obojestransko.
Treniraš z legendarnim Tomažem Barado kakšni so treningi pod njegovim vodstvom ?
Tomaž je res nekaj posebnega. Ima ogromno energije in takšni so tudi njegovi treningi. Je izjemen motivator in garač in če je si garač tudi sam, potem ni razloga, da ti ne bi uspelo. Veseli me, da mi ni samo trener, ampak tudi velik prijatelj.

pt 1 4963
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Vsak borec je nekaj posebnega in vsak ima svoje adute, katere je le potrebno najti. Dober trener bo le-te našel in skupaj bosta napredovala. Potrebno je medsebojno zaupanje in delati tudi na psihološki pripravljenosti.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Rad se držim načela, da se vse zgodi z nekim razlogom in da je v vsaki situaciji nekaj dobrega, iz katere je potrebno le-to potegniti. Veliko je potrebno delati na sebi, marsikdo vse probleme in težave prelaga na drugega, na sebe pa pozablja. Sigurno pa se dobro z dobrim vrača.
Kako pomembna je po tvojem za vrhunskega športnika zdrava prehrana?
Izjemno pomembna. Trening, počitek in prehrana so tri stvari, ki tvorijo šampione.
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?
Definitivno veselje. Če nebi tega delal z veseljem, bi že zdavnaj obupal. Rad imam tudi misel, da delam nekaj dobrega in da delam to predvsem zase.
Kaj misliš o domači sceni borilnega športa?
Naša borilna scena se zelo razvija in verjamem, da se bo v prihodnosti še bolj. Zopet smo prisotni v vseh borilnih veščinah in prav lepo je videti kako se eventi samo množijo po Sloveniji. To samo pomeni, da Slovenci smo borci in si želimo takšne scene. Potrebujemo samo še malo narodne zavesti in bomo še uspešnejši.

Noč dvobojev Maribor 1271
Ali imajo borilni športi po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Sigurno imajo. Je res, da je veliko težje, ker medijsko nismo tako prepoznavni, ampak tudi tukaj se stvari premikajo. Hvala za Fight-madness.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Seveda pridejo padci in krize, v katerih ni lahko. Takrat pač pride na vrsto trma 
Kaj počne Gregor ko ni v ringu?
Sem redno zaposlen v inženirskem podjetju. V popoldanskem času pa poleg svojih treningov opravljam tudi vlogo trenerja.
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
Realen, discipliniran, pripaden.
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Ne, ničesar nebi spreminjal. Vse je imelo svoj namen.
Katera od tvojih borb se ti je zaradi takšnega ali drugačnega razloga še posebej vtisnila v spomin ?
Spomnim se svoje prelomne borbe na svetovnem pokalu v madžarskem mestu Debrecen. To je bilo leta 2005. Bilo je to na začetku moje tekmovalne poti. Takrat sem v prvem krogu premagal madžarskega nasprotnika, v drugem krogu pa me je čakal svetovni prvak iz Finske, ki je pred tem svojega nasprotnika hladnokrvno nokavtiral. Vem da tisto noč, pred dvobojem, nisem mogel zatisniti očesa, zamišljal sem si vse scenarije in izgovore ter na koncu sprejel odločitev da grem v ring in kar bo, bo. Na koncu sem res izgubil, ampak oddelal zelo dobro borbo. Takrat sem spoznal, da če sem lahko z najboljšim v ringu, potem sem lahko z vsakim.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Začetek je res preprost, potrebno se je samo odpraviti do najbližjega centra za borilne veščine. V našem ŠC Barada imamo na razpolago več skupin za borilne veščine (boks, kickboxing, Tae kwon do), ki so ločena tudi po starosti Potrebna je samo želja in odločitev. Večji problem je potem vztrajati, ampak z željo in ciljem se da doseči vse.
Za seboj imaš uspešno kariero ter veliko bogatih izkušenj, te lahko vidimo kdaj v vlogi trenerja ?
Trenersko delo že opravljam. V klubu skrbim za ring discipline in skušam dvigniti Full Contact.
Kje se vidiš čez 15 let, še v borilnih veščinah ali se boš posvetil drugim stvarem?
Bomo videli kaj bo prinesel čas, sigurno si želim ostati v športu, mogoče tudi z kakšno vidnejšo funkcijo. Tudi v gospodarstvi si želim doseči še kakšno stopničko. Bomo videli.
Sporočilo našim bralcem ?
Hvala vsem za branje, delajte to kar vas veseli in podpirajte slovenske borce.
Hvala Fight-madness za podporo.
Lep pozdrav,

Hvala za razgovor
Milan Krušič

5

Share this post: