Grega Smole :Iz napak sem se ogromno naučil !

Lep pozdrav Grega! Od najinega zadnjega srečanja se je pri Smoletovih veliko dogajalo.
Pa pojdiva po vrsti. Organiziral si svoj prvi borilni dogodek, Arena Alpe Adria 8. Sedaj, ko je minilo že nekaj časa in si strnil svoje vtise, nam zaupaj, koliko dela in vseh odrekanj je bilo potrebno, da si celoten dogodek izpeljal na tako visokem nivoju?
Organizacija celotnega dogodka je seveda vzela ogromno prostega časa in predvsem potrpljenja z določenimi stvarmi. Ker mi je bil glavni cilj, da se Jure in ostali borci v čim lepši luči predstavijo domači publiki, so mi bile vse naloge lažje.
Pojavilo se je veliko problemov, ki jih na začetku nisem pričakoval, za nekatere stvari pa sem pričakoval, da jih bo dosti težje izpeljati, kot se je na koncu izkazalo. Vsekakor sem se skozi celoten postopek in iz napak ogromno naučil.
Kljub temu, da je bilo tista dva meseca bolj »napeto« vzdušje kot po navadi, sem bil po koncu dogodka vesel in zadovoljen z opravljenim. Seveda je bilo še veliko (preveč) stvari, ki bi se jih dalo popraviti, vendar celotno stvar sem delal »s srcem«, v upanju, da bi se vsi borci tisti večer dobro počutili.
Cilj je bil tudi, da bi nas (borce) domača publika še nekoliko bolj spoznala, saj sem pri sami organizaciji dojel, da še vedno obstaja veliko negativnih stereotipov o borilnih športih.

Lahko pričakujemo,da se boš lotil nadaljevanja kot organizator?
Glede organizacije naslednjega dogodka imam pri sebi že nešteto zanimivih idej. Verjamem, da bo v bližnji prihodnosti katera izmed njih tudi zaživela.

Arena-AA-Mokrononog-032-1000x666

Dolenjska je nekako valilnica K1 borcev. Imamo tebe, brata Jureta pa Alena Štritofa, Mirka Vorkapića ter mnogo mladih fantov ter deklet, ki uspešno stopajo po vaših poteh. V čem je skrivnost, da je v vaših koncih K1 in Muay Thai tako popularen?
Vsekakor ne bi preveč mešal MuayThai-ja in K-1 sloga, kljub temu, da sta si športa sicer na prvi pogled dokaj podobna. V Sloveniji je ogromno klubov,katerih ime nakazujena prisotnost tajskega boksa. Vendar pa, ko se sestavlja lista borb po polnih pravilih tajskega boksa, hitro opazimo, da je borcev, ki so se po teh pravilih pripravljeni boriti, v Sloveniji dokaj malo.
Za slovenski MuayThai (iz česar se je posledično razvila tudi K-1 scena) je v prvi vrsti zaslužen g. Iztok Vorkapić, ki nam je ta šport prvi pripeljal v Slovenijo. V klubu Scorpion Gym iz Novega mesta, ki je tudi zaslužen za popularizacijo borilnih športov na Dolenjskem, se je rodilo več generacij odličnih borcev, ki so potem postali tudi (uspešni ali tudi nekoliko manj) trenerji. Ti pa so poskrbeli za nadaljnjo rast in širšo popularnost tega športa.
Pred našo generacijo je bilo nekaj odličnih borcev, ki so imeli zavidljive rezultate. Sedaj smo na sceni mi, za nami pa prihajajo borci kot so Jure, Blaž (Kožar), Klemen (Kukovičič) in za njimi tudi že mlajši, ki bodo borilno sceno peljali naprej tudi v prihodnje.
Celoten šport se razvija tudi pri nas in sam sem mnenja, da je vsaka generacija boljša od prejšnje. Dokler bo tako, se za uspehe v svetovnem merilu ni bati.

Nedavno tega si nastopil s slovensko WKF reprezentanco na Madžarskem,kjer sta z bratom Juretom dosegla izjemen uspeh. Priborila sta si zlati medalji. Nam lahko zaupaš kaj več o tem?
Z Juretom sva se odzvala vabilu in besedam predsednika WKF Slovenija, Edina Latića. Odhod na prvenstvo je bila vsekakor dobra izkušnja za oba. Naslov evropskega prvaka se lepo sliši in bere. Je tudi dobra referenca, ko si pri organizaciji dogodka v lovu na pokrovitelje.

12106889_1022227777808179_6939130867827751740_n-300x200
Z bratom sva oba trdo delala za ta nastop. Jure je poleg tega začel še s študijem na Fakulteti za arhitekturo, zaradi česar ima ogromno dodatnih zadolžitev. Jaz sem imel pred prvenstvom najprej v planu še borbo z znanim borcem, Zlatkom Bajićem. Ko je Zlatko borbo odpovedal (zaradi kilogramov), mi zamenjava nasprotnika ni bila več zanimivejša od tega prvenstva, zato sem vse moči usmeril v to. Glede na vložen trud, odrekanje (tudi zbijanje kilogramov) in celotno delo, sva si zlato medaljo na tem prvenstvu,po mojem mnenju, več kot zaslužila.

Arena-AA-Mokrononog-2733-1000x666

Tvoj naslednji nastop pa je že naslednji teden, na 2. krogu Mednarodne lige v tajskem boksu v Novem mestu, kjer te čaka Madžar, ki velja za izjemno nevarnega. Kako se pripravljaš nanj in kako potekajo priprave?
Na WKF prvenstvu sem imel borbe z Rusom, Poljakom in Romunom. Sicer sem vse borbe gladko zmagal, vendar že tja nisem šel povsem cel pa tudi iz vsake borbe sem prišel nekoliko bolj načet.
Priprave potekajo ustaljeno, nekatere stvari moram sicer zaradi bolečin izpustiti, vendar to je pri nas normalno in skoraj da ni omembe vredno. Verjamem, da možnost v kateri bi nevarni Madžar iz Novega mesta odnesel zmago, ne obstaja.
Veselim se, po dolgem času, borbe po polnih pravilih tajskega boksa pa tudi nastopa v Športni dvorani Drska, kjer sem začel svojo pot v borilnih športih.
Po borbi si bom po vsej verjetnosti do konca leta vzel nekaj časa zase in družino, oziroma za počitek. V nasprotnem primeru se bojim, da se bodo te »manjše poškodbice« spremenile v kaj večjega, kar pa bi mi potem preprečilo nastope še za dlje časa.

11

Hvala za razgovor ter srečno!
Hvala za pogovor tudi vam. Želim vam veliko uspehov tudi v bodoče in se vam ob enem zahvaljujem za vse pozitivne stvari, ki jih delate za slovensko borilno sceno. 😉

11179957_906121532780618_1403599603902066736_n

 

Milan Krušič

Share this post: