Ervin Selimović : Ne razmišljaj preveč, le pridruži se tej strastni, poučni in hitro rastoči skupnosti.

Tokrat smo k pogovoru povabili nadebudnega Ervina Selimovića, ki prihaja iz Velenja. Najpomembnejši razlog za interview je dejstvo, da Ervin tekmuje v večini kontaktnih veščin. Lahko se pohvali z udeležbo na amaterskih mma tekmah, grapplingu, muay thai-u in v brazilskem jiu jitsu. Profesionalnih izkušenj sicer še nima, je pa kljub svoji mladosti dokaj izkušen. Pozdravljen Ervin, se nam lahko na kratko predstaviš……
Hvala, da sem lahko deležen te časti in pozdravljeni. Res je, imam kar nekaj uspešnih aktivnosti v večih borilnih športih amaterskega nivoja, s katerimi zaenkrat za ohranjanje zdrave mentalitete in fokusa ob delu, le “hranim svojo strast” in “dražim komfortno cono”. Zavedam se kaj zahteva profesionalna borba, zato se zaradi dosedanjih razmer še nisem podajal v te vode. Ostajam pripravljen in nadaljujem počasi, brez pritiska, obljubljam pa, da me boste videli še v marsikateri kletki, ringu ali blazinah. Načeloma sem programer in tržnik ter že nekaj časa vodim podjetje, ki uspešno posluje na področju raznih spletnih storitev, digitalnega marketinga in spletne prodaje na globalnem nivoju. Ta neprekinljiv proces je trenutno moj kruh in težko je oceniti čas avtomatizacije dela in fiksnih tokov financ brez moje prisotnosti 24/7. Vsekakor pa se trudim v tej smeri, saj imam močno željo po izzivu, kot je profesionalna borba. Navsezadnje mi je ta šport “rešil življenje”, ampak to je že zgodba zase. Omenjene borilne športe ljubim in spoštujem, saj sem vse priučene nauke v procesu svoje športne kariere, prenesel v psihološkem smislu na vsa druga področja življenja, kar pa se je izkazalo za potencialno najbolj efektivno komponento, ki te lahko spremlja v kakršnem koli procesu. Vsi imamo svoje borbe in če ti ni tuje stati na borišču, je lažje.

grappling1
Kako gledaš na domačo borilno sceno, imaš kakšnega vzornika?
Menim, da kvaliteta in kvantiteta borb ter borcev pridno raste in da se tudi karierne možnosti vedno bolj odpirajo. Malce skrbi pa bi namenil le domači amaterski MMA sceni. Kot amaterski MMA borec v Sloveniji, mislim da težko veš na čem si in da se mladi borci na podlagi tega prehitro odločajo za profesionalne borbe, kar pa jih na koncu lahko celo ovira pred večjim uspehom.
Nasplošno vzornikov nimam, učim pa se od vseh in spoštujem vsakogar, ki se je kadarkoli postavil pred takšen izziv. Ob gledanju borb, zelo rad opazujem in razčlenjujem vsako podrobnost posameznika. Tako nekako teoretično na praktičnih izkušnjah drugih širim svoj repertuar in razumevanje.

mma4
V katerem klubu in v kakšnih pogojih treniraš?
Treniram v klubu MMA Velenje, ki ga vodi Elmedin Buljubašič. S trenerjem sva ustvarila prav posebno vez tako, da smo pustili govoriti dejanjem. Vsekakor ostajam zvest in najbolj pomembno je, da vem zakaj. V telovadnici se počutim domače in sproščeno. Ljudje, ki sestavljajo ekipo, pa so več kot le ekipa. Telovadnica je močno opremljena, pogoji so odlični, vzdušje pa gradi pridih stare šole.

muaythai
Kaj je po tvojem mnenju tisto, kar manjka lokalni borilni sceni? Meniš, da se država primerno odziva pri pomoči klubom?
Tukaj bi se naslonil bolj k domači amaterski MMA sceni, katere naloga je, da skrbi za kvaliteten uvod v profesionalno kariero posameznika, a na žalost je prav to področje, ki peša.
Zaenkrat je tudi odziv države pri pomoči klubom zelo slab in upam, da ne bo prepozno preden se ljudje zavejo, da je vložek v ta šport, ključ do zdrave države, saj bi med populacijo razpršili več intelekta.

Preizkusil si se v različnih borilnih disciplinah? Pri kateri je potrebno največ truda in vložene energije?
Ne rad delam primerjave med borilnimi športi, saj je vsak najboljši za svoj namen, odvisno pa je od pozameznika, kaj želi.
Za doseganje želenih rezultatov, pa lahko rečem, da je MMA tiste vrste šport, v katerem spoznaš in občutiš najhujše. Mislim, da je prvi korak do upešne kariere MMA borca, razumevanje, da se je potrebno učiti MMA kot individualni šport in ne kako združiti več borilnih veščin v eno. Šele nato lahko raziskuješ in črpaš znanja iz drugih virov.

jiujitsu2

Kakšna je tvoja vizija, kje si vidiš čez 5 let? nameravaš ostati v borilnih sportih?
Glede na mojo trenutno situacijo je vizija ustvariti najprej temelj, torej več pavšalnih tokov financ in s tem pridobiti več časa za večjo posvetitev športnemu slogu življenja, saj je to definitivno stvar, katero bi rad popeljal na profesionalni nivo in s katero bi rad odšel v grob. Do takrat pa treningi in udeleževanje borb na amaterskem nivoju, kolikor se le da.

jiujitsutraining
Tvoje sporočilo mladim, ki šele vstopajo na sceno…kaj je tisto, na kar morajo biti se posebej pozorni?
Razumite le, da ta šport ni zadevanje z egom in nima nikakršne veze z nasiljem, kot nam mediji to prikazujejo. Vse to je stvar posla. Ne bodi tekmovalen, bodi ustvarjalen in opusti razmišljanje, da moraš biti najboljši; to je relativna stvar in nihče nikoli ni zares najboljši.
Vse to so distrakcije o napačni predstavi in dojemanju tega športa, saj je tako razmišljati najlažje in posledično kratkoročno.
Tukaj gre za nekaj notranjega, gre za umetniško izražanje, iskanje samega sebe, postavljanje pred izzive, ali na kratko povedano, gre za psihološko naravnanost, da se v življenju lažje posvetite pravim vrednotam s pravim pristopom. Razmišljajte dolgoročno, a živite za trenutek.
Na vse ostalo boste našli odgovor sproti. Ne razmišljaj preveč, le pridruži se tej strastni, poučni in hitro rastoči skupnosti.

Hvala lepa in srečno naprej !!!

Milan Krušič

Fight-Madness-B

 

Share this post: