Elio Artič : Ne čakajte, bogovi so naklonjeni ljudem, ki si drznejo.

Elio Artič
Lep pozdrav Elio, prosim zaupaj nam, kje si prvič prišel v stik z borilnimi veščinami ?
E: Lep pozdrav tudi vam! Nad borilnimi veščinami sem se navdušil, ko sem bil še otrok in sem preko TV zaslona spremljal filmske in risane junake, ki so uporabljali znanje borilnih veščin s katerimi so premagovali svoje nasprotnike. Takrat v Rogaški Slatini ni bilo na voljo treningov borilnih veščin po mojem okusu, zato sem šele pri svojem dvajsetem letu pričel s treningi borilnih veščin in sicer disciplino Muay Thai.

58842497_10157164536217114_6327769819638661120_n
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
E: Če moram izpostaviti samo vzornike iz športa, ki so me prevzeli in so mi navdih še danes, bi rad izpostavil naslednje: Michael Jordan – zaradi mojstrstva in perfekcionizma, Kobe Bryant – zaradi trdega dela, discipline in predanosti, Muhammad Ali – zaradi vrednot in načel, Evander Holyfield – zaradi bojevniškega duha.
Koliko let in katere športe treniraš ?
E: Tajski boks, za katerega sem licenciran inštruktor, sem začel trenirati pred desetimi leti na Ptuju v klubu MTG Ptuj – pri trenerju Matjažu Tomažinu. Zadnje štiri leta treniram Brazilski Jiu Jitsu pri profesorju Bojan Mirkoviću, kateri me je pred kratkim povišal v rjavi pas. Vzporedno treniram kettlebell lifting , za katerega sem tudi licenciran inštruktor, ter olimpijsko dviganje uteži, za katerega imam namen pridobiti licenco pri Olimpijskem komiteju Slovenije.
Si lastnik Perun Academy nam lahko poveš kaj več o tem ?
E: Tako je, sem lastnik in ustanovitelj KBŠ Perun (Perun Academy), katera nosi ime po slovanskem vrhovnem bogu groma in bliska. Perun je 550 m2 velika telovadnica, ki omogoča treninge za kondicijo in moč, učenja borilnih veščin, izvajanje seminarjev ter izobraževanj in se nahaja v Rogaški Slatini, na Steklarski ulici 1a.

58443977_2279203922407926_134261588206026752_n
Kako potekajo tvoji treningi in priprave raznih tekmovalcev na nastope ?
E: Moji treningi so razdeljeni na dva dela in sicer, zjutraj kondicija in moč, zvečer pa treningi borilnih veščin. Tekmovalci imajo zaradi šole in šolskih obveznosti drugačno strukturo treninga, pred nastopi pa uporabljam »block« način trenažnega procesa, saj v borilnem športu ni prostora za linearno periodizacijo.
Če se ne bi ukvarjal z borilnimi športi s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
E: Na prvo mesto bi definitivno postavil košarko, nato ameriški nogomet, rugby ali hokej.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
E: Za uspešnega borca ni potrebno veliko, osnovni pogoji so, da je zavzet, discipliniran in predan. Za vrhunskega borca pa je recept potrebno nadgraditi z visoko delovno etiko, genetskim potencialom, talentom, inteligenco, učljivostjo, poslušnostjo, visokim motoričnim spektrom, odličnim trenerjem, vrhunskim okoljem in pogoji za trening, nadpovprečno regeneracijo… Dejavnikov je precej.
Tvoje mnenje o raznih internet trenerjih in vse vedih?
E: Dokler nimajo svojega lastnega podjetja, naj ostanejo tam, kjer se lahko uveljavljajo naprej, se pravi, doma na kavčih, na spletnih forumih, v gostilni za šankom ali v tisti družbi, ki jim to omogoča.
Kakšno predznanje je potrebno, da lahko postaneš trener oziroma koliko je pomembno da si podkovan v tem kar počneš ?
E: Jaz sem se odločil, da svojo predznanje nadgradim s fakultetno izobrazbo in zdaj, ko sem v vlogi trenerja že nekaj let, še vedno poglabljam svoje znanje z raznoraznimi strokovnimi seminarji, knjigami in ostalimi viri izobraževanj. Šele takrat, ko se začneš poglabljati v specifično stvar, kot je recimo trenažni proces, spoznaš, da je še v bistvu ogromno stvari za predelati. Mislim, da samo predznanje iz določenega športa ali panoge ni dovolj, ker za trenerski poklic potrebuješ širino področij, ki se prepletajo s tem poklicem. Da postaneš podkovan je pa proces, umetnost spajanja teorije s prakso, ki zahteva delo, čas in vztrajnost v tej niši.

62092621_10157257563177114_8609364427046649856_n
Med drugim si tudi osebni trener, s kom vse si že sodeloval na tem področju ?
E: Kariero trenerja sem sicer začel kot osebni trener, vendar sem se dokaj hitro ločil od tega naziva in dela, ker me je izredno motilo delo v fitnes industriji. Dandanes je delo osebnega trenerja podobno prostituciji. Identificiram se torej kot športni trener, trener za kondicijsko pripravo in borilne veščine, sekundarno pa delujem kot mentor/pedagog. Sodelujem s tujimi boksarskimi trenerji, MMA trenerji, Jiu Jitsu trenerji ter s trenerji za kondicijo in moč. Delam z igralci košarke iz slovenske prve lige, z nogometaši iz slovenske prve lige, s kolesarji, s tekači in z ljudmi, ki potrebujejo strokovno pomoč iz področja manualne terapije.
V Perunu prirejate tudi razne seminarje s priznanimi tekmovalci imaš v načrtih kakšen novi seminar ?
E: Tako je, trudim se po najboljših močeh, da v klub pripeljem kvalitetno znanje. V prvi polovici julija pride na obisk 10th Planet Jiu Jitsu trener, kolega Gregor Štrakl, ki bo imel seminar na temo No Gi Jiu Jitsa. V drugi polovici julija je na sporedu strongman seminar s petim najmočnejšim zemljanom, naše gore list, Matjažem Belšakom. V dogovorih je tudi ponoven obisk vrhunskega BJJ tekmovalca, Mihe Perhaveca. Cilj je, da se Perun postavi na zemljevid kot legitimna točka znanja.

59129570_10157174445452114_9060610574680850432_o
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
E: Iskreno povedano, teh imam kar precej, če pa morem izpostaviti življenjski moto, pa bi rad izpostavil del iz pesmi Douglas Malloch-a:
»Good timber does not grow with ease;
The stronger wind,
The stronger trees;
The further sky,
The greater length;
The more the storm,
The more the strength.«

Kako pomembna je po tvojem za vrhunskega športnika zdrava prehrana?
E: Tako pomembna kot športnemu avtomobilu kvalitetno gorivo. Moreš biti nor, da si lastiš Ferrari, Porsche, Lamborghini, tankaš pa olje iz friteze.

Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?
E: Ne dajem veliko na motivacijo, motivacija je precenjena in hitro minljiva. Disciplina je tista, ki me žene.
Ali imajo borilni športi po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
E: Da, pod pogojem, da se trenerji in klubi začnemo bolj povezovati in medsebojno sodelovati.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
E: Seveda se, saj sem človek. Ampak vedno naredim, kar se mora narediti, ne glede na to ali mi je všeč ali ne.
Kaj počne Elio ko ni v dvorani in prenaša svoje znanje na mlade?
E: Elio spi in počiva, haha.
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
E: Karizmatičen, nepopustljiv vodja.

44615224_2151155475212772_1775587983232073728_n
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost, kar koli menjal ali storil drugače ?
E: Ne, potem ne bi bil to, kar sem danes.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami in zdravim življenjem pa ne vedo kako začeti ?
E: Ne čakajte, bogovi so naklonjeni ljudem, ki si drznejo.
Kje se vidiš čez 15 let ?
E: Nekje na ranču, ki je poln živali, s svojo ženo in vojsko najinih otrok.
Sporočilo našim bralcem ?
E: Si ali nisi.
Hvala za razgovor
Milan Krušič

19095326_1476538059072293_2298375365090725329_o

Share this post: