DOMAČI PRESNI ČOKOLINO

DOMAČI PRESNI ČOKOLINO
Za 2-3 obroke
30 g ajdove kaše (kaljene)
35 g mletih lanenih semen
12 g kakava
10 g kokosove moke
3-5 dateljnov
Ščep soli
POSTOPEK:
Če nimamo nakaljene ajdove kaše, jo lahko namočimo čez noč, zjutraj pa dobro splaknemo pod tekočo vodo malce osušimo in zmeljemo v mlinčku. Za kaljeno ajdo moramo vedno kupiti hladno luščeno ajdo pri kakšnem kmetovalcu, ki se ukvarja s pridelavo ajde. Razlika med vrstami ajde je tudi v barvi, saj hladno luščena je rahlo zelene barve, ta ki pa jo po navadi kupimo v trgovini je rjave barve in je toplotno luščena ali pridelana in ta ajda ne bo več kalila, zato ni primerna za kalitev.
Če pripravljamo večjo količino domačega čokolina npr.za cel teden potem bomo maso podvojili in takrat je dobro ,da postopek kaljenja kar izvedemo. Ajdo kalimo tako, da zrnja postavimo v vodo čez noč in se namakajo nekje 12 ur. Zjutraj semena splaknemo pod mlačno vodo( ne mrzlo, da ne zaustavimo kaljenja). Semena in voda bosta precej sluzasta, vendar je to normalno. Nato semena damo v stekleno posodo brez vode ter postavimo na toplo in dovolj svetlo mesto. Semena splaknemo vsaj 3 krat na dan ( z mlačno vodo) in tako postopek kaljenja ponavljamo 2-3 dni. Če pustimo kaliti še več dni potem bodo kalčki iz dneva v dan večji in jih lahko uporabimo za na solate,testenine…..
Kaljeno ajdo damo v mlinček in jo zmeljemo, kakor tudi vse druge sestavine. Premešamo in zmes pospravimo v steklen kozarec. Čokolino si lahko pripravimo za zajtrk ali za lahko večerjo: 5 žlic domače zmesi-čokolina (lahko tudi več; odvisno koliko gost čokolino želimo) +150 ml pogretega rastlinskega mleka + malce naribane temne čokolade. Dobro premešamo, jed se bo zgostila in postrežemo.
Dober tek!
Andreja Krušič

domači presni čokolino (2) domači presni čokolino

Share this post: