Dalibor Anastasov : Bodi borec, v borbi boš izvedel kdo si !!

Za vas sem tokrat opravil razgovor z enim od pionirjev MMA v Sloveniji, tako rekoč živo legendo slovenskega MMA-ja za vas Dalibor Anastasov !!

Lep pozdrav Dalibor V VELIKO ČAST MI JE IN VESELJE , DA SI PRISTAL NA INTERVJU ZA Fight-Madness,

Vrniva se na tvoj začetek, prosim zaupaj nam, kako se je vse skupaj začelo in kdo te je navdušil za borilne veščine ?
Začelo se je, ko sem videl plakat kjer je pisalo Vale-Tudo – Kar sm razumel velja. Na slikah je bilo lomljenje rok, davljenje, kolena v glavo, brce v telo itd. Takoj sem začutil da je to nekaj drugače od drugih borilnih športov in da bi bil dober v temu.
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
Navdušil me je Bruce Lee, ki je to pokazal v svojih filmih, ki se m jih gledal kot otrok v kinu Dolgi most. Moj športni vzor je bil Bruce Lee in kasneje Mike Tyson.
Kateri so tvoji največji športni uspehi ? (Kaj šteješ med svoje največje športne uspehe?)
Največji uspeh je bila prva borba v Trbovlju kjer je bilo prvo tekmovanje MMA v Sloveniji, med Hrvaško in Slovenijo kjer sem samo jaz zmagal iz slovenske strani. Ljudje so prvič videli to vrsto tekmovanja in kmalu je sledilo drugo tekmovanje v Trbovljah kjer so imeli tudi drugi iz Slovenije uspeh in tako se je začela MMA scena v Sloveniji, ki je zrasla v to kar imamo danes (ogromno klubov in borcev). Kasneje je bil Jungle Fight kjer so bila velika imena svetovne scene in tam sem zmagal američana Richarda Montgomery-a . Na Tajskem sem imel dve borbi Muay Thai kjer sem oba nokautiral (kot so rekli tajci z brutalnimi komolci, ki so moje najmočnejše orožje.V Braziliji sem se poškodoval in odpovedal naslednjo borbo za Jungle fight. Tam sem spariral z dobrimi borci in mi je kar šlo. Videli so da sem zelo nevaren saj sem znal BJJ in še veliko več kot to. Potem je prišel WFC in pa borba z Ivico Truščkom kjer sem prvič v življenju dobil udarec po katerem sem videl iz kakšnega testa sem (vsi so videli kaj se je zgodilo potem)
Koliko let in katere borilne športe treniraš ?
Treniram 15 let. Prvi šport je bil MMA- Vale Tudo. Večina fantov tam je že imela znanje v različnih borilnih veščinah, jaz pa nobenega, samo iznajdljivost, ki se jo naučiš na cesti, zato sem poleg MMA-a šel še na treninge Tae-Kwan do, Tajski boks, grapling, rokoborba ter boksa. Za tem se moja igra spremenila in imel sem vsa orodja za boj z vsakim stilom in nasprotnikom.
Kako je v tebi dozorela odločitev , da se znova aktiviraš in s tem razveseliš mnoge ,ki si te znova želijo videti v ringu ?
Zadnje čase se ukvarjam z socialno ogroženimi ljudmi in otroci, ki si ne morejo privoščiti plačat za treninge borilnih veščin. Na centrih za socialno delo smo imeli treninge za otroke in vzgojitelje. Daroval sem jim tatami blazine in redno vodil treninge. Lepo je bilo videti otroke kako z veseljem prihajajo in se učijo nove stvari, ki jim bodo še kako prav prišle v življenju. Medtem sem odšel v Italijo za nekaj časa in treningi niso več potekali. Kasneje sem srečal večino teh otrok in vsi so me spraševali kdaj bodo zopet treningi saj so jih pogrešali in bi radi spet začeli. Ponovno smo začeli z treningi in telovadnica je bila zopet polna. Dojel sem da si starši otrok ne morejo privoščiti plačati članarine v klubih kjer je članarina obvezna. Odločil sem se da bom ustvaril telovadnico kjer bodo lahko vsi prišli na treninge (tisti z denarjem in tisti brez). V zapuščeni tovarni Rog smo s pomočjo učencev naredili telovadnico, kjer lahko vsak pride in telovadi z nami brez pritiska ali ima denar ta mesec ali nima. Ko je Bruce Lee treniral v filmih nisem videl članarin, tako kot pri Taysonu nisem videl članarin. Danes je denar pogoj da lahko prideš v neko telovadnico na skupinski trening. Ker bi rad dolgoročno rešitev za ta problem sem se odločil da bomo kupili zemljo ali vsaj prostore v Ljubljani in postavili klub borilnih veščin, kjer so treningi brezplačni za vse tiste ki si ti ne morejo privoščiti. Zato se vračam v ring kjer je denar, medijska pozornost, sponzorji, ljudje, ki jih zanimajo borilne veščine in tudi dobrobit otrok in odraslih v našem mestu. Ves denar od borbe in sponzorjev bom namenil za nakup telovadnice v Ljubljani. Nisem se imel namen vrniti v ring zaradi sebe saj sem sebi že dokazal kdo sem v ringu in v borbi. Moj cilj v temu športu je vedno bil, kdo sem v borbi. WFC je ponudil podporo pri uresničitvi mojega cilja in zato sem sprejel ponudbo, če nebi oni bi sigurno kdo drug. Jaz se nebi boril več za denar ali ime saj oboje že imam, zdaj so na vrsti tisti manj srečni, ker si želim da bojo oni imeli denar in bojo lahko pomagali komu kot jaz pomagam njim. Dobro se z dobrim vrača.

7b8d272806326aa1f5a0
Tvoj nasprotnik je mladi Vito Špic kaj mu sporočaš ?
Mlademu Vitu sporočam da je del zgodovine v Sloveniji in naj z najino borbo zbližava Maribor in Ljubljano bolj skupaj saj smo razdeljeni kot dve ločeni državi. Kot otrok sem videl mariborčane na raznih šolskih izletih in bili so mi zelo zanimivi, njihov naglas, njihovo obnašanje, definitivno so bili drugačni, lahko bi se reklo da so bolj resni kot ljubljančani ali primorci.

49043045_10161291289025441_139096037754142720_n
Ali je tvoj nastop enkratna odločitev ali pa misliš še nadaljevati ?
Dvomim da bomo v prvi borbi dosegli svoj cilj, saj so v Ljubljani zelo drage nepremičnine. Boril se bom toliko časa da bomo zbrali za polog, dvignili kredit in potem bo moj del opravljen kot borec in se lahko posvetim opravljanju trenerskega dela.
Kako potekajo tvoji treningi in priprave na nastop ?
Moje priprave potekajo v klubu King Kong vsak dan od 18h do 20h, kamor pride vsak dan kakšen borec iz drugih klubov malo sodelovati v pripravah za kar sem jim zelo hvaležen saj lahko člani vidijo kako zgleda dvoboj med MMA borci. Zjutraj hodim na sparinge v različne klube kjer je kar intenzivno in dostikrat zmanjka energije za trening v popoldanskem času ampak kjer je volja je pot.
Kaj lahko gledalci pričakujejo od tvojega nastopa ?
Pri meni se pričakuje samo dobra borba, prava borba ne poraz ne zmaga me ne zanimajo, samo živalska borba.
Nekje sem prebral izjavo Ivice Truščka , da je bila borba s teboj ena izmed najtežjih borb njegove kariere, kako pa se ti spominjaš te borbe ?
Borba z Truščkom, dan pred borbo sem imel pogovor z trenerjem , ki me je opozoril naj se ne pretepam z njim saj ima nevarne roke še posebej levi kroše. Rekel sem da nimam kontrole nad tem in da karkoli bo naredil ga bom zlomil, in res se je zgodilo, ¨bum¨ dobil sem levi kroše v brado, kolena so pokleknila, jaz sem si pa samo rekel ¨ajde da vidimo kdo si¨ in videl sem, imel sem ga v trianglu v 2.rundi in sem si rekel ¨to ni to¨ obrnil sem ga in nadaljeval. V 3.rundi sem videl kdo sem in še danes sem ponosen na to kar je on izvlekel iz mene. Drugi bi prej predali ampak ne Ivica, on je je pravi borec kar je dokazal z mano in pa v svoji karieri do danes.

20090427113917_page2
Ali imaš željo po kakšnem rematchu ?
Revanš, glede na to da se borim za King Kong fondacijo, bodo morali dobro plačati za ta meč, saj mene ne zanima nič drugega kot čim prej uresničiti ta cilj zaradi katerega grem v ring kjer gledalci uživajo, promotorji služijo borci pa umirajo.
Če se ne bi ukvarjal z MMA s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Vsi mi ponujajo svoje otroke da jih treniram MMA, jaz jim pa pravim da so premajhni za MMA naj jih raje peljejo v atletski klub v svojem kraju in jih potem ko malo zrastejo k meni pripeljejo saj bo bolje za njih in meni bodo delo olajšali. Mogoče bi se ukvarjal z atletiko.
Kdo od slovenskih borcev ima po tvojem mnenju svetlo prihodnost tudi zunaj slovenije ?
Uroš Jurišič, z njim sem spariral, za njega lahko iz izkušenj govorim, sigurno so pa tudi drugi.
Kdo je zate najboljši svetovni MMA borec vseh časov oz trenutno ?
Jon Jones je daleč pred vsemi, ampak Cro Cop ima posebno mesto v mojih očeh.

af070b5b3a0d1f5ab967
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Ko si otrok ne odločaš skoraj o ničemur, zato so starši tukaj da te hranijo, šolajo, trenirajo, te pripravijo za svet v katerem odločaš o svojem življenju. Potem pa odrasteš in disciplina ter pametne odločitve. Veliko staršev pride iz drugih držav in ne znajo svoje otroke vključiti v prave stvari saj jih sami niso izkusili iz krajev od koder prihajajo. Takrat pridejo učitelji, sosedi, socialni delavci itd., da usmerijo otroke v prave smeri saj v nasprotnem primeru vsa skupnost izkusi slabe izkušnje z temi otroci, kasneje so to odrasli ljudje in so lahko kar težavni in nevarni za družbo in okolje.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Moj moto, naš moto je: ¨življenje je borba, bodi borec, v borbi boš izvedel kdo si¨
Imaš tudi svoj klub, nam lahko o tvojem delu zaupaš kaj več ?
Imamo svoj klub King Kong MMA. Tako se imenuje zadnja trei leta. Drugače vodim klube že od začetka, ko so moji trenerji v klubu Vale Tudo Ljubljana (Simon, Matjaž) prenehali z vodenjem, saj so se morali posvetiti svojim osebnimi življenji. Okoli leta 2005 sem jaz prevzel vodstvo, to je bilo na visoki policijski šoli Ledina. Po določenem času sem dojel da sem premlad za to in da se moram posvetiti sebi kot borcu in sem tudi jaz prenehal z vodenjem treningov. Trenutno smo v tovarni Rog kjer imamo telovadnico že dve leti, prostor smo uredili iz zapuščenega, polnega smeti in razbitih oken v pravo telovadnico, polno blazin ter opreme za borilne veščine. Trenutno delamo MMA kletko kjer bomo lahko izkusili občutek treninga v kletki preden se gremo borit prvič v kletko. Poleg borilnih veščin mladini ponujamo tudi druge dejavosti , v katere smo z zagnanostjo vključeni kot so: fimski projekti, družabni, glazbeni in umetniški krožki…
Kje te lahko najdejo vsi uka željni mladci ,ki jih zanimajo borilne veščine ?
Tovarna Rog, Trubarjeva 72 od 18h do 20h…, 1 +.nadstropje v telovadnici kluba King Kong.
Kako pomembna je po tvojem za vrhunskega športnika zdrava prehrana?
Hrana je skoraj vse saj jemo cel dan, vsak dan tudi med spanjem jemo. To je kar komplicirano saj je vsak oseba specifična, nekaterim ne paše gluten, nekaterim mlečni izdelki drugim meso. Treba je sebe dobro spoznati saj si lahko več škode narediš kot koristi. Jaz nisem strokovnjak za hrano sem pa za sebe in ni lahko športnika nahraniti, zato je najboljše spoznati svoj telo kaj mu paše in kdaj.

Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?
Po treningu se počutim odlično po tušu pa še bolje ali potrebuješ večji razlog.
Kaj misliš o domači sceni borilnega športa?
Domača scena obstaja, je pa daleč od tega kar bi lahko bila. Sam mislim da bi lahko bili kot Amsterdam z tekmami v vsakemu mestu in močno amatersko sceno da bi se finančno uspešni ljudje in podjetja vključili in podpirali klube in organizacije, ki se trudijo vsak dan in skrbijo da scena obstane in zato žrtvujejo svoj čas in denar, od države in občine pa ne vidim da bi kdaj pomagali saj nimajo še koristi od tega in jih zato ne zanima. Od kar je prišel Conor McGregor je veliko lažje , saj vsi vedo kar je naredil za organizacijo v kateri se bori in pa za svojo domovino Irsko. Zdaj nas vsi poznajo in bolj podpirajo, zato hvala ircu za vse kar je naredil za nas.
Ali imajo borilni športi po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Seveda ne samo v Sloveniji, na območjih bivše Jugoslavije že imamo uspešne borce, ki bodo postali velike zvezde in zelo bogati ljudje. Potem bomo videli spremembo v naši regiji saj bodo šli mladi po njihovih stopinjah.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Vsak dan so dvomi ali ovire ampak vsak dan so ljudje, ki te gledajo, opazujejo in kopirajo zato dvome na stran, ovire preskočimo in samo naprej.
Ali nam lahko zaupaš, kaj počneš v prostem času?
V prostem času razmišljam kako bom postal boljša verzija sebe in pa kako postati bolj uspešen saj nas mladi gledajo in gredo po naših stopinjah.
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
Gremo samo naprej.
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Karkoli bi spremenil me nebi bilo tukaj kjer sem zdaj, zato nebi menjal nič.
Katera od tvojih borb se ti je zaradi takšnega ali drugačnega razloga še posebej vtisnila v spomin ?
Tekma v Italiji Azzuri vs Bianchi 2013 Calcio Historico, to ne bom nikoli pozabil, bolnica je bila polna belih in modrih in jaz sem bil del tega nepozabno.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Mladim bi predlagal prvo atletiko potem pa rokoborbo v rokoborskem klubu, boks v boksarskem klubu, Muay Thai v tajsko boksarskem klubu, jiu jitsu v jiu jitsu klubu. Potem boš pravi MMA borec.
Sporočilo našim bralcem ?
Naj uživajo v tem kar delajo, saj nič ne traja večno. Naj bodo pošteni in častni saj jih drugi opazujejo in jih kopirajo, naj geldajo na sebe saj so vedno z sabo, malo pa tudi na druge saj so včasih tudi z njimi.
Dalibor Anastasov

Hvala za razgovor
Milan Krušič

Share this post: