ČOKOLADNI KVINOJIN PUDING (brez glutena) primeren tudi za vegane

ČOKOLADNI KVINOJIN PUDING (brez glutena) primeren tudi za vegane
Sestavine za 2 osebi:
100 g kvinoje (bele ali pisane)
900 ml-1 L rastlinskega mleka- katerega koli (rižev, kokosov…)
1 ščepec soli
2 žlici kokosovega olja (16 g)
2-3 žlice pravega kakava
3/4žličke konjak glukomannana
3 žlice eritritola
2 zreli banani
Postopek dela:
Kvinojo namočimo za od 12 do 24 ur in sproti večkrat splahujemo z mlačno vodo. Zavremo 4 dl mleka s soljo, nato vsujemo kvinojo in počasi kuhamo. Pazimo da se nam kvinoja ne prime na dno, zato večkrat premešamo. Puding se bo s kuhanjem zgostil, zato ga moramo zalivati z dodatnim mlekom in tako bomo porabili pribl. 900ml mleka. Če je masa preveč redka, zakuhamo malo glukomanana, ki smo ga prej razmešali z malo mleka, nato pa ga zlili k pudingu, da se bo zgostil. Kuhamo še 5 minut in odstavimo. Ali pa, ko postopamo dolivamo mleko in po 45 minutah, ko je kvinoja dobro razkuhana in zgoščena, posodo odmaknemo iz štedilnika. V tem primeru bomo po vsej verjetnosti porabili malo manj mleka.
Ko je kvinoja kuhana, kar traja približno 45 minut, ji dodamo žlici kakava v prahu in kokosovo maslo ali kakavovo maslo, dobro premešamo, da se vse lepo raztopi in poveže. Kakavovo maslo lahko preden ga damo v puding, raztopimo nad vodno paro.
Olupimo zrelo banano in jo pretlačimo z vilicami in jo vmešamo v puding. Drugo banano pa zrežemo na kolobarje za dekoracijo pudinga, postrežemo ohlajenega, lahko z dodatkom veganske smetane ali navadne smetane.
Dober tek!
Andreja Krušič

čokoladni kvinojin pudibg ćokoladni kvinojin puding

Share this post: