Coach Ivan : MMA kot rekreacija in samoobramba? Seveda!

Coach Ivan, pozdravljen! Kako bi se predstavil našim bralcem?
Lep pozdrav vsem. Moje ime je Ivan Karačić. Mogoče sem vam bolj znan kot coach Ivan. Prihajam iz Pivke, ampak že več kot 10 let živim in delam v Ljubljani. Sem licenciran MMA conditioning coach in AFP osebni trener.
S čim se ukvarjaš in kaj vse počneš?
Ne vem, kje naj začnem. smeh
Kar lepo po vrsti.
Ok. S partnerko Sanjo Pahernik vodim vadbeni center MaxxFIT v Ljubljani. Tam treniram ljudi v skupinah in individualno. Zavzemam se za razvoj rekreativnega MMA-ja, tako da treniram tudi skupino MMA rekreativcev. Veliko časa posvetim treniranju mladostnikov. Pišem in objavljam članke, blogam, izdelujem vadbene načrte, vodim in urejam FB stran Coach Ivan, svetujem rekreativcem in tekmovalnim športnikom in pomagam borcem v pripravah na profi borbe. Poleg vsega pa zelo dobro skrbim za lastno psihofizično kondicijo.
Kako preživljaš svoj prosti čas?
V prostem času se družim s Sanjo in najinima psoma Vigom in Kleo. Rad kolesarim, tečem in hodim na sprehode. Veliko berem in se učim. Kadar lahko, pa se z veseljem udeležim kakšnega treninga v TNT gymu ali v kickboxing klubu Center.
Kdaj in kako si se začel ukvarjati z borilnimi veščinami?
V prvem letniku srednje šole sem se vpisal v Karate klub Postojna in od takrat redno treniram v borilnih športih.

14088823_1212954622089643_2116409010_n
Katere borilne veščine si treniral oziroma treniraš?
Treniral sem karate in kikboks. Poskusil sem tudi judo, capoeiro in aikido. Sedaj treniram MMA, ki je v glavnem sestavljen iz muay thai-a, rokoborbe in BJJ-a.
Si se tudi boril in kako ti je šlo?
Da, boril sem se na karate, kikboks in MMA tekmovanjih. Premagal sem večino nasprotnikov.
Kakšna je razlika med rekreativnim treningom in treningom tekmovalcev?
Največja razlika je v intenzivnosti treninga. Rekreativni trening je tako intenziven, kolikor sami želimo, in večinoma predstavlja prijetno izkušnjo. Tekmovalni trening pa je tako intenziven, kolikor mora biti. In izkušnja res ni daleč od tistega reka “solze, kri in znoj”, še posebno če se pripravljamo na profi borbo.
Kakšna je razlika med amatersko in profi borbo?
Razlika je ogromna. Amaterska borba je navadno omejena na eno 5-minutno rundo. Uporablja se zaščitna oprema, ponekod tudi čelade. Za tako borbo ni potrebno imeti posebnih priprav, saj so naši sparingi večinoma bolj naporni od borbe same. Profi borba je čisto druga zgodba; omejena je na vsaj tri 5-minutne runde, uporablja se le minimalna zaščitna oprema (poleg rokavic samo ščitnik za zobe in suspenzor). Za profi borbo so potrebne resne psihofizične priprave in poseben tip človeka.
Gre za nevaren šport. Kakšne poškodbe si imel in ali si se poškodoval na treningu ali v borbi?
Vsak šport je lahko nevaren. Z dobro pripravo in pametnim treningom lahko dejavnike tveganja močno zmanjšamo. Sam nisem bil v borbi nikoli poškodovan, če ne štejem udarnin in zvinov. Najhujša poškodba, ki se mi je zgodila na treningu, je drugostopenjska ruptura zadnje stegenske mišice.
Ali se boš še kdaj boril?
Če bi se hotel spet boriti, bi moral resno trenirati. Trenutno ne izpolnjujem tega pogoja. Če pa se bom še kdaj boril, bom verjetno šel v nižjo kategorijo in premagal kakšnega nasprotnika na -84kg.
Kateri so tvoji MMA idoli?
Nimam nikakršnih idolov; cenim vse borce. Veliko sem se naučil od legend, kot so Bas, Fedor, Randy, Mirko, Pat, Vitor, BJ, Georges, Maurizio in še bi lahko našteval.
Kakšno je tvoje mnenje o fizični pripravi MMA borcev?
Veliko borcev je pretreniranih. Preveč trenirajo, premalo počivajo in narobe se prehranjujejo. Tako si porušijo hormonsko ravnovesje in oslabijo imunski sistem.
Kaj meniš o uporabi steroidov v MMA-ju?
Uporaba steroidov je zelo razširjena med MMA borci. Velikokrat je razlog za to pretreniranost in zaradi tega porušeno hormonsko ravnovesje. Kadar telo ne proizvaja testosterona in rastnega hormona v dovolj velikih količinah, postane uporaba steroidov rešitev za težave, do katerih, če bi se upoštevala načela pametnega treniranja, najbrž sploh ne bi prišlo. Nekateri borci uporabljajo steroide, ker ne verjamejo vase in želijo na vsak način povečati svoje možnosti za zmago, pa čeprav z goljufanjem. Taki se mi smilijo, saj nimajo jajc. In kot Bas Rutten rad reče: “You can buy muscles but you can’t buy cojones!”

Katera borilna veščina je najboljša za samoobrambo?
Če govorimo o brutalni samoobrambi v borbi na življenje in smrt, potem je najboljša kakšna vojaška veščina, npr. krav maga, kapap ali celo ninjutsu. Za ostale primere, kjer ni cilj, da se huje poškoduje ali celo ubije napadalca, pa je najboljši MMA. Le ta ponuja široko paleto tehnik, s katerimi lahko nevtraliziramo nasprotnikove napade in kontroliramo njegovo gibanje. Po potrebi ga lahko tudi udarimo ali celo zadavimo in tako povzročimo njegovo nezavest.
Še posebno rad treniram mladostnike, saj trening pripomore k večji samozavesti, mladostnik pa lahko pred morebitnim nasilnikom pokaže, da ni le nemočna žrtev. Ne le da prenehajo biti žrtve… Pomagajo lahko tudi drugim otrokom v nevarnosti.

14074930_1212954625422976_1883959480_o
Kje potekajo MMA treningi za rekreativce?
Vsi treningi, ki jih vodim (tako skupinski kot tudi individualni) potekajo v borilnici vadbenega centra MaxxFIT v Stegnah, na naslovu Ulica Jožeta Jame 14a, 1000 Ljubljana. ( www.maxxfit.si )

12733516_10206094292742475_8470859614034066253_n
Kaj priporočaš nekomu, ki želi trenirati MMA in se boriti?
Naj ne razmišlja preveč in naj začne trenirati. Edino tako bo lahko videl ali je to za njega ali ne.
Kako te lahko kontaktirajo naši bralci?
Lahko me pokličejo na 040 300 304 ali pošljejo mail na [email protected] .
Moja facebook stran je na naslovu www.facebook.com/coachivank .

Hvala lepa za pogovor.

Share this post: