Brina Ciber : Work hard in silence, let success be your noise.

Da ima Slovenija mlada dekleta, ki jih še zanima zdravo življenje in borilne veščine je več kot očitno.
V tokratnem razgovoru vam predstavljam mlado in obetavno Brino Ciber.
Lep pozdrav Brina, prosim zaupaj nam, kako se je vse skupaj začelo in kdo te je navdušil za borilne veščine ?
Pozdrav tudi tebi in vsem tistim, ki si boste vzeli čas in prebrali. Že kot majhen otrok sem imela probleme z povišanim mišičnim tonusom, saj sem rodila prezgodaj. Starša sta od nekdaj vztrajala, da se je treba ukvarjati s športom, saj sta bila včasih športno dejavna. Od nekdaj sem bila bolj ˝trda˝od ostalih vrstnikov in dejansko katerikoli šport sem poskusila smo ugotovili, da pač nebo šlo dokler nisem spoznala capoeira in juda, kjer pa sem se končno našla in ugotovila, da mi te športi nekako ležijo, vendar mi je kot otroku zaradi ponavljajočih se treningov postalo dolgočasno (zdaj vem, da je ponavljanje tehnik najbolj ključno) in sem nehala za nekaj časa z treniranjem juda ter capoeira. V tem času, ko nisem nič trenirala sem se kar precej zredila, kar je pustilo nekaj posledic na moji samozavesti, saj so se me vrstniki kar precej privoščili zaradi tega. Moja starša sta v vsem tem času spremljala MMA (UFC, WFC,…). Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko sem imela okoli 12-13 let, ko sta rekla starša, da gresta gledat WFC spektakel, pa sem jima rekla da bi jaz tudi šla zraven pa je mami rekla da niti pod razno, da je to preveč brutalen šport. ( 😉 ). Leto po tem mi je sama mami med gledanjem UFC-ja rekla, da bi mi MMA šport zelo ustrezal, ker sem zelo trda in nekako je potem prišlo do tega, da sem po koncu osnovne šole začela iskati klub v katerem bi lahko poskusila z treniranjem MMA. Nekako se nisem v prvem klubu počutila ravno najboljše, vendar sem imela še vedno željo po treniranju in sem februarja naslednje leto prestopila v drug klub (T’n’T Gym), kjer sem spoznala super človeka in trenerja Tomija Šudeta in pa ostalo T’n’T ekipo, katera mi je delovala kot ena velika družina. Hvala bogu je Tomi v meni videl potencial in s tem v meni dvignil samozavest, zaradi katere vztrajam še danes.
Koliko let in katere borilne športe treniraš ?
Že zgoraj sem omenila, da sem kot otrok poizkusila judo in capoeiro, katera sem vse skupaj trenirala približno 3 leta, v MMA sceni borilnih veščin pa sem že slaba 4 leta, od tega zadnje 4 mesece treniram res na hard varianto. Treniram prav vse discipline, ki sestavljajo MMA (boks, kickbox, rokoborba in zdaj upam, da bolj na polno še bjj).
Kako potekajo tvoji treningi in priprave ko nastopaš ?
Uf,… noro. Ni dneva, ko nebi mislila, da bom umrla na treningu. Treniram najmanj 2x na dan, zjutraj in popoldne, delam z tremi različnimi trenerji, vsak izmed njih me spravlja čez limit.
Kje ter s kom se pripravljaš ?

35194170_1961574507208733_4825719065014173696_n
Pripravljam se z tremi različnimi trenerji, v Simba Fight clubu z Mourad Derbal Murat – Mury, ki me uči tehniko borbe zgoraj (stand up), hvala da mi še nisi razbil do konca nosa, v Jungle Gymu z Alenom Kapičom, kateri poskrbi da se mi ni treba bat da bom videti na borbah kot lolek, ker me vsakič na treningu zgoni do limita, predvsem skrbi za mojo fizično pripravljenost in pomoč na sparingih, prav tako me uči tehnike v rokoborbi ter v T’n’T Gymu z Tomijem Šudetom za povezavo vseh tehnik in sestavlja mojo tehniko za borbo.
Če se ne bi ukvarjala z MMA s katerim športom bi se potem ukvarjala ?
Z dirkanjem, predvsem GHD – gorska hitrostna dirka z avtomobili.

Kdo je zate najboljši svetovni MMA borec ali borka vseh časov oz trenutno ?
Za najboljšo svetovno MMA borko bi izbrala 100% Cris Cyborg in za moškega Roya Nelsona. Željo imam, da oba nekoč spoznam.
Ker poznam dokaj dobro odrekanja v tem športu mi prosim povej kakšna so tvoja odrekanja in žrtvovanja ?
Vse, ampak res čisto vse. Hrana, prijateljstva oz. ˝žuranje˝, praktično vse stvari ki jih počnejo moji vrstniki.

35193516_1961572777208906_6875277956881580032_n
Ker ne živiš v Ljubljani se potem voziš na treninge kako prenašaš vse to ?
Na začetku je bilo zelo težko, saj sem bila odvisna od avtobusnega prevoza, zato ker sem bila mogoče ko sem prišla iz šole doma kakšno uro potem pa sem morala iti spet nazaj na avtobus in na trening, pa potem iz treninga nazaj domov, zaradi katerega sem včasih prišla domov tudi ob 11ih zvečer. Zdaj, ko imam izpit za avto je dosti lažje, ampak finančno je pa velik zalogaj, saj je treba vsak dan vsaj 2x v Ljubljano in nazaj na Ig.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca ?
Zato, ker vem da talentov v tem športu ni oziroma so redki, ali so talenti samo za disciplino ali dve, VEM, da je treba ogromno delat, čim bolj se izogibat negativnim ljudem in se obdat s pozitivnimi. ogromno je treba delat na glavi-90% je samo glava(samozavesti), vse ostalo so pa ubijalski treningi in motivacija, cilji da te ženejo naprej in pa prehrana.
Katero šolo obiskuješ ?
Obiskujem zadnji letnik srednje gostinske in turistične šole v Ljubljani, smer turistični tehnik.
Kaj bi se zgodilo če bi začela šola pešati ,ali bi MMA dala na stran za določen čas ?
Če bi začela šola pešati, bi verjetno še naprej trenirala, vendar zmanjšala treninge, dokler se stvari nebi znova uredile. Če bi lahko omenila tudi to, da je zelo težko če nimaš ob takih treningih statusa športnika in da te tudi določeni profesorji ne podpirajo za kar je treba delati dvojno.
Na tekmovanjih te spremlja cela družina je to zate dodatna vzpodbuda ?
Seveda, to mi ogromno pomeni, saj verjetno tako kot vsakemu borcu pomeni, da mu ob strani stojijo ljudje, ki te bodo objeli ne glede na to ali si zmagal ali izgubil.
Imaš mogoče potrjen že nov nastop ?
Za enkrat še nimam, vendar se dogovarjamo in delamo na tem, upam pa da čim prej stopim v pro vode, ker mi je to največja želja ter da dokažem svoj vloženi trud, ne samo v amaterskem MMA s katerim sem zdaj zaključila, da lahko v pro smeri pokažem tudi ostale stvari, katere so prepovedane v amaterskih borbah na katerih tudi delamo (komolci, kolena,…).Resnično si želim, da bi mi nekdo dal priliko, da dokažem kdo sem.
Nedavno tega si nastopila na Hrvaškem ter osvojila odlično drugo mesto pa vendar si bila nekako razočarana, nam lahko na kratko zaupaš zakaj ?
Na žalost zaradi spleta okoliščin nisem mogla pokazati tisto, kar znam… nekako pade samozavest, ko ti nekdo onemogoči svoje sposobnosti, zaradi česa ravno nebi govorila, saj počasi ugotavljam da je zelo veliko zahrbtnosti v tem športu.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Work hard in silence, let success be your noise.
Kako pomembna je po tvojem za vrhunskega športnika zdrava prehrana?
Če vprašate mojega trenerja Alena Kapiča, se bo zdaj malo smejal, ker včasih res malo pretiravam. Sama menim, da je ogromno pomembna, da se držiš in odrekaš vsej tako imenovani ˝junk food˝, ker menim da imaš boljši občutek v telesu, če ješ zdravo.

35143759_1961572710542246_8387853606174326784_n
Kako gledaš na tvoja starša saj vem da ti dajeta izredno podporo in tako rekoč živita za tvoj šport ?
Vem, da je za njiju ogromen finančni zalogaj, saj nimamo nobenih sponzorjev, praktično ves denar, ki ga zaslužita gre za moje treninge in borbe do katerih je treba seveda priti in prespati. Je pa čudovito ob sebi imeti oba starša, ki sta tako velika navdušenca nad borilnimi veščinami, vem da jima ni ravno najlažje gledati ko se borim, pa vseeno še vedno vsakič s težkim srcem gledata in me spodbujata. Sta moja dva največja fena, ki resnično verjameta da bom nekam prišla. Vem, da jima ni lahko ko prideta iz službe, ko morata včasih skuhati dva kosila zame posebej zdravo. Poleg tega kadarkoli imam hude sparinge me vozita na njih, mi pomagata ko dejansko ne moram niti roke dvignit in me prenašata kadar sem tok utrujena, da sem tečna.

35123455_1467494166730741_5308699085321011200_n
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?
Moji cilji, sanje, kateri so zelo močni, vizija v kateri stopim v kletko, pred ogromno publiko, ko te cel svet spremlja, najbolj pa to da dokažem sebi in drugim kje sem, kdo sem, sploh tistim ljudem, ki nočejo da uspem oz. mi ne privoščijo.
Kaj misliš o domači sceni borilnega športa ter ali si kdaj imela slabe izkušnje?
Ni vse tako lepo kot se zdi, na žalost… počasi ugotavljam določene stvari pa dejansko še stopila nisem v profesionalne vode. Nekateri ljudje so res sončki, sami vejo kdo so, nekateri pa so pokazali šele zdaj pravi obraz, ko dejansko stopam v pro vode.
Ali imajo borilni športi po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Seveda, preseneča me, da na raznih prireditvah raste število obiskovalcev kar me zelo veseli, tudi čedalje več prireditev /spektaklov se je začelo dogajati.
Ali nam lahko zaupaš, kaj počneš v prostem času?
Imam zelo malo prostega časa, katerega večinoma namenim sprehodom v naravi z svojimi psi, če pa imam slučajno kaj več časa pa ga poskusim nameniti tudi svojem družabnem življenju.
Katera je tista stvar , ki jo Brina ne bi nikoli naredila ?
Nekomu namerno škodovala, zato da bi samo sebe postavila na prvo mesto.
Tvoja najljubša hrana je ?
Goveja juha, pire krompir in špinača, vendar pridem do krompirja zelo malo, mogoče 2x na leto.
Si bila kdaj v situaciji, ko ti je tvoje znanje borilnih veščin prišlo prav ?
Ne, na srečo še ne, upam da mi nikoli nebo treba uporabit tega znanja izven kletke.
Kako bi opisala sebe v treh besedah?
Mirna, poštena, borbena.
Katera od tvojih borb se ti je zaradi takšnega ali drugačnega razloga še posebej vtisnila v spomin ?
Borba v Splitu z Antonelo Šimić, ker je šlo resnično na polno. Mislim, da sva pokazali da tudi ženske nismo toliko slabe. Izredno močna in odporna nasprotnica. Če bo slučajno to brala se ji še enkrat zahvaljujem za to borbo in ji privoščim vse najboljše v tem športu.
Kaj lahko svetuješ vsem sovrstnikom ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako začeti ?
Samo pogumno naj stopijo v dvorano oz. klub, mislim da jih bojo vsi lepo sprejeli, jim pomagali, tudi za nasvete ali kakšna vprašanja jim bo večino borcev pomagalo ali svetovalo. Samo hrabro, vsi smo bili enkrat na njihovem mestu. Najbolj naj se zavedajo, da MMA ni samo brutala in da ko stopiš iz dvorane nisi zdaj najhujši fighter, ampak te dejansko MMA nauči discipline, reda, samozavesti, spoštovanja, res je zelo lep šport ko ga vidiš iz drugega zornega kota.
Kje se vidiš čez 15 let, še v borilnih veščinah ali se boš posvetila drugim stvarem?
Želja mi je, da sem še vedno v borilnih veščinah, upam da s partnerjem, ki bo prav tako v borilnih veščinah, kateri bo razumel da imava prav posebno skupno življenje in čez 15 let ravno 15 kužkov.

35282788_1961572890542228_4723463585982840832_n
Sporočilo našim bralcem ?
Zelo sem vesela in hkrati ponosna, da ste mi dali priložnost, da samo sebe predstavim in da me bralci spoznate, ker imam željo da vas nekoč naredim izredno ponosne na mene. Hvala vsem, ki si boste vzeli čas, da preberete moj intervju. Izredno sem ponosna in hvaležna ter ponižna za to čudovito priložnost, vem da ste bralci Fight-Madnessa poznavalci tega športa. Upam, da se čim hitreje vidimo na kakšnem spektaklu, da boste videli da tudi Slovenske MMA borke znamo naredit šov. Z veseljem me lahko kdo kontaktira, če ima kakšno vprašanje,… predvsem pa berite še naprej Fight-Madness, je vrhunski portal, ki daje možnost tako nam mladim kot profesionalnim športnikom, da nas spoznate.
Bralci čim več podpore za MMA borce!
Hvala Milanu Krušiču za to priložnost!

Hvala za razgovor
Milan Krušič

5

 

Share this post: