Andrej Bakovič : Motivirajo me cilji, ki sem si jih zadal in ti so visoki !!

 

Lep pozdrav Andrej, prosim zaupaj nam, kje in kako si se prvič srečal z boksom ?
Pozdravljeni, z boksom sem se prvič srečal, ko sem bil star 14 let v klubu, kjer treniram še danes (Boksarski klub Tivoli). Trenirati sva začela skupaj s prijateljem, ki kasneje prenehal. Takrat si nisem mislil, da bo vse postalo tako resno saj sem pred tem treniral raznorazne športe (košarka, nogomet, gimnastika, namizni tenis, …)
Zakaj si se odločil ravno za boks ?
V boks me je ”nagovoril” starejši brat od prijatelja, ki sem ga prej omenil. Tudi on je včasih treniral v istem klubu. V začetku naj bi me boks samo malo zamotil čez poletne počitnice, danes pa je kar je. Od malih nog sem imel rad vse borilne veščine, boks mi je bil nekako najbolj pri srcu.

19748393_10209206607393350_6189214215546099042_n
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?
V zgodnjih osnovnošolskih dneh je bil to definitivno Michael Jordan kasneje pa Muhammad Ali. Tudi nedavna zgodba Tysona Furyja mi velikokrat pomaga, ko je za mano težek dan.
Koliko let že treniraš ?
Treniram že 15 let. S tekmovanji sem pričel še istega leta, ko sem začel trenirati.
Se še spomniš svojega prvega nastopa in kakšni spomini te vežejo nanj ?
Spominjam se ga kot včeraj. Svojo prvo borbo sem imel leta 2005 na državnem prvenstvu v Ljubljani. Takrat sem prvič postal državni prvak v kadetski konkurenci do 64 kg. Star sem bil 15 let in imel sem neizmerno tremo saj je Ljubljana moje rojstno mesto in na dogodku je bilo veliko znanih obrazov. Zmagal sem po točkah in po tistem osvojil naslov državnega prvaka še šestkrat, vsega skupaj sem bil sedemkrat državni prvak Slovenije.
Kako potekajo tvoji treningi in priprave na nastope ?
Treniram večinoma dvakrat dnevno, čisto prost dan imam samo ob nedeljah. Intenzivnost treningov prilagajamo datumu naslednje borbe. Jutranji trening je posvečen kondiciji in fizični moči popoldanski pa tehniki boksa.
Če se ne bi ukvarjal z boksom i s katerim športom bi se potem ukvarjal ?
Moja prva ljubezen je bila košarka. Še danes jo imam zelo rad in bi se najverjetneje odločil za njo.
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega boksarja ?
Kot pri vsakem športu je najpomembnejša odočnost in trda volja. Tudi največji talent ostane neizkoriščen, če oseba izpušča treninge in ne živi športno tudi izven telovadnice (prehrana, počitek, …).
Kateri tvoj nastop se ti je najbolj vtisnil v spomin ter zakaj ?
Moram reči, da je to bila moja prva profesionalna borba. Ne glede na amatersko kariero je bil to zame začetek neke nove zgodbe.

1477924_10200910073945199_544284505_n
Kdo je po tvojem mnenju najboljši svetovni boksar trenutno ter zakaj ?
Ukrajinec Vasyl Lomachenko. Odgovor je preprost; zaradi stila. Zelo težko, skoraj nemogoče ga je zadeti in ima perfekteno gibanje (footwork). V skoraj 400 amaterskih borbah je samo enkrat doživel poraz in bil dvakrat Olimpijski prvak. V profesionalni konkurenci mi v njegovi kategoriji trenutno ne pade na pamet nihče, za kogar bi trdil, da mu lahko povzroči težave v ringu.
Nastopaš v Trstu čez slabe tri tedne kako potekajo priprave ?
Priprave so že v polnem teku. Ta teden in naslednji bosta peklensko teška tisti teden pred borbo pa bo malo lažji, takrat samo reguliramo kile.

64617827_652519168578724_7290630616146509824_n
Imaš po Trstu mogoče potrjen kakšen nov nastop ?
Če bo vse po planu bom 6. oktobra boksal V Ljubljani (Stožice). To je dogodek, ki se ga zelo veselim saj bom nastopil pred svojimi someščani.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?
Vedno verjeti v sebe in dati svojih 100% kadarkoli vstopim v ring. Boks je zelo nepredvidljiv šport; en udarec ti lahko spremeni življenje na slabše kot tudi na boljše.
Vemo da boks v Sloveniji ni ravno zastopan velikopotezno,posledično s tem pa tudi ni pravih sponzorjev, kako se spopadaš ti s tem problemom okoli financiranja tvojih aktivnosti ?
Lahko bi rekli, da sem imel jaz s tem izjemno srečo. Že pred začetkom profesionalne kariere sem pričel sodelovati s Proteini.si in Alfa varovanje in začita d. o. o., pred kratkim je na pomoč priskočila še Šola vožnje AMD Moste. Brez sponzorstev se nikoli nebi mogel v celoti posvetiti boksu.
Ali ima Slovenija mogoče novega naslednika Dejana Zavca, ter ali vidiš sebe v tej vlogi ?
Srčno upam, da sem to jaz in vse bom storil, da bo temu tako. V Sloveniji je nasplošno veliko talentiranih boksarjev. Samo v našem klubu je bilo nešteto fantov, ki bi lahko bili svetovna klasa, če bi vztrajali do konca. Na žalost ni vedno temu tako, nekateri boks vzemajo kot rekreacijo in nič drugega.
Kako pomembna je po tvojem mnenju za vrhunskega športnika zdrava prehrana ?
Pravilno prehrano postavljam na drugo mesto, takoj za rednim treniranjem. Zelo pomembna je še posebaj v borilnih športih, kjer konstantno moramo paziti na kilograme in nikoli ne veš kdaj se pojavi priložnost za nekaj velikega.
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš v boksu in napornih treningih?
Motivirajo me cilji, ki sem si jih zadal in ti so visoki. Poleg tega me motivira še moja družina; njihova podpora in dejstvo, da verjamejo vame.

25591695_10210305835473365_1559840281535017842_n
Ali ima boks po tvojem mnenju prihodnost v Sloveniji?
Da. Na ligaških tekmovanjih in državnih prvenstvih opažam vedno večje število udeležencev in talentirane mladine. Če bo šlo še naprej v tej smeri ima boks pri nas definitivno prihodnost.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehal?
Mogoče sem imel take momente, ko sem bil mlajši in še vedno amater. Ampak takrat še nisem vedel kaj točno si želim in nisem imel zadanih ciljev, ki jih imam zdaj. Danes to ne pride v poštev. Odločno gremo do konca, če nam bo zdravje naklonjeno.
Kaj počneš ko nisi v dvorani ?
Prosti čas večinoma namenim počitku, ki je zelo pomemben del vsakih priprav. Ob koncih tedna del prostega časa namenim družini in prijateljem ampak ne vedno. Kakšen teden zna biti tako težek, da velikokrat ostanem doma in samo počivam, dobesedno me ni nikjer.
Kako bi opisal sebe v treh besedah?
Pedanten, pozitiven, sočuten.
Če se sedaj ozreš na svojo prehojeno pot ali bi, če bi imel možnost kar koli menjal ali storil drugače ?
Mislim, da ne. Vse kar sem storil v življenu me je pripeljalo do tega trenutka in zdaj je vse v enkratnem stanju. Sem mnenja, da se vse kar se zgodi bodisi slabe ali pozitivne stvari zgodi z razlogom.

10245326_10202974933605400_1748071303355275535_n
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z boksom in pa ne vedo kako začeti ?
Veliko mladine misli, da si isti trenutek, ko vstopiš v boksarski klub tepen. To je stereotip in odbije veliko ljudi. Ne zavedajo se, da se v boksu učiš osnov korak za korakom in šele, ko se ”vsega naučiš” sledijo sparingi, tekmovanja in tako dalje. Tudi slednje ni obvezno, boks se lahko trenira tudi rekreativno. Svetujem jim, da si preden se za karkoli odločijo kakšen trening boksa samo ogledajo in se sami odločijo ali je to za njih.
Kje se vidiš čez 15 let ?
Boks imam zelo rad in upam, da bom celo življenje nekako povezan z njim. Upam, da bom čez 15 let ali že prej vodil svoj klub.
Sporočilo našim bralcem ?
Kot prvo bi se rad zahvalil vsem, ki na kakršenkoli način podpirajo mene, boks in ostale borce in borilne športe v Sloveniji. Vse, ki jih zanima boks spodbujam naj gredo takoj v najbližji klub in ga bolje spoznajo. Leta niso ovira, nihče ni prisiljen postati vrhunski športnik z boksom se lahko vsak ukvarja samo rekreativno, boljša rekreacija kot boks mi pa težko pade na pamet.
Hvala za razgovor
Milan Krušič

64596384_1809429439203877_7785765870642397184_n

Share this post: