Aleksander Stankov :Živim za K1

Povej nam prosim v katerem klubu treniraš in kdo je tvoj trener ?
Treniram v klubu LEGIJA Maribor. Moj trener je Aleš Povhe. Zame najboljši trener na svetu. Ne samo zato, ker nas uči točno takšen stil, po katerem stremim, in ker me vedno res odlično pripravi, ampak tudi zato ker imam z njim res odličen prijateljski odnos. Vsi v našem klubu izjemno spoštujemo našega trenerja in kdor ga pozna ve, da ima karakter na mestu , kar se odraža tudi v telovadnici. V našem gymu je vedno odlično vzdušje in vsi se med seboj res odlično razumemo.

Kako potekajo tvoji treningi, kolikokrat na teden treniraš ?
Treniram dvakrat na dan, zjutraj ter zvečer, ampak samo pet dni v tednu. Sobota in nedelja sta pri meni rezervirana za počitek. Za marsikoga je to mogoče mnogo počitka, po mojem mnenju pa je to zame pravi sistem. Telo si mora odpočiti od napornih treningov. Tako si naberem moči, da grem v novi teden težkih treningov spočit in željan novih izzivov.

Koliko časa se že ukvarjaš s K1 ? Kdaj si se spoznal s tem športom ?
Ko sem decembra leta 2002 na Eurosportu po naključju gledal posnetek K-1 WGP 2002 Finals, v Tokyo Dome dvorani, sem se enostavno zaljubil v ta šport. Od tega dne ljubim ta šport in mislim, da me ljubezen do tega športa ,ne bo nikoli več zapustila. To so bili zlati časi K-1, kajti kar neverjetnih 74.500 ljudi je prišlo ta dan v dvorano na event. In ko, sem gledal te moderne gladiatorje kako gredo v ring, pred takšno navdušeno množico, je v meni vzniknila želja, da si želim tudi sam nekoč izkusiti take emocije. Že kot majhen otrok sem imel rad borilne veščine ,zato me je oče v tretjem razredu vpisal v karate klub. Zdržal sem tri leta, ker odkrito povedano in z vsem spoštovanjem do karateja, sem pogrešal akcijo . Ta večer pa sem našel tisto pravo borilno veščino zase. In zame je K1 tista borilna veščina ,ki mi pomeni največ.
Pravila in seveda borci K1 so zame res nekaj posebnega. Najbolj so me navdušili ljudje ,ki jih danes imenujemo za legende tega športa Peter Aerts, Ray Sefo, Jerome Le Banner ter Ernesto Hoost .Vzbudili so v meni željo ,da se tudi sam poizkusim v K1 in sedaj po desetih letih v tem športu lahko ponosno povem, da sem si izpolnil največjo željo mojega življenja in postal profesionalni borec K1.

Zakaj si se odločil za ta šport?
Enostavno ljubim ta šport. Dandanes živim za ta šport in delam to z srcem. Sem tudi trener, kar mi veliko pomeni, tudi to delam z veseljem v srcu in ni mi težko. Imam podružnico LEGIJE, ki se imenuje LEGIJA Murska Sobota.Če bi želel bi lahko ustanovil svoj klub, vendar sem iz spoštovanja do mojega trenerja, ter tudi zaradi tega, ko mi je predstavil njegovo vizijo, odločil, da ne ustvarim svojega kluba, ter tako nadaljujem razvoj LEGIJE v drugo regijo in uresničujem vizijo mojega trenerja. Naš klub LEGIJA Murska Sobota šteje trenutno 40 članov in na vsakega člana posebej sem zelo ponosen.

Koliko borb imaš že za seboj in kakšen je tvoj score?
Za sabo imam že 32 borb. Od tega jih je 25 amaterskih. Score v amaterskih borbah imam 25 borb, od tega 19 zmag ter 6 porazov. Profesionalnih borb pa imam 7. Od tega 4 zmage ter 3 poraze.

Katera zmaga v tvoji karieri ti pomeni največ ?
Največ mi pomeni zmaga proti Ismailu Dadajevu. Ismail je aktualni evropski K-1 PRO prvak do 81kg v organizaciji WKF. Zmaga mi pomeni največ zato, ker gre za izredno težkega nasprotnika ter izkušenega borca . Še posebej pa zato, ker je bila to moja komaj druga profesionalna borba, in je bila z strani gledalcev sprejeta z velikim navdušenjem. Še sam organizator eventa je prišel do ringa in nama izrazil veliko spoštovanje za zelo dobro od delano borbo.Ko sem bil proglašen za zmagovalca, so mi gledalci navdušeno aplaudirali in to so trenutki, ki jih nikoli ne pozabiš in ti ostanejo večno v lepem spominu. Za takšne trenutke treniramo in se borimo.

Katera borba je bila zate najtežja?
Najtezja borba je bila borba iz mojih amaterskih dni, potekala pa je po full muay thai rules in brez čelad. Moj nasprotnik je bil danes zelo znan mma fighter in neverjetno uspešen srbski borec Bojan Veličkovič. Bojan se je preden je prestopil v mma vode boril v muay thai in veljal za enega največjih upov srbske muay thai scene. Njegov score je tedaj znasal 6 borb, 6 zmag, od tega 5 z nockoutom. Bojan je šel na vse,ali nič jaz pa se samo spomnim da sem si v glavi venomer ponavljaj zdrži dobil ga boš slej ko prej ne daj se. Uspelo mi je preživeti ta vihar, nakar je Bojan v sredini druge runde stopil nazaj dva koraka da zadiha, takoj ko sem to opazil sem si dejal zdaj ali nikoli ter ga presenetil z močnim spinning backfistom ter ga zamajal. Doumel sem, da sem sedaj jaz na vrsti, da dajem udarce to mi je dalo dodatni zagon in res izkoristil sem svoj zadnji atom moči, ter zasluženo slavil.Ob tej zmagi sem se počutil fenomenalno in ponosen sem ,da mi je uspelo premagati takšnega borca .
Imaš v tem športu kakšnega vzornika ?
V tem sportu imam dejansko več vzornikov, to so legende tega športa kot so Peter Aerts, Ernesto Hoost, Andy Hug, Jerome Le Banner, Ray Sefo, Mike Bernardo in še kdo bi se našel.
Od borcev, ki pa se borijo sedaj pa mi je največji vzornik definitivno Gokhan Saki !

Nedavno si nastopil na Gorizia fight night proti Miranu Fabjanu , že pred nastopom pa sta imela kar nekaj besednih dvobojev kako sedaj po vsem tem gledaš na to ?
Miran je znan po svojem trash talku. Zavedam se in razumem da trash talk pripomore k boljši prodaji kart, k večjemu zanimanju za borbo. Razumem tudi to, da ko nekomu stopiš v glavo, ga lahko s tem sprovociraš in si dejansko narediš boljše pogoje v borbi, da tvoj nasprotnik zaradi provokacije dela napake, če lahko tako rečem, ali pa ne od dela tako dobro kot bi drugače. Jaz to vse popolnoma razumem, ampak, kar je mene dejansko res motilo je , da Miran enostavno nima meje, da je šel predaleč. V vse skupaj je vpletel in tudi žalil mojo družino, kar mislim da pove dovolj. Ne bom se spuščal v to, in poizkušal najti odgovor, ali so pri Miranu to samo komleksi, ali pač neke težave v življenju ali samo preprosto uživa v tem, lahko pa vam povem, da ga poznam precej dobro, dovolj dobro, da vem, da imam prav. Bili smo skupaj na pripravah za svetovno prvenstvo WAKO, v Skopju kot reprezentanca in tedaj dejansko spoznaš človeka zelo dobro in spoznal sem ga še preveč dobro, da mislim ,da je podel tip človeka. Da imam prav vam lahko samo povem, da tudi po borbi ni nehal žaliti in biti nespoštljiv.To je sedaj za menoj in ne vračam se nazaj .
Pred kratkim si se pomeril na turnirju četverice, kjer si dosegel 1 zmago, v finalu pa izgubil,
kako bi ocenil svojo predstavo ter sam event ?
Če pokomentiram sam event, lahko rečem, da sem imel prav, ko sem v svoji izjavi dejal kogar ne bo na ta event mu je lahko zelo žal.Rožle Jazbinšek je pripravil fenomenalen event ter uspel zagotoviti odličen nabor borcev .Menim ,da kaj takšnega še ni bilo videno pri nas in res vse je bilo odlično od organizacije ,do nastopajočih .Z veseljem se bom vedno udeležil njegovih eventov tudi v prihodnje kot borec ali pa samo kot gledalec .Že samo podatek ,da je bila prisotna tudi televizija je dejstvo,da se Rožle loti vsake stvari izjemno profesionalno. Še posebej pa bi pohvalil publiko,ki je nas borce čudovito bodrila ter nas podpirala .
Z svojim prvim nastopom sem izredno zadovoljen imeli smo pravilno taktiko kako ustaviti izvrstnega Jugoviča,ki je svojih nekaj zadnjih borb dobil že v prvi ali drugi rundi.Moj trener je sestavil izjemno taktiko zanj in vesel sem bil ,ko mi ga je z low kicki uspelo premagati v drugi rundi in slaviti tako željeni nastop v finalu.
V mojem finalnem nastopu pa mi je nasproti stal Mourad Derbal seveda sem bil prepričan, da bom slavil jaz.
Odkrito vam povem, da nisem imel pol toliko spoštovanja zanj kot ga imam sedaj.
Mourad me je enostavno presenetil kot borec in človek in izjemno ga spoštujem ,je borec ,ki se ne boji spustiti v pretep v ringu.Ponosen sem na svoj nastop čeprav nisem slavil saj vem da sem bil poražen od velikega borca in človeka.Upam ,da se bom imel priložnost še kdaj spopasti z njim in vem ,da se mu bom postavil po robu malce drugače .Neverjetno veliko pa mi pomeni tudi to da sva z Derbalom uprizorila res lep nastop ter ,da je publika uživala v najini borbi.
Če je publika zadovoljna potem sem tudi jaz.Skratka veliko spoštovanje Derbalu za eno najtežjih borb v moji dosedajšnji karieri.
Imaš že dogovorjeno kakšno borbo v prihodnje ?

Seveda, povabljen sem na prestižni event Austria vs Europe, ki bo 4. oktobra na Dunaju, event bo gostil res vrhunske borce, tako da sem počaščen, da se bom imel priložnost boriti na tako velikem in odličnem eventu.
Moj nastop bo potekal po pravilih K-1 PRO 3×3 min v kategoriji do 84kg, moj nasprotnik pa je mlad in izjemno talentiran Dardav Avdylaj.

Kakšne načrte imaš v prihodnosti  ?
Kot verjetno vsak borec si seveda želim napredovati v vseh segmentih ter postati čim boljši .
Meni osebno veliko pomeni da uprizorim atraktivni nastop pa četudi kdaj izgubim.Želim svoje znanje nadgraditi do perfekcije .Vsekakor pa mi je tudi cilj, da me ljudje prepoznajo kot atraktivnega borca .Upam in želim si, da bom lahko ob koncu svoje športne poti nekoč lahko ponosno pogledal nazaj in rekel : Bil sem vrhunski K1 borec in ljudje me spoštujejo kot borca in človeka .

Sporočilo tvojim prijateljem in sponzorjem ?
Najprej bi se zahvalil mojemu trenerju Alešu Povhetu za vsekar je storil in še dela za nas vse. Ne najdem besed, da bi lahko izrazil hvaležnost,ponosen sem, da imam tako super trenerja ,ki ga vsi zelo cenimo.
Izpostavil bi tudi našo ekipo Legije Maribor. Odlično se razumemo, in fantje so res super, pravi prijatelji .V našem klubu je res ogromno potenciala, in čas bo povedal svoje,ali sem imel prav ali ne.
Zahvaljujem se mojima sponzorjema:
REMAX nemremicnine Maribor ( www.re-max.si ) ter
HERKUL trgovina s sportno prehrano in opremo ( www.herkul.eu )
Najleša hvala res iz vsega srca, da me po vse teh letih nekdo podpira, tudi sponzorko in občutek je fenomenalen.
Čist za konec pa bi se se rad zahvalil svojim fanom, vsem, ki me kakorkoli spodbujajo, podpirajo in spremljajo moje borbe.
Hvala.

Aleksander Stankov

DSC_8853

Share this post: