Aldina Seferovič : V srcu bom vedno Ljubljančanka.

V tokratnem razgovoru vam predstavljam mlado in obetavno Aldino Seferovič .
Lep pozdrav Aldina , prosim zaupaj nam, od kod tvoja ljubezen do borilnih veščin oziroma kako se je vse skupaj začelo in kdo te je navdušil za borilne veščine ?

Živjo Milan, hvala za intervju in pa lep pozdrav v Ljubljano. Vse se je začelo že v otroštvu , že od malih nog so me borilne veščine fascinirale, še posebej zato ker sem odraščala z akcijskimi junaki in legendami z malih ekranov kot so Jean Claude Van Damme, Jackie Chan, Sylvester Stallone itd. Ta navdušenost za borilne veščine je bila vedno prisotna, največja želja mojih staršev pa je ravno tako bila ta, da se ukvarjam z športom, in ko sem imela približno 7 let, me je mami postavila pred pomembno odločitev in sicer sem se morala odločiti, ali bom trenirala Judo ali Gimnastiko in seveda sem se odločila za Judo in začela trenirati pri Judo Klubu Sokol v Mostah.

11071817_10206239312722700_4862605897659478533_n
Vsakdo je imel nek športni vzor, kdo je bil to v tvojem primeru ?

Pravega športnega vzora niti nisem imela. Sem pa vedno bila obkrožena z ljudmi, od katerih sem se marsikaj lahko naučila, kot športnica in oseba, ne glede na to ali so ti bili trenerji, starši, ali prijatelji.
Koliko let in katere borilne športe treniraš ?

Kot sem že prej omenila se je moja začela z Judom. Judo sem približno trenirala 10 let, in po daljši pavzi od borilnih veščin sem začela pred letom dni trenirati MMA.
Čaka te nastop na Valhalla 2 v Celju, tvoja nasprotnica pa prihaja iz Hrvaške kako se pripravljaš na njo ?

Tako je, čaka me moj PRVI nastop hahah…. glede nato, da nasprotnica prihaja iz Hrvaške verjamem, da ima ta znani »balkanski temperament« in da bo to čvrsta borba. Pripravljam se kot vedno, to pomeni na vseh področjih od moči in kondicije do tehničnih in sparring treningov. Skratka kompletne priprave .

71482340_2385344758251942_544263706062618624_o
Kje ter s kom se pripravljaš ?

Pripravljam se v svojem matičnem klubu Pandas Fightcrew v Linzu, pod nadzorom mojega Headcoach trenerja Lemmya Krušiča, BJJ coacha Sinišo Sormaza in pa, Standup in Mma – coacha Dominika »Panda« Dangl, ki je prav tako lastnik kluba. In kot vedno so tu tudi številni trening in sparring partnerji, brez katerih treningi ne bi bili mogoči kot so moj brat Nezir, edina aktivna punca poleg mene Charlie in pa moji Čečenski volkovi »The chehchen wolfs« hahah. Eden od njih je na primer Rizvan, ki bo prav tako nastopil v Celju.

50703127_1130026927176324_1039253786368933888_n
Malokdo ve, da si rojena Ljubljančanka, živiš pa v Linzu nam lahko poveš kaj več o tem ?

Tako je rojena sem v Ljubljani, leta 2007 pa sem se preselila z mojo družino v Avstrijo, točneje v Wels. Res je, da živim že več kot 12 let v Avstriji, in da ,moja slovenščina iz leta v leto postaja hujša, je pa občutek ko pridem v Ljubljano in ko sem tam enkraten. Živim v Welsu, pa vendar bom v srcu vedno Ljubljančanka.

Nam lahko poveš kaj več o Avstrijski MMA sceni ?

Glede na to, da se sama šele 1 leto ukvarjam z MMA-jem težko presodim stanje Avstrijske MMA scene, lahko pa rečem, da je MMA kot šport v Avstriji se na začetku.
Eden izmed tvojih trenerjev je tudi Lemmy Krušič, kako si prišla v stik z njim ter kako ocenjuješ vajino sodelovanje ?

V stik z Lemmy-em sem prišla pred enim letom, pri poskusnem treningu ki sva ga obiskala jaz in moj brat. To je bilo bolj za šalo kot pa za res. Lemmy naju je opazil in rekel aha »fresh meat« haha in si mislil, da se naju bo po prvem treningu znebil. Temu seveda ni bilo tako, Lemmy je danes moj head coach, v bistvu ni samo moj glavni trener temveč je medtem postal moj, mentor, zaupnik in prijatelj. Najino sodelovanje je precej enostavno . Kar Lemmy reče to se dela, in res sem vesela, da imam tako izkušenega MMA-borca in trenerja ob sebi.

67600009_1249459271899755_1439891625684762624_n
Če se ne bi ukvarjala z MMA s katerim športom bi se potem ukvarjala ?

Glede nato, da sem se vedno ukvarjala z raznimi športni, bi bilo iskreno rečeno vse možno (vse razen gimnastike in smučanja hahaha).
Kakšen je po tvojem mnenju recept za uspešnega borca/ borko ?

Recept za uspešnega borca ali borko hmmm : disciplina, čvrsta volja/ predanost, prilagodljivost, trdo delo… to so osnove, ki jih po mojem mnenju vsak ne samo uspešen borec športnik/športnica mora imeti, in se jih zavedati.
Kako velika so tvoja odrekanja v športu ?
Brez odrekanja ne gre in to je del poti do uspeha na vseh področjih v življenju. Slej ko prej se vsak trud nagradi in izplača.
Kateri je tvoj športni oziroma življenjski moto ?

Moj življenski moto je : Kad ti je najteže, ti zapjevaj. Nek i drugi pate! Hahaha

48370446_1143557922487490_5345935266366357504_o
Kaj je tisto nekaj, kar te vsak dan motivira, da vztrajaš pri borilnih veščinah in napornem treningu?

Definitivno strah od povprečnosti.
Se kdaj znajdeš pred oviro, ko bi najraje odnehala?

Z ovirami se soočam iz dneva v dan, kot vsi mi, vendar vsaka prebrodena ovira te lahko samo naredi močnejšega in nekaj novega nauči. Po mojem mnenju je vse odvisno od tega kako gledamo na določene stvari in koliko pomena dajemo negativnim stvarem. Bolj negativno ko gledamo na oviro, težja bo . Predaja pa v mojih očeh nikoli ni bila opcija.
Ali nam lahko zaupaš, kaj počneš v prostem času?

Kaj je to »prosti čas«? hahah šalo na stran, prostega časa imam zelo malo, glede nato da sem zaposlena. Treniram vsak dan, pa vendarle poizkušam kakovostno porabiti prosti čas z družino in prijatelji, enostavno gledam da ob nedeljah razbijem tedensko rutino, in delam stvari ki jih med tednom ne uspem npr. da prebrem dobro knjigo, pogledam dober film v kinu, fotografiram, kolesarim, snowbordam (po zimi),ter sem v naravi .
Nedavno tega smo v Hrvaških medijih zasledili grob napad na dekle kakšno je tvoje mnenje o nasilništvu nad ženskami , ter kako bi odreagirala ti v takem primeru ?

Nasilje in zloraba v kakršni koli obliki, so v mojih očeh znak šibkosti. Očitno je da napadalec/napadalka z takimi dejanji poizkuša ‘pridobiti’ nek občutek nadmoči . Kar je zelo žalostno, a vedno bolj prisotno v našem vsakdanjiku. Sama se osebno se nikoli nisem znašla v taki situaciji in se tega izogibam, ker nasilje ne vodi nikamor, če pa bi prišlo res do najhujšega bi se uprla in branila po vseh svojih močeh.
Zanima me tvoje mišljenje o ljudeh ,ki obvladajo borilne veščine in jih uporabljajo potem na ulici ?

Prav taki ljudje spravljajo borilne veščine v slabo luč, a prav tako verjamem da noben klub in borilna veščina ne tolerira takega obnašanja, tako da tisti ki to izkoristijo nekoč drago plačajo svoje početje. Vedno je bilo in bo tako.
Kako bi opisala sebe v treh besedah?

Lojalna, vztrajna in pa skromna.
Kaj lahko svetuješ mladim ,ki bi se želeli ukvarjati z borilnimi veščinami pa ne vedo kako ?

Vsak začetek je težak, vendar je najbolj pomembno, da te ta šport veseli in, da nikoli ne obupaš. Vse ostalo pride ob svojem času.
Hvala lepa za odgovore in srečno v Celju
Hvala tebi se enkrat Milan in upam, da se vidimo v Celju.
Milan Krušič

12821359_1059840644075372_780568834929151240_n

Share this post: