AJDOV KRUH Z DROŽMI

AJDOV KRUH Z DROŽMI
Sestavine:
120 g droži
2 žlici psyliuma ali indijskega trpotca
200 g ajdove moke
220 g vode
0,5 žličke soli (6 g) ali manj ali pa je sploh na damo
Postopek dela:
1. Priprava droži = 1 mala žlička aktivnih matičnih droži (5 g)+ 60 g ajdove moke+ 60 g vode), pustimo stati čez noč v toplem prostoru (približno 12 ur)
2. V posodo stresemo ajdovo moko in psylium premešamo in in umešamo pripravljene droži ter vodo.
3. Kepo testa pustimo stati približno pol ure, nato ga premesimo in umesimo še sol; sol dodamo po želji. Če vam slan kruh ne ugaja, potem vam je ni treba dodajat, tudi testo vam ni potrebno premesit.( meni je vsekakor boljši, če je vsaj malce slan).
4. Testo postavimo v plastično ali stekleno posodo in seveda take oblike, kot bomo želeli imeti obliko kruha. Vedno vzamemo za vzhajanje manjši obseg posode od posode v kateri bomo pekli kruh. Vzhaja naj okoli 3- 6 ur.
5. Vklopimo pečico na najvišjo temperaturo in v njo postavimo tudi stekleno/glineno posodo s pokrovom. Po približno 10 min- 15 min bo posoda že do dobra vroča, jo vzamemo iz pečice, jo pomokamo, v njo stresemo kepo vzhajanega testa, spodvihajmo robove, ga zarežemo in postavimo v pečico želene temperature. Testo damo lahko tudi na peki papir in tako se izognemo, da bi se testo prijelo na obod posode.
6. Pečemo na 180 stopinj C 50 min pokritega, potem pa da odkrijemo in pečemo še 20 min.
7. Če imate glineno posodo pečemo pokritega na 225stopinj C 45 minut, in odkritega 15 minut. če nimamo posod s pokrovom potem moramo uporabit posodo z vodo,ki jo damo na dno pečice. Takrat Ko moramo kruh odkrit potem tudi ven vzamemo posodo z vodo .
8. Pečen kruh preložimo na rešetko, da se dobro ohladi. Sredica kruha mora bit mehka z manjšimi luknjicami, skorjica pa hrustljava.
Dober tek!
Andreja Krušič

ajdov kruh z drožmi (2) ajdov kruh z drožmi

Share this post: