1. OKTOBER DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA – DRŽAVNI PRAZNIK 2020

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je danes 1.oktobra odprl vrata Predsedniške palače povabljencem, ki sta jim gibanje in šport ter »zdrav duh v zdravem telesu« način življenja. Med povabljenci je bil tudi naš predsednik društva in Slovenske zveze tajskega boksa g. Iztok Vorkapić, ki se je odzval povabilu in s prisotnostjo izrazil pdporo pobudi za razglasitev 1. oktobra za Dan slovenskega športa, kot državnega praznika. Pobudo je dal Olimpijski komite Slovenije in prvi podpredsednik g.Janez Sodržnik, ki pravi, »da je zdrav način življenja in gibanje, doprinos k zdravemu narodu, uspešni naciji in k temu, da bomo složni. Pri tem je cilj nagovoriti vse, predvsem tiste, ki se s športom ne ukvarjajo. Če samo enega potegnemo izpred televizorja ali telefona, bo to uspeh,« je dejal. Podporo je izrekel tudi vrhunski kolesar Primož Roglič in pripomnil »Ne gre samo za profesionalne športnike, ampak za cel narod! Praznujemo kulturne, verske, politične praznike in zdi se mi, da Slovenci s svojimi rezultati in vrhunskimi športniki živimo za šport in si zagotovo zaslužimo svoj praznik Dan Slovenskega športa.«
Predsedniška palača je bila tudi prizorišče nastopa mladih telovadcev. Po zaključenem sprejemu, je pred palačo potekala Mini olimpijada, ki je ponudila mimoudočim različne športne izzive, ki se jih je udeležil tudi predsednik Borut Pahor.
Zakaj 1. oktober? Na ta dan so leta 1863 v Ljubljani ustanovili prvo telovadno društvo na Slovenskem z imenom Južni Sokol.
Prepričani smo, da bomo leta 2020, 1. oktopra slavili in praznovali »DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA«

Tekst: Slovenska zveza tajskega boksa

Share this post: